Kivikkoon nousee BMX-väen taivas

BMX-harrastajat Lauri Nikulainen ja Hannu Salin vierailivat Kivikkoon rakenteilla olevalla BMX racing -radalla. Rataan muotoillaan kumpareita ja kaarteita, alkuvauhtia saa viisi metriä korkealta lähtökummulta.

Päivi Tuovinen

BMX-harrastajat Lauri Nikulainen ja Hannu Salin vierailivat Kivikkoon rakenteilla olevalla BMX racing -radalla. Rataan muotoillaan kumpareita ja kaarteita, alkuvauhtia saa viisi metriä korkealta lähtökummulta.

Päivi Tuovinen

Kivikon BMX racing -radan suunnitelmakuvassa näkyy kaksi lähtökumpua, ensin rakennetaan vain matalampi kumpu.

Elite Trax Inc.

Päivi Tuovinen

Kivikon liikuntapuistoon rakennetaan noin 350-metrinen rata BMX-pyöräilijöille.

Radalla harrastetaan BMX racingia. Laji pohjautuu moottoripyörillä ajettavaan motocrossiin. BMX-pyörille tarkoitettu rata on motocross-rataa pienempi.

BMX-pyörillä ajetaan myös muunlaisissa ympäristöissä, kuten skeittiparkeissa.

– Kivikossa on jo aloitettu maanrakennustyöt. Tästä tulee pääkaupunkiseudun ensimmäinen racing-rata, Pyöräkrossiparkin hallituksen puheenjohtaja Katariina Laakkonen kertoo.

Pyöräkrossipark rakentaa radan yhteistyössä Helsingin liikuntaviraston kanssa. Liikuntavirasto vastaa radalle vuokratun alueen maatöistä, Pyöräkrossiparkki taas varsinaisen radan tekemisestä.

Radan kokonaiskustannusarvio on yli 300 000 euroa.

Rataan muotoillaan kumpareita ja kaarteita, alkuvauhti saadaan korkealta lähtökummulta.

Pintamateriaalina on kovaksi painettu kivituhka, kaarteisiin ja lähtökummulle tulee asfaltti.

– Ratasuunnitelman on tehnyt Tom Ritzenhaler, joka on suunnitellut myös lajin olympiaratoja.

Suomen nykyiset BMX racing -radat löytyvät Lahdesta, Turusta, Tampereelta ja Mikkelistä. Helsingin rata täyttää kansainväliset kriteerit.

– Viisi metriä korkealle lähtökummullemme tulee lähtöportit kahdeksalle, Laakkonen jatkaa.

Kivikon radan on tarkoitus valmistua syksyllä, jonka jälkeen se on koekäytössä.

– Pohdimme syksyllä sitä, tarvitaanko radalle pääsemiseksi oma ”ajokortti”, vai voiko pyöräilijöitä päästää radalle vain ohjeistettuna.

Yleisölle rata avataan keväällä 2013, toimintaa radalla pyörittää BMX Helsinki ry.

– Itse innostuin racingista, kun asuimme Ranskassa ja nuorin poikani alkoi harrastaa lajia. Kun muutimme takaisin Suomeen, asetuimme Espooseen, Laakkonen selostaa omaa BMX-historiaansa.

Espoosta tai muualta pääkaupunkiseudulta ei löytynytkään rataa pojan harrastuksen jatkamiseksi.

Selvisi, että laji on Suomessa vielä hyvin lapsenkengissään.”
– Selvisi, että laji on Suomessa vielä hyvin lapsenkengissään. Ajattelin, että täytyyhän pääkaupunkiseudulle tehdä rata.

Lajin voi aloittaa hyvin nuorella iällä, kunhan polkupyörällä ajo onnistuu. Suomen BMX racing -kisoissa on nähty jopa kolmivuotiaita.

– He etenivät radalla potkupyörillä.

Racingissa ajetaan aikaa ja toisia kilpailijoita vastaan. Kivikon radasta tulee suljettu alue, sinne pääsee maksua vastaan. Vuokraamoon tulee BMX-pyöriä ja lajissa tarvittavia suojavarusteita.

– Radalle tulee omat väylät kokeneille kuskeille ja aloittelijoille. Suurin osa radan käyttäjistä tulee olemaan aloittelijoita, Laakkonen arvioi.

BMX racing oli ensi kertaa olympialajina Pekingissä vuonna 2008.

Kommentit

Toivottavasti radan äänet eivät kantaudu lähiympäristöön, sillä asiuintaloja on n. 40-50 metrin päässä. Pitäsikö meluvalleja jo nyt pystyttää?

Huolestunut