Paikalliset

Sanoma kyllästyi Pentikäisen sooloiluun

Sanoma Oyj:n hallitus irtisanoi Helsingin Sanomien päätoimittajan Mikael Pentikäisen, koska tämä ei noudattanut hallituksen ohjeita. Pentikäinen toimi omavaltaisesti ja itsepäisesti lehden johtamisessa ja lehden tabloid-uudistuksessa.

Hallitus on arvostellut Pentikäistä jo ainakin puolitoista vuotta. Tänä aikana Pentikäinen menetti Hesarin kustantajan ja liiketoimintavastaavan aseman. Pentikäinen on itse myöntänyt Kotimaa24-verkkolehden haastattelussa, että potkut eivät tulleet hänelle yllätyksenä ja oli henkisesti varautunut niihin.

Epäluottamus purkautui, kun Sanoman hallituksen pitkäaikaisen puheenjohtajan vuorineuvos Jaakko Rauramon jatkokausi katkaistiin ennen aikojaan. Rauramo oli valittu hallituksen puheenjohtajaksi vielä kolmeksi vuodeksi, mutta pesti päättyi vuoden jälkeen kuukausi sitten.

Erkon suvun edustajat vaihtoivat Rauramon hissiyhtiö Koneen pääomistajaan Antti Herliiniin, joka on myös suuri Sanoman osakkeenomistaja. Useista lähteistä saatujen tietojen mukaan Sanoman hallituksen useat jäsenet kokivat myös, että Pentikäinen suhtautui heihin ylimielisesti ja välinpitämättömästi. 

Sanoman hallituksen pitkäaikaiset jäsenet Aatos Erkon leski Jane Erkko ja Aatos Erkon sisaren lapset Rafaela Seppälä ja Robin Langenskjöld ovat kiivaimmin arvostelleet Pentikäistä ja Rauramoa. Kritiikki kärjistyi, kun ministeri Erkko menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen viime vuoden toukokuussa. 

Erkon suvun edustajat katsoivat, että myös Rauramo toimi omavaltaisesti. Kritiikissä mainitaan myös, että Rauramo ei riittävästi arvostanut Erkon suvun edustajien osaamista.

Rauramoon kohdistunut kritiikki liittyy Sanoman hankkimaan omistusosuuteen hollantilaisesta tv-kanavasta, joka osoittautui ylihintaiseksi. Miljardin euron kaupasta jouduttiin tekemään lähes 400 miljoonan arvonalennus. 

Hesarin tabloid-uudistusta käsiteltiin useita kertoja Sanoman hallituksessa. Pentikäinen ajoi julkisuuden kautta lehden uudistamista ja tiedotti asiasta, vaikka hallitus ei ollut vielä päättänyt asiasta.

Pentikäinen käveli niin Sanoma Newsin toimitusjohtajan Pekka Soinin kuin muun liiketoimintajohdon ylitse asioissa, joissa hänellä ei ollut toimivaltaa. Pentikäisen kerrotaan vedonneen Rauramon antamiin valtuuksiin. Sanoman hallitukselle ja konsernijohdolle tuli myös yllätyksenä, että Pentikäinen nimitti Nelosen uutisten päätoimittajan Eero Hyvösen Hesarin toiseksi päätoimittajaksi. Nelosen uutiset ja Hesarin toimitukset yhdistettiin vähän aikaa sitten. Päätoimittajien nimitys kuuluu Sanomissa hallitukselle.

Pentikäinen jyräsi läpi Hesarin ulkoasuun ja ilmoitussijoitteluun liittyvät perusratkaisut. Tabloid-Hesarista tehtiin viisipalstainen lehden alkuosassa ja kuusipalstainen loppuosissa toimituksellisen ulkoasun korostamiseksi. Tämä on aiheuttanut ilmoitusmarkkinoinnissa ongelmia varsinkin, kun lehtien sivumäärät ovat samaan aikaan laskeneet merkittävästi.  

Tabloid-Hesari rakentuu useasta eri osasta eli niskasta. Lukijan on ensin hajotettava sisäkkäin olevat niskat, järjestettävä ne uudelleen ennen lukemisen aloittamista. Hesari julkaisi ensimmäisen tabloid-numeronsa yhteydessä erillisen lukuohjeen.

Hesarin tilauksen peruuttaneiden selityksiin on kuulunut myös harmaa ja yksitoikkoinen ulkoasu, jolla Pentikäisen mukaan pyritään välttämään tabloid-iltapäivälehden mielikuva. Tämä on lukijoiden ja ilmoittajien palautteen mukaan johtanut epäkiinnostavuuteen.  Myös tilaushinnan kalleus kuuluu tilausperuutusten syihin.

Hesarin tilauslevikki on laskenut selvästi nopeammin kuin muiden tilattavien sanomalehtien levikit 2013 kuluessa. Sanoman hallitus arvosteli myös konsernijohtaja Harri-Pekka Kaukosta, jonka ei katsota tarttuneen riittävällä otteella Hesarin uudistuksen johtamiseen. Myös Hesarin toimituksen resurssien ja tuotetun sisältömäärän epäsuhde on puhuttanut hallitusta. 

Journalistiset ratkaisut tai Hesarin riippumattomuus eivät ole olleet potkujen syynä. Tämä vahvistetaan useista eri lähteistä. Sen sijaan Kaukonen on arvostellut Pentikäistä erityisesti siitä, että lehtiuudistuksessa ei ole huomioitu riittävästi ilmoittajien tarpeita. Tämä korostuu, kun päivittäistavaroiden suurilmoittaja Kesko on vähentänyt merkittävästi sanomalehti-ilmoitteluaan.

Sanoma epäonnistui myös kaupunkilehtistrategiassaan, kun se joutui viime vuonna lopettamaan Vartti-lehden pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Ongelmia on ollut myös Sanoman tytäryhtiön Sanoma Lehtimedian lehtien tabloid-muutoksessa. 

Yhtiön lehtien uudistus toteutettiin Helsingin Sanomien mallilla ja lehdet ovat kärsineet rankasta tilaaja- ja ilmoituskadosta. Sanoma Lehtimedia julkaisee lehtiä Kouvolassa, Kotkassa, Lappeenrannassa ja Imatralla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu