Älä hoputa taksia

Sain taas raadollisen muistutuksen siitä, että taksin kyydissä istuminen on asiakkaalle etuoikeus, josta hänen pitää nauttia nöyränä ja tyytyväisenä.

Tiistainen Matinkylän possahdus aiheutti minulle niin sanotun lentävän lähdön Tapiolasta kohti Isoa Omenaa.

Kauniin kesäpäivän kunniaksi olin vaihtanut työmatkavälineeni nelipyöräisestä kaksipyöräiseen.

Aikaa ei kuitenkaan ollut lähteä maisemia ihaillen polkemaan Matinkylään – tai tiirailla bussiaikatauluja. Siispä suunnistin lähimmälle taksitolpalle, jossa liuta takseja kuskeineen malttamattomina (?) odottivat kyytiä.

Istahdin jonon ykkösauton etupenkille, tervehdin...

...Ja sanoin:” Isoon Omenaan, ja mahdollisimman nopeasti, kiitos!”

Viereiseltä penkiltä kuului pahaenteinen tuhahdus. Muutaman sekunnin hiljaisuuden jälkeen ratinkääntöön ryhtynyt kuljettaja tuumi: ” Juu, sanoin viimeksi yhdelle asiakkaalle, joka kanssa käski kiirehtiä, että maksaako hän minulle muutaman kuukauden palkan, jos menetän korttini ylinopeuden takia”.

Tajusin tehneeni varsinaisen kardinaalimunauksen: eihän taksikuskeja saa neuvoa, saati hoputtaa!

Yritin paikata tilannetta toteamalla: ” Jos voisin kuitenkin pyytää, että menisimme sinne Isoon Omenaan nopeusrajoitukset huomioiden mahdollisimman nopeasti!”

Tähän toiveeseen vähemmän säteilevä kuljettaja vastasi valittelemalla Tapiolan työmaita, jotka sotkevat liikennettä, ja sitä ”kun kaikki ryntää tänne kauppoihin kuitenkin autoillaan.”

Marmatukseen on aihetta. Tapiolan rakennustyöt haittaavat liikennettä. Mutta tuskin se on sen poloisen asiakkaan vika, joka erehtyy taksin kyytiä keskellä päivää tarvitsemaan.

Loppumatka menikin sitten hiljaisissa merkeissä. Minä keskityin päivittämään itselleni kännykästä viimeisiä tietoja Matinkylän tapahtumista.

Ja taksinkuljettaja viemään minut hillityn arvokkaasti perille.

Tosin, myönnetään, että jouduin pari kertaa vielä vaivaamaan kuljettajaa u-käännöksillä ja oikean paikan etsimisellä, ennen kuin hän pääsi eroon minusta. Ja minä hänestä.

Onneksi paluukyydin Matinkylästä Tapiolaan tarjosi asiallisen mukava, puhelias taksimies.

Mutta häntä en erehtynytkään hoputtamaan.

Käyttäjän Seppo Korkman kuva
Seppo Korkman