Ruoka

Lomaparatiisi Bali hellii surffareita ja herkkusuita

Aniko Lehtinen

Bali on paikka, jonka nimen mainitseminen antaa mielikuvan rauhaisasta, ikuisesti auringonvalon kylpemästä saaresta, jossa kaikki ovat onnellisia. Ei totuus pitkällä olekaan.

Balin saari on osa Indonesian valtiota, joka käsittää yli 17 000 saarta. Tunnetuin osa Balia on Kuta Beach, jossa on laajalti baareja, ravintoloita, kahviloita ja hyvin laajat shoppausmahdollisuudet.

Kuta onkin Balin iltaelämän keskus – niin hyvässä kuin pahassa. Kuta on se osa Balia, joka on täynnä turisteja, hälinää ja menoa. Siellä on hauska käydä, mutta kannattaa tutustua Baliin myös Kutan ulkopuolella.

Kutasta pohjoiseen sijaitsee Seminyakin alue, joka on rauhallista ja vaurasta seutua. Majoituspaikkana se on yksi parhaimmista, ja sieltä löytyykin lukuisia hotelleja sekä villoja, joita voi vuokrata niin viikoksi kuin pidemmäksikin aikaa.

Meri on myös lähellä, joka surffausta ja lenkkeilyä harrastavalle on vain plussaa. Aamulenkki pitkin Seminyakin rantoja on nimittäin todella kaunis kokemus.

Sisämaahan matkailijat harvemmin eksyvät, vaikka syytä olisi.

Sisämaahan matkailijat harvemmin eksyvät, vaikka syytä olisi.

Sisämaassa sijaitseva käsityöläis- ja taitelijakaupunki Ubud on erilaista Balia mäkisine katuineen ja hauskoine pikkukauppoineen. Ubudissa voi ostaa suoraan taiteilijoilta yksilöllisiä hopeakoruja, tekstiilejä ja maalauksia. Tinkiminen on osa kaupantekoa myös Balilla, joten sitä ei kannata unohtaa.

Jos taas surffaaminen kiinnostaa, niin Balilla sekä aloittelijoille että ison aallon metsästäjille löytyy valinnanvaraa.

Jos surffaaminen on jo hallussa, surffispotteja löytyy hyvinkin paljon.

Kokenut surffaaja voi käydä testaamassa taitojaan Uluwatussa, joka sijaitsee ihan saaren eteläkärjessä. Jos ei itse uskalla aalloille, Uluwatussa voi ihailla muiden surffaajien taitoja rantajyrkänteelle rakennetuissa hauskoissa ravintoloissa, joista saa hyvää paikallista ruokaa.

Samalla reissulla voi käydä Uluwatun temppelissä, joka on kuuluisa varastelevista apinoistaan. Temppelialueella kannattaakin pitää tavaroistaan kiinni, muuten niitä saa ”ostaa” takaisin apinoilta pähkinöillä.

Balilla harrastus-mahdollisuudet ovat rajattomat.

Balilla turismi on paikallisväestön pääelinkeino, ja se näkyy tarjonnassa.

Balilla voi tehdä melkein mitä tahansa ja saaren harrastusmahdollisuudet ovat rajattomat.

Joogan harrastajille vaihtoehtoja löytyy lukemattomia, samoin golfia voi pelata monella eri kentällä.

Yksi suosituimmista golfkentistä on lentokentästä etelään sijaitseva Nusa Dua, josta löytyy myös huomattava määrä luksushuoneistoja ja hotelleja.

Perheille ja rauhallisuutta kaipaaville Balilta löytyy myös Sanur, joka sijaitsee lännessä, rannan tuntumassa. Sanurissa voi tehdä hauskoja pyöräretkiä rantaa pitkin, pyöriä voi kysellä hotelleilta.

 

Mitä tehdä Balilla:

Syö paikallista ruokaa. Jos haluat syödä hyvää ja kohtuuhintaista balilaista ruokaa, Warung Sobat Seminyakissa on erinomainen valinta. Katso: http://warungsobat.tripod.com/05sobat.html. Warung- sana tarkoittaa ravintolaa, joten se kannattaa muistaa muutenkin!

Käy syömässä Jimbaranin rannan äyriäisravintoloissa. Jimbaran on pieni paikka lähellä lentokenttää, etelässä. Se on kuuluisa kauniista, pitkästä hiekkarannastaan sekä äyriäistoristaan. Siellä on noin viitisenkymmentä äyriäis- ja kalaravintolaa suoraan rannalla, mistä voi ihailla auringonlaskua ja syödä todella tuoreita mereneläviä. Katso lisää esimerkiksi http://wikitravel.org/en/Jimbaran

Käy drinkillä auringon laskiessa. Jos haluat nauttia todella kansainvälisestä ravintola-elämyksestä, hyvistä drinkeistä ja auringonlaskusta, käy juomassa drinkit auringonlaskun aikaan Kudetassa, suoraan Seminyakin rannassa. http://www.kudeta.net/

Kokeile surffaamista. Paras tapa on mennä surffikouluun, joita löytyy lukuisia Kuta Beachilta. Surffaus on nimittäin ihanaa! Myös Seminyakin rannoilta löytyy lukuisia surffispotteja.

Vuokraa mopo, jos uskallat. Mopolla pääset vaikka ympäri saarta. Balilainen liikenne on kaoottista, ja vuokratulla autolla huomattavasti vaikeampaa päästä eteenpäin. Balilla kaduilla käveleminen on monesti vaikeaa, mopolla pääsee joka paikkaan. Hotellit välittävät mopoja ja mopovuokraamoja löytyy myös katujen varsilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu