Fiilismittaus ja perhepiknik ovat osa Futurice-firmaa

Futurice on Great Place to Work -instituutin valinta Euroopan parhaaksi työpaikaksi. Sarjana oli keskikokoisten yritysten yleinen sarja. Käyttöliittymäsuunnittelija Satu Peltola ja henkilöstöjohtaja Hanno Nevanlinna Futuricen pääkonttorin aulassa Lauttasaaressa.

Jussi Vehkasalo

Lauttasaaressa majaileva Futurice-ohjelmistopalveluyritys on Euroopan paras työpaikka.

Ainakin, mikäli on uskominen työpaikkoja järjestykseen laittavaa Great Place to Work -instituuttia.

Kyseinen instituutti valitsi Futuricen aiemmin tänä vuonna Suomen parhaaksi työpaikaksi.

Futurice perustettiin it-huuman loppupuolella 2000-luvulle tultaessa, ennen it-kuplan puhkeamista.

Tiimit kokoontuvat Weekly Smile -tuokioon.”
It-firmat tulivat tuolloin tutuksi perinteisistä yrityksistä poikkeaviksi, uudenlaisen työkulttuurin firmoiksi. Futuricessa rakennetaan välittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen perustuvaa henkeä:

– Tiimit kokoontuvat kerran viikossa yhteiseen Weekly Smile -tuokioon, jossa jokainen tiimin jäsen piirtää oman hymynsä tiimin yhteiselle taululle ja kertoo työhön ja muuhun elämään liittyvistä mielialoistaan ja ajatuksistaan. Huolia pohditaan ja ilot riemuitaan yhdessä työkavereiden kanssa, kuvailee Futuricen henkilöstöjohtaja Hanno Nevanlinna.

Miltä tällainen tuntuu työntekijästä?

– Tuntuu fiksulta, että ongelmia voi nostaa näin esille. Eihän tuossa se hymiöiden piirtäminen ole se iso juttu, vaan se, että mitä keskustelua tuokioissa voi tulla, käyttöliittymäsuunnittelija Satu Peltola sanoo.

Peltola on opiskelijana ollut töissä Futuricessa osa-aikaisesti, mutta nyt kesällä työ on täyspäiväistä.

– Mielestäni täällä on matala hierarkia. Taitavaa ja mukavaa porukkaa.

Nevanlinna näkee Weekly Smile -tuokiot tarpeellisina.

– Käymme strukturoidusti läpi, miten kenelläkin menee. Kyseessä on tiimin vertaistuki. Onhan sillä merkitystä töidenkin kannalta, millainen kunkin olo on, Nevanlinna sanoo.

Hän korostaa, että Futuricessa tehtävä työ on työntekijöiden pääasiallinen yhteinen juttu.

Perjantaina oli Family Friday -piknik.

– Onhan meillä erilaisia juhlia ja bileitä. Perjantaina juuri oli Family Friday -piknik, johon perheenjäsenet saivat tulla mukaan.

Futuricessa pohdittiin useamman vuoden ajan, ilmoittauduttaisiinko mukaan Great Place to Work -instituutin tutkimukseen.

Futurice valittiin parhaaksi Euroopan keskikokoisten yritysten yleisessä sarjassa.

– Lähdimme mukaan, koska halusimme mittauttaa itsemme: missä olemme muihin firmoihin verrattuna, Nevanlinna jatkaa.

Great Place to Work -instituutti arvottaa yritykset pääosin organisaatioiden omien työntekijöiden mielipiteiden perusteella. Kaksi kolmasosaa pisteytyksestä muodostuu suoraan henkilöstökyselyvastausten perusteella.

Loput tutkimuksen pisteistä määrittyy Great Place to Work -instituutin organisaatiolle tekemän henkilöstö- ja johtamiskäytänneauditoinnin perusteella.

12 vuotta sitten perustettu Futurice kehittelee pääasiassa verkko- ja mobiiliohjelmistoja.

Työntekijöitä on 150, Lauttasaaressa sijaitsevan pääkonttorin lisäksi yhtiöllä on toimistot Tampereella sekä kaksi Saksassa ja yksi Englannissa.

Mitä mieltä Nevanlinna on Nokian jäätävistä irtisanomisista?

– Kaiken kaikkiaan valitettavia uutisia. Se kuvaa sitä, että nykyään yritysten täytyy olla tosi joustavia kaikessa tekemisessään.

Suuntaa pitää pystyä muuttamaan nopeasti, jos joku teknologia kuolee pois alta.