Paikalliset

Rahaministeriö: Kotihoidontuen leikkaus ei lisäisi työllisyyttä

Pienten lasten kotihoito pitää suomalaisäidit kauemmin poissa työelämästä kuin Pohjoismaissa keskimäärin.

Marjaana Varmavuori

Keväällä valtaisan kohun aiheuttanut ajatus leikata lapsiperheiden kotihoidontukea ei toisi juurikaan säästöjä. Myös työllisyysvaikutukset jäisivät lyhyellä sihdillä pieniksi, arvioi valtiovarainministeriö (VM).

VM:n mukaan kotihoidontuen leikkaus lisäisi työllisyyttä todennäköisesti vain joillakin tuhansilla ihmisillä. Toisaalta julkisen talouden säästöt jäisivät arvion mukaan pieniksi, kun lisääntynyt päivähoidon tarve lisäisi lastenhoidosta tulevia kuluja.

Arviot ovat VM:n tuoreesta Julkisen talouden kestävyys ja rakenneuudistukset -raportista.

Kotihoidon tuen tulevaisuus puhutti viime syksynä, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok) sanoi, että äitien pitkät tauot työelämästä ovat vakava ongelma.

Lisää vauhtia väittelyyn toi tänä keväänä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen, jonka sanoin ”pitkä poissaolo töistä verovaroin ei voi olla perusoikeus”.

Kataisen ja Vartiaisen saamassa kritiikkiryöpyssä huomiota kiinnitettiin erityisesti siihen, että lisääntymisiässä olevien naisten on hankala saada pysyvää jalansijaa työmarkkinoilta.

Tähän tasa-arvo-ongelmaan tarttuu raportissaan myös VM, jonka mukaan kotihoidontuen lyhentäminen voisi pidemmällä aikavälillä parantaa naisten työmarkkina-asemaa.

– Vaikutus voisi olla pidemmällä aikavälillä merkittävä, mikäli lyhentyneiden urakatkojen takia yritykset näkisivät perheenperustamisiässä olevat naiset vähemmän ’riskisinä’ työntekijöinä, raportissa todetaan.

Yksinäisenä keinona tuen leikkaus ei kuitenkaan VM:n mukaan toimisi. Raportti päätyykin suosittelemaan Suomeen Ruotsissa käytössä olevaa mallia, jossa perhevapaiden käyttö on tehty hyvin joustavaksi.

Ruotsalaisvanhemmat voivat helposti yhdistää osa-aikatyön ja pienen lapsen hoidon. Ruotsissa äitien osa-aikatyön tekeminen onkin VM:n mukaan selvästi yleisempää kuin Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu