Nuorten ottelut vaativat tuomarilta selkeää kommunikointia

Erotuomari Teemu Kiiski katsoo, että itseään lievästi loukannut pelaaja pystyy jatkamaan ottelua.

Aleksi Riikonen

Maali on syntynyt ja tuomarin tärkein esine pillin lisäksi, muistilehtiö ja kynä on kaivettu esiin. Maalintekijä kirjoihin ja peli jatkuu.

Aleksi Riikonen

Joukko pieniä lapsia juoksee pallon perässä ilman sen suurempaa käsitystä säännöistä ja kentänlaidalla kaikuu valmentajan ja mahdollisesti vanhempienkin huudot. Keskellä tätä näytelmää erotuomari yrittää pitää näytelmän langat käsissään.

– Nuorimpien otteluissa kommunikoinnin merkitys korostuu ja kommunikoinnin pitää olla selkeää. Kommuninkoinnin tulee olla sekä suullista, että fyysistä sillä nuorempia pelaajia saa ohjata jonkin verran enemmän, sanoo Helsinki Cupissa kolmatta vuotta tuomaroiva Teemu Kiiski.

– Nuorten kohdalla pitää ottaa huomioon miten tarkoituksenmukaisia rikkeet ovat. Pienet kärhämät ja junnuille huutavat valmentajat pitää ottaa myös huomioon, Kiiski jatkaa.

Helsinki Cupin kokoinen turnaus ei tuomarille ole mikään kevyt urakka. Ottelumäärät saattavat vaihdella päivittäin todella paljon ja raskaimmillaan liikuttuja kilometrejä kentällä tulee paljon.

– Eilen oli 12 ottelua, tänään vain kolme, eli todella radikaalia vaihtelua. Siinä pitää olla hyvä fyysinen peruskunto, että jaksaa painaa sen loppuun saakka, Kiiski toteaa.

Urakasta selviää kunnialla hyvällä valmistautumisella ja fyysisestä kunnosta kannattaa tuomarinkin pitää huolta turnauksen aikana.

– Nukkuu hyvät yöunet, nauttii riittävästi ravintoa ja pientä lihashuoltoa iltaisin. Ei siinä sen ihmeellisempiä tarvita, Kiiski sanoo.

Helsinki Cup on myös tuomarille ainutlaatuinen kokemus. Etenkin jos on pelannut samaisessa turnauksessa itse juniorina. Pelaajauransa loukkaantumiseen lopettaneelle Kiiskille tuomarointi on mahdollisuus olla Helsinki Cupissa mukana kentällä.

– Onhan se ihan siistiä olla täällä tuomarina varsinkin kun pääsee tuomaroimaan ulkomaalaisia joukkueita. Tulee vähän erilaista näkökulmaa peleihin.

Katso kuvagalleria!

Käyttäjän Aleksi Riikonen kuva
Aleksi Riikonen