Viikin yliajajalle neljän vuoden vankeustuomio

Viikissä tytön kuoliaaksi ajanut mies (kuvassa keskellä) tuomittiin neljäksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Päivi Tuovinen

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Viikissä tammikuun alussa tytön yli autolla ajaneen Jani Petri Juhani Päivisen neljän vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Humalassa ollut 25-vuotias Päivinen osui 11-vuotiaaseen tyttöön kovalla ylinopeudella suojatiellä. Lapsi menehtyi välittömästi. Mies on jo aiemmin syyllistynyt kuusi kertaa rattijuopumukseen.

Käräjäoikeudessa syytetyn puolustus esitti lievennystä tuomioon sillä perusteella, että perheeseen on vastikään syntynyt vauva. Käräjäoikeus totesi, ettei vakiintuneen käytännön mukainen rangaistus johda tekijän kohdalla kohtuuttomaan lopputulokseen, ja hylkäsi puolustuksen kohtuullistamisvaatimuksen.

Käräjäoikeuden mukaan Päivisen menettelyä ennen yliajoa ja sen jälkeen on pidettävä erityisen piittaamattomana toisen ihmisen hengestä ja terveydestä. Oikeus katsoi toteennäytetyksi, ettei yliajaja kertonut tapahtuneesta oma-aloitteisesti kenellekään, eikä tehnyt mitään selvittääkseen tytön avun tarvetta törmäyksen jälkeen. Aiempi rikollisuus osoittaa oikeuden mukaan ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Päivinen määrättiin maksamaan uhrin vanhempien oikeudenkäyntikulut. Lisäksi hänen autonsa tuomittiin rikoksentekovälineenä valtiolle.

Tuomio ei vielä ole saanut lainvoimaa.

toimitus