Harmittaako kesän sää? Älä muistele viime vuotta

Kesäkuu oli tavanomaista koleampi ja sateisempi.

Else Kyhälä

Kulunut kesäkuu oli pääkaupunkiseudulla huomattavasti viileämpi ja sateisempi kuin viime vuonna, selviää Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Hellepäiviä ei siunaantunut Helsinkiin ainuttakaan ja Helsinki–Vantaallakin mitattiin vain yksi hellepäivä tämän vuoden kesäkuussa.

Helsingin Kaisaniemen ja Helsinki–Vantaan mittauspisteissä kesäkuun keskilämpötilat jäivät tänä vuonna alle 14 Celcius-asteen. Meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että pitkän aikavälin keskiarvokin nousee 14 asteen paremmalle puolelle, mutta huomattavan kolealta kesäkuu näyttää, kun tilannetta vertaa viime vuoteen.

Esimerkiksi hellepäiviä osui vuosi sitten Helsinki–Vantaalle peräti kymmenen ja Kaisaniemessäkin mitattiin kolme sekä Jokisen mukaan useita ”läheltä piti” –päiviä. Keskilämpötila oli tuolloin noin kolme astetta korkeampi, eli 17 astetta. Helsingissä hieman alle ja Helsinki–Vantaalla hieman yli.

– Kaisaniemen mittaustuloksissa näkyy aina meren läheisyys, Jokinen toteaa.

Vettäkin on tullut tänä vuonna noin tuplasti viime vuoteen verrattuna, Vantaalla sata millimetriä ja Helsingissäkin miltei yhdeksänkymmentä.

– Kyllä tästä näkee, että vuodet eivät ole veljiä keskenään. Suomen kesät vaihtelevat hyvin paljon keskenään, Jokinen sanoo.

Vaikka kesäkuu olikin tavanomaista viileämpi ja sateisempi, on toivoa lämpimistä hellepäivistä yhä olemassa. Jokinen ottaa esille vuoden 2010 tilastot ja huomaa, että silloinkin kesäkuu oli viileä. Kuun loppuun sattui kuitenkin helleaalto.

– Heinäkuu olikin sitten jo superlämmin, Jokinen kertoo.

Alkaneen heinäkuun säätä hän ei halua arvata, mutta kertoo ennusteiden näyttävän kesäisempää säätä kuin esimerkiksi viime viikolla.

– Viikon mittaan lämpenee, ja viikonloppuna voidaan päästä jo hellelukemiin, meteorologi Jokinen sanoo.

Käyttäjän Ossi Kurki-Suonio kuva
Ossi Kurki-Suonio