Kohuttu pakkausaine joutui EU:n syyniin

Säilykepurkkiruokaa voi asiantuntijan mukaan syödä kohtuudella.

Marjaana Varmavuori

Erilaisissa elintarvike- ja säilykepakkauksissa käytettävistä materiaaleista voi saada kehoonsa haitallisia aineita, mikäli pakkauksia käytetään vastoin ohjeita. Myös jatkuva ja runsas säilykeruoan syöminen voi nostaa haitta-aineiden määrää.

Ruotsalaisen sanomalehden äskettäisessä tutkimuksessa selvisi, että kohutun bisfenoli A:n määrä voi nousta kehossa nopeasti. Svenska Dagbladet -lehden toimittajat saivat ainetta kehoonsa jopa 2 800–4 000 prosenttia yli raja-arvojen syötyään kaksi päivää pelkkää säilykeruokaa.

Lehden mukaan esimerkiksi raskaana olevien ei pitäisi syödä säilykkeitä ollenkaan.

Suomalaiset asiantuntijat rauhoittelevat lehtiuutisesta noussutta kohua.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Pirkko Kostamo kertoo, että Suomessa seurataan parhaillaan meneillään olevaa EU:n Elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n riskinarviointia.

– EU:n komission pyynnöstä EFSA tekee bisfenoli A:n tieteellistä riskinarviointia. Luotamme viraston arvioon ja etenemme sen lausuntojen mukaan, Kostamo kertoo.

Tuloksia lienee saatavilla parin vuoden päästä.

Bisfenoli A sisältää estrogeenin kaltaisia hormoneja. Sen on todettu vaikuttavan muun muassa kehon hormoni- ja puolustusjärjestelmään sekä aiheuttavan erektiohäiriöitä.

Pakkauksissa bisfenoli A:ta käytetään suojaamaan elintarviketta bakteereilta pitkän säilytyksen aikana. EFSA:n aineelle määrittelemä päivittäinen saantiarvo (TDI-arvo) on nyt 0.05 milligrammaa ruumiin painokiloa kohden päivässä.

Euroopan komissio ja jäsenvaltiot ovat jo aiemmin kieltäneet bisfenoli A:n käytön tuttipullojen valmistuksessa. Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Liisa Rajakangas kertoo, että Ruotsi, Belgia ja Ranska ovat ilmoittaneet kieltävänsä aineen käytön kaikissa lastentarvikkeissa ja materiaaleissa.

Suomen Pakkausyhdistys ry:n toimitusjohtaja Roger Bagge kertoo, että vesi- ja virvoitusjuomapulloissa kohuttua ainetta ei käytetä.

Pirkko Kostamon mukaan kuluttaja voi syödä pakkausruokaa suhteellisen rauhassa, mikäli noudattaa yleisiä ohjeita. Säilykeruokaa voi esimerkiksi syödä muutaman purkillisen viikossa.

– Elintarvikekontaktimateriaaleista (ihmiseen) siirtyvät kemialliset aineet eivät aiheuta akuutteja kemiallisia myrkytyksiä, Kostamo huomauttaa.

Käyttäjän Lotta Kvist kuva
Lotta Kvist