Paikalliset

Hitasten myynti tahmeaa Viikinmäessä

Viikinmäki on rakenteilla oleva kivinen kukkulakaupunki.

Kaisa Paastela

Hitas-asuntojen kauppa takkuaa Viikinmäessä, vaikka Helsingissä kärsitään kohtuuhintaisten asuntojen pulasta.

Syynä on se, että hitas-asunnotkaan eivät enää ole kovin kohtuuhintaisia.

Viikinmäkeen keväällä 2014 valmistuvan Asunto Oy Sinisimpukan 38 asunnosta 31 on vielä vapaana.

Asunto Oy Vuollejokisimpukan 44 asunnosta 30 odottaa ostajaa.

– Kuten muiden omistusasuntojen, myös hitas-asuntojen hinnat ovat nousseet viime aikoina. Myös yleinen taloustaantuma kiistämättä säteilee asuntokauppaan, vaikka sinänsä asuntolainojen korkotaso onkin alhaalla, kertoo Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston (ATT) vs. toimitusjohtaja Markku Nyyssölä.

Samaan aikaan Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa hitas-asunnot ovat niin kysyttyjä, että sadat hakijat jäävät arvonnassa rannalle.

Vaikka Viikinmäen hitas-asunnot ovat edullisempia kuin Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa, ylittää Viikinmäen hitasten hintataso oman kalleusalueensa keskimääräisen hintatason.

Viikinmäki kuuluu Helsingin kalleusluokituksessa kolmanteen vyöhykkeeseen, jolla vanhat ja uudet asunto-osakkeet maksoivat alkuvuodesta keskimäärin 3 118 euroa neliöltä. ATT pyytää Viikinmäen asunnoista nyt noin 3900 euroa neliöltä.

– Viikinmäen hitas-asuntojen hintataso on kohdallaan. Hintataso perustuu kilpailtuun urakkahintaan. Hitaksesta rakennuttaja ei saa kuin tietyn hitaspalkkion, joten asunnon hinnassa ei ole ilmaa.

Hitas-kohteet ATT toteuttaa omakustannushintaan.

– Itse Viikinmäessä ei oikeastaan ole vanhaa hitas-asuntotuotantoa, johon voisi verrata nyt rakennettavien asuntojen hintatasoa, Nyyssölä jatkaa.

Viikinmäessä ei ole mitään vikaa.”
Miksi Viikinmäki ei sitten houkuttele yhtä paljon hakijoita kuin kalliimmat Kalasatama ja Jätkäsaari?

Bussi keskustaan kulkee kymmenen minuutin välein ja lähellä on luonnonläheinen Vanhankaupunginkoski. Viikinmäkeä on markkinoitu korkealaatuiseksi kiviseksi kukkulakaupungiksi.

– Viikinmäessä ei ole mitään vikaa, mutta se ei ole kantakaupunkia eikä siksi herätä yhtä paljon kiinnostusta kuin satamilta vapautuneet alueet. Jätkäsaari ja Kalasatama eivät vaadi alueiden markkinointia samalla tavalla kuin Viikinmäki, koska ne ovat alueina valmiiksi tunnettuja ja kiinnostavia.

– Toivoisin, että Viikinmäkeä ja muita täydennysrakentamisalueita markkinoitaisiin voimallisemmin, Markku Nyyssölä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu