Onneksi kesätyöntekijät ovat tumpeloita

(PÄÄKIRJOITUS) Kauppajono etenee hitaasti ja asiakkaat sadattelevat puoliääneen. Kassalla palvelee iloinen, mutta ei niin ripeä nuori. Hän on sisäistänyt ohjeet, mutta työstä puuttuu kokemuksen tuoma sujuvuus.

Autokorjaamossa kesätyöntekijä tarkistaa joka toisen asian esimieheltään. Pikaiseksi aiottu korjaamokäynti venähtää. Virastossa ei heinäkuussa satu olemaan paikalla ketään ”vakituista” ja asiointi tuntuu kestävän ikuisuuden.

Kesäduunarit ovat usein hiukan tumpeloita – onneksi. Se osoittaa, että ammattitaito on edelleen kovaa valuuttaa. Tuoreella innolla ei korvata pitkää kokemusta.

Ammattitaitoista kassamyyjää ei tehdä päivän perehdytyksellä. Korjaamossa opinnot eivät anna eväitä, jos vastassa on hankala asiakas ja monitahoinen ongelma. Silloin tarvitaan muistitietoa siitä, miten vastaavat ongelmat ovat aiemmin ratkenneet.

Työssä ei pärjätä tutkinnolla ja ohjekansiota selaamalla. Tarvitaan työelämänkoulua, jossa opitaan kokeilemalla ja epäonnistumalla. Matkan varrella saadaan selkään ja ymmärretään, missä järjestyksessä työ etenee mutkattomasti.

Toivottavasti jokainen kesähessujen neuvomiseen kyllästynyt esimies muistaa syksyllä osoittaa, kuinka iloinen hän on konkareiden töihinpaluusta.

Käyttäjän Tiina Örn kuva
Tiina Örn