Viihde

Havana Black ei haikaile Hollywoodiin

Markku ”Crazy” Heiskanen (vas) ja Hannu Leiden (kesk) tutustuivat toisiinsa vuonna 1985. – Make oli talonmiehenä luomassa lunta, kun houkuteltiin se mukaan treeneihin ja bändiin, Hannu muistelee.

:

1980-luvulla maailmalle lähti Hanoi Rocksin vanavedessä useampia suomalaisia rockbändejä.

Lähimpänä suurta kansainvälistä läpimurtoa oli kuitenkin laulaja Hannu Leidenin, 52, luotsaama hard rock -yhtye Havana Black, jonka Guns N’Rosesin maailman huipulle luotsannut amerikkalainen manageri Alan Niven otti siipiensä suojiin.

44 keikan Yhdysvaltain kiertue ykköshitin omanneen Great Whiten lämmittelijänä sekä hyvä noste radioaalloilla povasivat Havana Blackista isoa nimeä.

– Kappaleemme Lone Wolf sai paljon radiosoittoa, kun Niven lupasi Guns N’Rosesin seuraavan singlen viikkoa aiemmin niille, jotka ottivat meidät voimasoittoon, Leiden paljastaa kulissien takaisia taktiikoita.

 

En koskaan viihtynyt Losissa, siinä pintaliito-ilmapiirissä.”

Toisin kuitenkin kävi. Sikäläinen tapakulttuuri alkoi turhauttaa ja rikkoa jäsenten keskinäisiä välejä.

 

– Meille ilmoitettiin, ettei perhe ja lapset saa tulla luoksemme. Se oli liikaa.

Yhtye päätti palata kotiin tammikuussa 1991. Los Angeles ja Hollywood oli nähdy.

– Sama ilmiö on näkyvissä nykyään myös Suomessa, kun artisteista yritetään leipoa tuotteita, joilla ei ole mitään sananvaltaa toimintaansa, edes pukeutumiseensa.

– 10 vuotta nuorempana se olisi voinut mennä läpi, mutta tuossa vaiheessa olimme jo kolmekymppisiä.

Musiikkiteollisuuteen turhautunut yhtye päätti vetäytyä luovalle tauolle, minkä aikana Leiden keskittyi oman Seawolf-studionsa pyörittämiseen Helsingin Suomenlinnassa, tuottaen muun muassa Hectoria ja Amorphista.

– Bändi vain jäi, kun oli muita proggiksia. Eikä ollut oikein kysyntääkään, mies tunnustaa.

Leidenin ja Heiskasen palattua yhteen uudella kokoonpanolla, on Havana Black ehtinyt esiintyä muun muassa legendaarisen The Whon lämmittelijänä Hartwall-Areenalla Helsingissä sekä yli 30 000 henkeä vetävällä Sweden Rock -festivaalilla Ruotsissa.

– Sweden Rockissa oli todella kivaa. The Wholla oli puolestaan 12 henkivartijaa, he eivät päästäneet ketään lähelleen. Tuollaiseksi se menee, kun kasvaa tarpeeksi isoksi, Leiden päivittelee.

Tänä lauantaina Havana Black nähdään Turun Kårenilla yhdessä Maukka Perusjätkän ja kolmen turkulaisen tuttavuuden kanssa.

Takaisin Amerikkaan Hannu ei haikaile.

– En koskaan viihtynyt Losissa, siinä pintaliitoilmapiirissä. Hyvien kavereiden kanssa on hauskempaa, kuten nyt vaikkapa Kårenilla.

 

30 vuotta keikkabussissa riitti. Keikka kerran kuussa on nyt sopivasti.”

Myöskään pitkille kiertueille Hannua ei saa enää houkuteltua.

 

– Ei, 30 vuotta keikkabussissa riittää ihan hyvin, keikka kerran kuussa on sopivasti. Tämä on nastaa puuhaa silloin, kun ei ole pakko, Hannu myhäilee.

Havana Black

Helsinkiläinen hard rock -yhtye, perustettu vuonna 1985.

Loi 1980-luvun lopulla uraa Yhdysvalloissa Guns N’Rosesin ja Great Whiten managerin Alan Nivenin siipien suojissa.

Julkaissut neljä albumia, viimeisin (Growing Wings) ilmestyi 1993.

Yhtye piti luovaa taukoa 1995-2007.

Havana Blackin kokoonpano on nyt Hannu Leiden (laulu), Markku ”Crazy” Heiskanen (soolokitara), Petri Majuri (rytmikitara), Jouko Suomi (basso) ja Lauri Iivanainen (rummut).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu