Poliisi huolissaan: Kannabis leviää lapsille

Kannabiksen kotikasvatus on tehnyt huumeiden hankkimisesta entistä helpompaa. Kuvassa poliisin takavarikoima huumepiippu.

Päivi Tuovinen

Suurin osa huumeiden käyttäjistä on yli 20-vuotiaita, mutta poliisi on ottanut kiinni pääkaupunkiseudulla jopa alle 15-vuotiaita kannabiksen ja muiden huumaavien aineiden käyttäjiä. Yksistään Helsingissä poliisin tietoon tuli viime vuonna parikymmentä tapausta, jossa huumeita käytti lapsi.

– Kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt ja sitä kautta lisännyt tarjontaa. Kannabis on trendihuume, jota yhä nuoremmat käyttävät, sanoo rikoskomisario Jukka Paasio Länsi-Uudenmaan poliisista.

Pääkaupunkiseudun eri poliisiviranomaisilta kerättyjen tietojen mukaan alle 15-vuotiaita tavataan huumeiden käytöstä harvakseltaan – mutta yhtä kaikki heitä tavataan.

Helsingin Uutiset alkoi selvittää ilmiötä, kun alkukesästä Espoossa jäi kiinni 12-vuotias lapsi kannabiksen käytöstä.

Heinäkuun alkuun mennessä Espoon ja Vantaan poliisit olivat törmänneet yhteensä kahdeksaan alaikäistä koskevaan huume-epäilyyn. Helsingistä ei tämän vuoden tietoja ole vielä ehditty koota.

Paasio ei halua suoraan ottaa kantaa kysymykseen, onko lasten helpompi saata kannabista kuin esimerkiksi kaljaa.

– On se varmasti siinä mielessä helppoa, että laitonta kauppaa ei valvota, vaan se tapahtuu yhteiskunnan valvonnan ulkopuolella. Jos vertaa alkoholin myyntiin, niin siinä on aina ikävalvonta, Paasio pohtii.

Poliisin tilastoissa ilmiö vaikuttaa hyvin marginaaliselta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2010 toteuttamasta kouluterveyskyselystä selviää kuitenkin, että 12 prosenttia pääkaupunkiseudun 8- ja 9-luokkalaisista, eli 14–16-vuotiaista oli kokeillut kannabista tai hasista ainakin kerran.

Noin joka seitsemännelle ystävä tai tuttava oli tarjonnut huumeita. Yli puolet tunsi nuoren, joka oli kokeillut huumeita.

Alkoholin käyttö on kuitenkin selvästi suositumpaa peruskoululaisten keskuudessa. Hieman yli puolet vastanneista oli käyttänyt alkoholia ja hieman alle puolet oli juonut itsensä ainakin joskus kovaan humalaan.

Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisesti vielä vastuussa, mikä tarkoittaa sitä, että heitä ei voida rangaista huumeiden käytöstä. Poliisilla on kuitenkin omat keinonsa lasten herättelyyn.

– Me tuomme lapsen tänne kamarille keskustelemaan vanhempien ja sosiaaliviranomaisten kanssa. Se on hänelle usein aika pysäyttävä kokemus, kun häntä kuljetetaan poliisiasemalle ja tuodaan kuulusteluhuoneeseen, Paasio kertoo.

Hänen mukaansa lasten vanhemmat ovat suhtautuneet tilanteisiin aina äärimmäisen vakavasti.

– Kukaan ei ole ollut vielä välinpitämätön, Paasio sanoo.

Hyväksytkö lasten huumeiden käytön? Ota kantaa!

Huumeista kiinni jääneet alle 15-vuotiaat

HELSINKI:

2009: ei yhtäkään

2010: 10 lasta

2011: 18 lasta

VANTAA:

2009: 4 lasta

2010: 8 lasta

2011: 11 lasta

2012: 1 lapsi

ESPOO:

2009: 5 lasta

2010: 7 lasta

2011: 5 lasta

2012: 7 lasta

Lähde: Poliisi

Kommentit

Minäkin nyt laitan jotain, koska tämä on kummallista paapomista mielipiteistä. Olen kolmen lapsen isä, töissä ja naimisissa onnellisesti. Olen polttanuta kannabista 20 vuotta, mutta kohtuudella. Olen saannut olla rauhassa, koska olen pitänyt tämän omana asiana, joten älkää "pössyttelijät" vaahdotko, vaan ottakaa iisisti ja olkaa järkeviä ja pitäkää tämä asia omien kaveri piirien sisällä, niin ei tule ongelmia ja ehdottomasti kohtuus kaikessa . Kansalaiset ei mahda valtiolle mitään ja se on fakta.

Mies 75

Täydellisen järjettömyyden riemuvoitto - Pekkolan mielipide siitä, että kannabiksen laillistaminen ehkäisisi alaikäisten huumeiden käyttöä. Millähän kaavalla tämä on saatu aikaiseksi - oman matematiikkani mukaisesti yhtälö on mahdoton? Tupakka ja alkoholi ovat laillisia päihteitä mutta näppärästi alaikäiset kumpaakin saavat, joten kannabiksen laillistaminen on höpö höpö touhua.

Mikä tärkeintä kannabis on erittäin vaarallinen huume koska sitä pidetään vaarattomana huumeena. Suosittelen kannabiksen käyttäjien ja käytön laillistamisen puolestapuhujien perehtymään ongelmiin mitä kannabis on saanut aikaiseksi, eikä uskoa sitä mitä haluaa, vaan selvittämään todelliset seuraukset kuten:

. kognitiiviset taidot lakkaavat kehittymästä, joka on suuri vaara nuorilla käyttäjillä, joiden aivot eivät ole vielä kehittyneet - tulee pysähtyneisyys, joka ei koskaan parane
- psykoosien määrän kasvu - onko kannabis laukaiseva vai aiheuttava tekijä, ei ole merkityksellinen, sillä lopputulos on sama
- muistihäiriöt, jotka ovat lisääntyneet mm. nuorilla ja nuorilla aikuisilla - syynä ei todellakaan ole pelkkä kiireinen elämä ja stressi, vaan havaittu lisääntynyt kannabiksen käyttö
- psyykkinen ja fyysinen riippuvuus
- somaattiset sairaudet, kuten tupakoinnissa
- siirtyminen vahvempiin aineisiin, koska kannabis ei "turruta tarpeeksi"

Kirjoitukseni saa tietenkin vastalauseryöpyn käyttäjiltä, joille ei ole ongelmia - vielä. Kannattaa selvittää kannabiksen vaarat ja miettiä tarkkaan käyttääkö vai ei. Olen elämäni aikanan tavannut paljon nuoria (alle 25), joiden "elämän päättyi" kannabiksen aiheuttamiin kognitiivisten taitojen pysähtymiseen.

Mikä tärkeintä, miettiä sitä, että miksi ihminen tarvitsee päihteitä selvitäkseen elämästään? Vastaus on hyvin yksinkertainen: ihminen ei tarvitse päihteitä.

Sain uuden elämään lopettamalla päihteiden käytön, joiden käyttö lähti pienestä mutta päätyi katastrofiin eli asunnottomuuteen ja kaiken menettämiseen.

Vielä kerran: Kannattaa miettiä ja vielä miettiä mihin leikkiin ryhtyy käyttäessään kannabista ja/tai muita päihteitä.

Markku Lahtinen
Päihdetyöntekijä, lähihoitajaopiskelija

Markku L

Markku, oikein teit kerrottuasi omasta kokemuksestasi ja toteamuksesi, ettei ihminen oikeasti tarvitse minkaalaista huumetta elämässään.
Elämä on ainutkertainen ihme, miksi sekin täytyisi missata minkään huumaavan aineen tähden, kun voi elää ja nauttia terveydestään, (joka sekään ei ole itsestäänselvyys moni sairas, vammainen vaihtaisi oitis osia terveen kanssa) kauniista luonnosta, luonnonantimista ja kanssaeläjistään, jne. Huumeiden käyttäjä ei oikeastaan pysty nauttimaan yhtään mistään.
Todellakin on parempi miettiä, kannattaako elämänsä uhrata huumaavien aineiden alttarille, vai elää täyttä raitista elämää, sekä aistia kaikki tuoksut ja tunteet pää selkeänä.

Suomalaiset rinta rottingille

Oh-hoh, mitä tekstiä. Tota lukiessa tulee surullinen olo. Kirjoittaja tituleeraa itseään päihdetyöntekijäksi, ja asiantuntemus on tuota luokkaa... Teksti on täynnä varsin villejä väittämiä, jotka kuulostavat kovin omituisilta. Erityisesti tämä jäi vaivaamaan:

"Olen elämäni aikanan tavannut paljon nuoria (alle 25), joiden "elämän päättyi" kannabiksen aiheuttamiin kognitiivisten taitojen pysähtymiseen."

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Siis kognitiivisten taitojen pysähtyminen? Ja kuinka totesit sen johtuneen kannabiksen käytöstä? Entä kuinka säännöllistä ja pitkäaikaista oli heidän kannabiksen käyttönsä ollut? Kyselen ihan silkasta uteliaisuudesta, sillä en ole koskaan ennen kuullut mitään tällaista. Ja sinä olet kuitenkin kohdannut useita tällaisia tapauksia.

veli vapaa

Jos olet päihdetyöntekijä, silloin tiedät aivan varmasti, että aivan jokainen asiakkaistasi on käyttänyt alkoholia ja aivan varmasti enemmän ja useammin kuin kannabista. Useimmat myös aloittavat tupakalla, siirtyvät sitten alkoholiin ja vasta sitten kokeilevat kannabista, jos edes kokeilevat. Useimmat eivät kokeile.

Joka ainoa kannabikseen liittämäsi ongelma on alkoholin ongelmalistalla, kymmenien muiden ongelmien ohella. Kaikkien tutkimusten mukaan nimenomaan alkoholi vaurioittaa aivoja, ja haittaa kognitiivisten kykyjen kehittymistä. Alkoholin haitat ovat myös pysyviä. Kannabikseen liittyvät kognitiivisten kykyjen heikentymiset ovat melkein kaikki väliaikaisia, ja ne katoavat kolmessa kuukaudessa. Alkoholi aiheuttaa myös psykooseja moninkertaisella riskillä kannabikseen verrattuna. Onko delirium tremens tuttu nimi?

Joten nuorten pitäisi vähentää erityisesti alkoholin käyttöä ja mieluiten lopettaa se kokonaan. Tietenkin olisi parempi, että myös kannabiksen käyttö jätettäisiin siihen, kun aivot alkavat aikuistua, koska sekin vaikuttaa kehitykseen. Ei niin paljoa kuin alkoholi, mutta kuitenkin.

Mistä kuitenkin varoitat? Kannabiksesta. Sanotko ainoatakaan varoitusta alkoholista. Et. Miksi?

Jani

Olipas vuodatus. Ihminen ei paljoa tarvitse joten lähes kaiken voi katsoa turhuudeksi. Jos sinä et päihteitä tarvitse niin se on sinun valintasi, vapaassa maassa jokainen aikuinen saa tehdä oman valintansa. Ei ole yksikään päihteitä käyttämätön maan päälle jäänyt, aivan yhtä varmasti kuolevat kuten kaikki muutkin. Elävät pitempään tai sitten elämä vain tuntuu pidemmältä kun se on niin helvetin tylsää. Sanoihan jo vanha kansakin että kännissä ja kihloissa on aina kivaa!

On se niin kamalaa...

Hei Markku! Sanot: "kognitiiviset taidot lakkaavat kehittymästä, joka on suuri vaara nuorilla käyttäjillä, joiden aivot eivät ole vielä kehittyneet - tulee pysähtyneisyys, joka ei koskaan parane", sekä: "- muistihäiriöt, jotka ovat lisääntyneet mm. nuorilla ja nuorilla aikuisilla - syynä ei todellakaan ole pelkkä kiireinen elämä ja stressi, vaan havaittu lisääntynyt kannabiksen käyttö"

Minä olen polttanut kannabista 16-vuotiaasta lähtien. Nyt olen 33-vuotias. Aluksi en polttanut kuin kerran viikossa, mutta aloitettuani yliopistossa ja sen jälkeen/aikana työelämässä, huomasin sen auttavan minua keskittymään paremmin tentteihin ja myöhemmin graduun. Muistihäiriöt ovat itselläni hyvin pieniä ja niitä tulee ainoastaan pilven aikana. Koulumaailmassa en juuri koskaan lukenut tentteihin, mutta kirjoitin aktiivisesti muistiinpanoja luennoilla ja lukion tunneilla. Pääsin useimmiten läpi erinomaisin arvosanoin.

Psyykkinen riippuvuus minulla toki on aineeseen, mutta sekin menee ohi n. yhdessä yössä. Silloin saattaa olla myös pientä hikoilua. Tämä on kuitenkin naurettavan pientä verrattuna vaikkapa energiajuoman aiheuttamiin viekkareihin. Itse en toki sitä myrkkyä käytä.

En ole koskaan "siirtynyt" vahvempiin aineisiin, joskin olen uteliaisuuttani ja myöskin graduni aihetta sivuten kokeillut useita nk. psykoaktiivisia tajusteita, kuten psilosybiinisieniä, LSD:tä, meskaliinia ja joitakin "tutkimuskemikaaleja". Nämä kokeilut ovat jättäneet minulle hyvin positiivisia muistoja ja opin niiden avulla paljon itsestäni ja ympäröivästä maailmasta, aivan kuten kannabiksenkin kanssa. Mikään tarve minulla ei ole ollut palata näihin aineisiin, mutta voisin hyvin kuvitella joskus vielä kokeilevani.

Jos puhutaan oikeasti kovista aineista, kuten amfetamiinista ja heroiinista, niin niitä kohtaa en ole koskaan tuntenut mitään vetoa. Niitä on tarjottu minulle lukemattomia kertoja, mutta kun ei vaan kiinnosta.

Terveyden tilani on myös erinomainen, sillä en polta tupakkaa, enkä oikeastaan juopottelekaan. Harrastan säännöllistä liikuntaa ja hapenottokykyni ja keuhkotilavuuteni ovat erinomaiset. Käytän pilveä lähes päivittäin, mutta teen sen vaporisoiden tai syöden. Kannabiksesta ei ole koskaan ollut minulle muuta kuin hyötyä. Toki välillä tulee "psykoosin"omaisia tiloja, mutta ne vain opettavat minulle enemmän itsestäni ja tietoisuudestani.

Kaltaisiani on paljon, jo omassa kaveripiirissäni, joten kirjoittamasi pelottelu ei päde todellakaan kaikkiin. Kiitos ja hyvää jatkoa!

KOS

Kannabiksen käyttäjän isä kirjoittaa sydänverellään kiihkeästi, mutta kokemusperäisenä teksti kannattaa lukea. Myös Lahtisella on kokemusta ja teksti on hätähuuto nuorten puolesta.

Itsekin olen lukenut kannabiksen käytön seurauksista keskenkasvuisille, ja muutaman kohtalon nähneenä olen taipuvainen uskomaan lääketieteen asiantuntijoita.

Pelastettais edes nuoret!

asiaihminen

Täällä alkaa kohta hirveä puolustuspuheenvuoro aineista, kunhan nuo yömyöhään pössytelleet ensin saavat turpansa ylös tyynystä.... Toi aine on ihan jaskaa, ja rikkoo niin paljon muutakin, kuin nuoren mielen ja muistin. Huumeiden käyttäjä elää aamusta iltaan miettien miten saisi annoksensa tai imut järkättyä. Ja juuri nämä yli 20-vuotiaat kasvattajat niitä nuoria koukuttavat aineisiin tarjoamalla kämppiään ryyppyjengien käyttöön. Sehän on tosi turvallista kun nuoret viettää aikaa lähes 30-kymppisen aikuisen asunnolla...

Kako

Kovasti tekstiä tunnepohjalta. Mutta kun tunne ja tiede ei ole sama asia. Itse elän niinkuin yhteiskunta edellyttää ja kannabis on mielestäni erittäin hyvä asia. Olen entinen kilpaurheilija jolloin kannabis oli huomattavasti parempi tapa rentoutua kuin alkoholi piste.

Olen ollut ilman kannabista huomattavan pitkiä aikoja ilman minkään näköisiä vieroitusoireita. Jos teidän teksti olisi totta näin ei voisi tapahtua mutta kun näin vain on. Olen kokeillut joskus kemikaaleja ihan testimielessä, en tykännyt ja sinne jäivät.

Ihminen on käyttänyt päihteitä niin kauan kun on ollut olemassa, myös eläimet käyttävät päihteitä, Lahtinen. Olet väärässä ;)

Kannabis laillistetaan koska ei ole minkäänlaista järki/tiedeperäistä syytä pitää sitä laittomana.

T: Korkeakoulun käynyt insinööri ja entinen kilpaurheilija.

10*42

Just! Et sitten kuitenkaan ihan dipl.inssiksi pärjännyt ;)

Varmana niin tarjoat lapsillesikin jointit ihan noin vain vaarattomasti viihteeksi :D

asiaihminen

Kappas, lahtinen osaa copu/pasten :D Taitaa olla kiire puolustella kieltolakia koska sun työpaikka on siitä kiinni. Taidat tarvita enemmän huumeita kuin kukaan muu.. HÄPEÄISIT!!!!!!

10*42

Minä en usko että kannabis on fyysisesti koukuttava, vaikkakin oikeasti pitkän putken jälkeen saattaa tulla unettomuutta ja ärtyneisyyttä oireina. Haluaisin myös nähdä lähteen siitä, että nämä aivokuoren rasvoihin väliaikaisesti jäävät yhdisteet olisivat enää haitallisia.

Kieltolain jatkamisen puoltaminen sisältää oletuksen että kieltolaki toimii, ja tähän teillä kieltäjillä olisi todistustaakka. Tietyssä pisteessä, jossa pian ollaan, alaikäinen saa helpommin ostettua kannabista kuin alkoholia; näin on jo yhdysvalloissa.

Suurimmalla osalla ei kannabiksenkäytöstä koidu ongelmia, ja suuri osa kannabiksen käyttäjistä on aivan tavallisia ihmisiä joiden keinotekoinen ja tarpeeton syrjäyttäminen huonolla lainsäädännöllä on minun mielestäni kestämätöntä. En vähättele kannabiksen mahdollisia terveyshaittoja, tämän takia haluaisin että aine olisi mielummin valtion kontrollissa kuin moraalittomien rikollisten, joilla ei ole ongelmaa myydä ainetta teidän lapsillenne.

Todistakaa kieltolain toimivuus minulle, vai nojaako se olettamukseen "se on kiellettyä eli sitä ei tapahdu"?

Skeptikko

Mikäköhän siinä on että ihmiset uskoo täällä tietävänsä niin paljon paremmin, vaikka esim. YK tukee dekriminalisointia ja monissa paikoissa kannabis on laillista ja yhteiskunta pyörii vallan mainiosti. Myös monet lääketieteelliset tutkimukset puhuvat kannabiksen puolesta (vrt. alkoholi).
Suosittelisin itsekin asioiden selvittelyä ennen kun alkaa mutu-tuntumalla heittelemään juttujaan.
Ja ei, itse en ole työtön kannabiksenkäyttäjä.

Äitiyslomalainen

paihdelinkki.fi:

"Riskit ja haitat sikiölle: Kannabista raskausaikana polttaneiden äitien lapsilla on tavattu alhaisempaa syntymäpainoa ja hidastunutta kasvua. Käyttö odotusaikana lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Kannabiksen käyttö raskauden aikana saattaa aiheuttaa lapselle leukemiariskiä ja kognitiivisten kykyjen ja koulumenestyksen heikentymistä myöhemmällä iällä. Sikiövaurioiden mahdollisuutta ei voi täysin sulkea pois. Kannabiksen vaikuttaja-aine THC erittyy äidinmaitoon ja imettäessä vauvalle. "

asiaihminen

Asiaihminen(sic): Aivan täyttä tuubaa jossa sekakäyttäjien päihdeäitien lasten ongelmat laitetaan kannabiksen syyksi. Yksi ainut kunnon tutkimus on asiasta tehty Jamaikalla* ja siinä huomattiin aika tasan päinvastaistaista.

* Eipä juuri muualta löydy odottavia äitejä jotka eivät mitään muuta käytä..

Blackjack

Äitiyslomalainen, kyllä ihmiset tietävätkin, mutta sinä et näytä tietävän, ettei todellakaan kannabis ole laillista monessakaan valtiossa. Ja yhteiskuntakaan ei pyöri näiden huumehörhöjen ansiosta, vaan heistä huolimatta. On aina vastuullisiakin ihmisiä, jotka pystyvät ihan, vaan selvin päin hoitamaan maan asioita.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa saa kannabiksen hallussapidostakin useassa osavaltiossa niin suuren tuomion, että suomalaista jo hirvittää, kun täällä saa taposta saman verran. Ja esim. Thaimaa, siellä voi saada elinkautisen huumeiden halussapidosta, ja vankilat eivät ole lähellekkään meidän "hotellivankiloitamme".
Siinä sulle mutu-tuntumaa.

Suomalaiset rinta rottingille

Aivan! En kuitenkaan ymmärrä pointtiasi. Näissä mainitsemissasi paikoissa, kannabista ja huumeita käytetään enemmän kuin Euroopan maissa joissa kannabiksen käytöstä ei rangaista.

Toimiiko kieltolaki?

friidoom

Kannabis pitäisi laillistaa yli 18v. Sen minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. =)
Kannabis on koukuttava päihde sen rauhoittavan vaikutuksen ja mieltä laajentavan vaikutuksen takia.

Nimetön

Yksi kiihkoton sivu perehtyä kannabiksen haittoihin on www.antidoping.fi

"Kannabiksen vaikutukset riippuvat käyttäjien psyykkisestä rakenteesta, ympäristöstä, kokemuksista ja ennakko-odotuksista. Kannabinoidit vaikuttavat useisiin aivon osiin, erityisesti otsalohkoon, limbiseen järjestelmään sekä pikkuaivoihin. Nämä aivoalueet huolehtivat älyllisistä toiminnoista, tunteista, muistista ja liikkeiden koordinaatiosta. Hermosolutasolla ne vaikuttavat kannabinoidireseptoriin, joka on elimistön oman aineen, arakidonyylietanoliamiinin eli anandamidin vaikutuskohta. Anandamidin fysiologista merkitystä ei toistaiseksi tunneta."

asiaihminen

Onhan näitä maita missä "kokeilu" on päällä. Amsterdam on eräs paikka jossa kahviloita
löytyy ja päätuote ei kuitenkaan ole kahvi. Turha sitä on Suomessa kokeilla. Tietyissä
sairauksissa voi jo nyt lääkäri määrätä näitäkin aineita kuten muitakin huumeiksi
luokiteltuja lääkkeitä.

Jeppe

Järkyttävintä Amsterdamissa on se, että kohderyhmäksi halutaan lapsia, vai miten pitäisi tulkita kannabistikkareiden myynti. Keväällä siellä käydessämme olimme paikalla, kun eräästä hotellista nostettiin ikkunan kautta nosturilla potilasta. Kyseessä oli tavallinen sairaskohtaus, mutta vieressä seisoneen alkuasukkaan se kirvoitti toteamaan, että näitä huumekuolemia on päivittäin. Kotikentälle tultaessa koira lähti seuraamaan suomalaismatkailijaa, joka tunnusti kokeilleensa. Ikävä kyllä kokeilu ei enää jatkossa onnistu ulkomaalaisilta. Haluammeko Helsingistä ja Suomesta samanlaista mainetta saavan kohteen. Meitähän mainostetaan jo homoystävällisenä.

Pilven veikko

uskonto on se vahvin huume kaikista jolla aivopestään ihmisiä. Kuolleita varmaan jo yli 1 000 000 000

uskonnoton uskonnon uhri ilman jalkaa

Se on totta juu, mutta kolikolla on kaksi kääntöpuolta. Kirkot ovat säilyttäneen jälkipolville mm. mittavan määrän erilaista kirjallista ja historiallista tietoutta menneiltä ajoilta. Kirkko on toiminut myös kirjakielen kehittäjänä ja luonut yhteiskuntaan erilaisia moraalikäsitteitä "älä tapa, älä varasta, kunnioita lähimmäistäsi jne. ym.". Tietynlainen kansallinen yhteenkuuluvuuden tunne on myös peruja uskonnosta /kristinuskosta) olemme suomalaisia, olemme kristittyjä.

Mutta, mutta...totta tosiaan on tullut kyllä ruumiitakin Herran nimissä. Karl Marx sanoi aikoinaan, että uskonto on huume, jolla porvarit orjuuttavat kansaa (tai jotain sinne päin)...Kansa pysyi ns. Herran nuhteessa. Herran pelko oli aikoinaan jonkinlainen yhteikuntarauhan tae, joka loi ""moraalisen"" yhteiskunnan. Nykyaikana kun Herran pelko on väistynyt eikä oikeastaan kukaan usko Jumalaan, erilaiset vääryydet ja epäoikeudenmukaisuudet ovat lisääntyneet huomattavasti eikä tarvitse verrata kuin puolen vuosisadan takaiseen aikaan. Entisaikoina tiukka kristillinen kotikasvatus, viikottaiset kirkkokäynnit, yhteikunnan paine ja kristinuskolla aivopesu pitivät huolen siitä, että ulko-oven saattoi jättää lukitsematta auki vaikka viikkokausiksi ilman pelkoa varkaista. Nykyaikana on toisin - pelottelu helvetillä ei enää tepsi.

Harri Virtanen

Ihmiset kirjoittelee täällä pää perseessä. Tottakai kannabis aiheuttaa jonkinverran tuhoa skidille jos raskaana käyttää. Mutta niin tekee myös tupakka ja alkoholi, ylipäätään ruokavalio ja elämäntapa. Ei kaikki ongelmat ole yhtäkkiä kannabiksen syytä. Lapsille ei pidä päihteitä antaa mutta jo vanhemmat, monessa tapauksessa, ostaa kaljat viikonlopuksi. Ja joku sano että siirrytään vahvempiin kun ei turruta tarpeeksi? Ne jotka haluavat pään sekaisin aloittavat röökillä, kun nikotiiniin on tottunut eikä jäljellä ole muuta kuin addiktio niin siirrytään kaljaan. Monet vaihtaa alkoholin kannabikseen koska se ei muuta sua idiootiksi. Monien nuorten ongelmatkin ovat seurausta kasvatuksen puutteesta, ei ns. vapaasta kasvatuksesta, sellaista ei ole. Joten nyt etsimään oikeata tietoa kannabiksesta ennenkuin tullaan tänne ulostaa suu tyhjäks. Ilman hamppua oltaisiin vielä kivikaudella.

reefer madness

Reefer.. ja höpö höpö hampun kanssa ei oltais päästy vielä kivikauteenkaan.
Niin paljon se sekoittaa harmaita aivosolujas, ettet pääse kivikaudestas ulos.
Tyhjää ja kokematonta puhetta, hampustakaan ei tiedetä vielä mitä vaikutuksia sillä on vuosien päästä tai perinnöllisyydessä ja kuinka paljon sairaita ja vammaisia lapsia aine tuottaa.

Suomalaiset rinta rottingille

Niin, eihän siitä ole vielä kokemusta kuin vähintään 3500 vuoden ajalta (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kannabis).
Kuinka monesta käyttämästäsi tuotteesta on edes murto-osan historia tiedossa? Kuitenkin käytät niitä päivittäin, etkä kyseenalaista niistä mitään? Olisiko niin, että mielipiteesi ovat sittenkin jonkin toisen tuottamia? Saattaisko siinä joku saada jopa taloudellista hyötyä?

Voisiko olla aika käyttää Omia aivosolujasi tehokkaammin?

Wildchild

Sillä ne kakatat sekoittavat päänsä mitä löytyy. Jos ei viinaa, tupakkaa tai kannabista saa niin johan kauhistellaan kun nuoret imppaavat butaania tai juovat jotain käsidesejä. Happikännit on ollut suosittu tapa sekoittaa päätä jo pidemmän aikaa ja onpahan siihen joku kuollutkin, toisin kuin kannabikseen. Ehkä pitäisi kieltää happikin, tai ainakin hengittäminen? Kyllä nuoret kumminkin keksivät keinot sekoittaa päänsä jos sille tarvetta on ja useimmilla näyttää olevan. Miksiköhän?

Kekkonen

Näitä keskuteluja seuratessani olen pakosti huomannut, että kannabista ei ole enään mitään hyvää syytä pitää laittomana.

Kannabiksen vastustajat vaikuttavat turvautuvan tunteisiin, oletuksiin ja yleisiin käsityksiin ; siihen mitä heille on sanottu...he myös liiottelevat asioita ja pistävät kaiken kannabiksen syyksi.... ilman mitään konkreettista ja tieteellistä pohjaa väitteilleen, eivätkä nää kokonaisuutta. Lyhyesti sanottuna he ovat tietämättömiä/lapsellisia/eivät suhtaudu kriittises saamaansa tietoon.

Kun taas kannabista kannattavat ovat sivistyneitä ja he perustelevat väitteensä järjellä ja faktoilla.

Kannabis on vaarallisempaa laittomana piste.

Sivistynyt

"Sivistynyt " kirjoitti...

"Kun taas kannabista kannattavat ovat sivistyneitä ja he perustelevat väitteensä järjellä ja faktoilla"

Missä nyt on ne "järjelliset ja faktat" tiedot kannabiksen vaarattomuudesta esim. mielenterveyteen ?

Osoita nyt "sivistyneisyytesi".

Kannabiksen käyttäjän isä.

Huh huh millä tasolla on keskustelu aiheesta. En tiiä itkiäkkö vai nauraa.. Kaikille on kuitenkin sama tieto tarjolla Intternetissä, niin miksei niitä vois lukia järkevää _lähdekritiikkiä_ käyttäen?
Perustelu kieltolaille, eli huumausaineyleissopimus vuodelta 1961 perustuu väitteisiin, että kannabis aiheuttaa vakavaa riippuvuutta eikä sitä voida käyttää lääkinnällisesti.. Riittävä ja oikea perustelu?

Voin toteuttaa itseniäni niin kauan kun en sinun oikeuksiasi loukkaa.

Tieto on hyvin perusteltu tosi uskomus.

Tieto on hyvin... Kannabis niinkuin kaikki huumaavat aineet aiheuttavat vakavaa riippuvuutta.
Ja hyvin voit toteuttaa itseäsi kaikilla huumaavilla aineilla, kunhan, sitten, kun nuppi rupee tutisee ja jalat ei kanna, niin et mene lääkäriin etkä kerjää rollaattoria yhteiskunnan apuvälineyksiköstä.
Sillä huumaavien aineiden pitkäaikainen käyttö aiheuttaa joka tapauksessa näitäkin vaivoja muista vakavammistakin puhumattakaan. Vapaus on olla vapaa, kun ei rasita yhteiskunnan veronmaksajien rahoja, kun omat fyrkat meni kaikki huumeisiin, niin onkin jo persaukinen loppuikänsä!

Suomalaiset rinta rottingille

"Kannabista kokeilleista arviolta 10 % tulee siitä riippuvaiseksi. Riippuvuus lienee yhtä yleistä kuin alkoholin, mutta harvinaisempaa kuin tupakan tai opiaattien käyttäjillä."(http://fi.wikipedia.org/wiki/Kannabis)
Osaako ihminen osaa käyttää tupakkaa ja alkoholia ilman että "nuppi rupee tutiseen ja jalat ei kanna"? Miten ne eroaa kannabiksesta?

Mielestäni kieltolaki aiheuttaa yhteiskunnan budjetille enemmän hallaa, kuin kannabis päihteenä on aiheuttanut. Kannabis ei tapa päihteenä, mutta kyllä tappaa laittomana kauppatavara (http://fi.wikipedia.org/wiki/Meksikon_huumesota).

Voin toteuttaa itseniäni niin kauan kun en sinun oikeuksiasi loukkaa. En myöskää rahoita elämääni "yhteiskunnan veronmaksajien rahoilla". Opintotukea toki nostan.

Tieto on hyvin perusteltu tosi uskomus.

Tieto on.... et sinä kovin hyvin perustele tätä tietoasi, loukkaat jo sillä oikeuksiani, että käytät kannabista. Miksi näin, no se menee niin, että sinä ja joku muu käyttävät ja samalla te houkuttelette esimerkillänne uusia kokemattomia käyttäjiksi jo pelkällä pössyttelyn hyväksymisellä, tietenkin tämä pätee myös kaikkiin muihinkin huumaavien aineiden käyttäjiin.
Ja jos ostat huumaavaa ainetta opintotuella, niin jo silloin käytät yhteiskunnan varoja huumeesi rahoittamiseen. Ja huomaa et saa opintotukea jos sinulla muita tuloja, eli käytät tuet väärään tarkoitukseen.
Juu kyllä muidenkin huumaavien aineiden suurkuluttajat, kuten alkoholin, saavat "nupin tutinaa ja katkokävelyä sekä luut haurastuvat ennen aikojaan toisilla jo hyvinkin nuorella iällä, jolloin raajat murtuvat helposti ja paraneminen pitkäaikaista tai eivät parane ollenkaan. Tietenkään tämäkään ei ole mikään sääntö, että kaikki vaivat kaikilla tulisivat jo nuorella iällä, mutta varmasti tulee jossain vaiheessa, puhun tietenkin suurkuluttajista. Ja silloin, kun näin käy kyllä sitä lääkäriin mennään.
Toivon kuitenkin sinullekin päihteetöntä täyttä elämää ja saat opintosi päätökseen saadaksesi mielekkän työn ja muuta ajattelemista, kuin "pöntön" sekoittamista. Heippa.

Suomalaiset rinta rottingille

Mielestäni vastasin väitteisiisi hyvillä perusteluilla. Tämän sinä sivuutit täysin (luonnollisesti?). Ja mitä tulee muihin ja mahdollisesti uusiin käyttäjiin.. Suurin osa ihmisistä ei käytä kannabista, eivätkä halua käyttää. Minulla ei ole mitään tarkoitusta jakaa vähästäni ;) Jos ihminen käyttää kannabista ja elää ns hyvän elämän, ei mielestäni ole oikeutta kieltää sitä häneltä. Tämä tarkoittaa, että päihdettä ei tule käyttää liikaa. Se on itsestään selviö ja riippuvuuteen otin jo kantaa.

Kieltolaki aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin itse päihde. Hyviä perusteluja kieltolaillon on vähän. Iso ero peruspäihteiden ja kannabiksen välillä on se, että es. alkoholin väärinkäyttäjät voidaan ohjata kuntoutukseen ja jatkaa elämäänsä yhteiskunnan jäseninä. Kannabiksen ongelmakäyttäjille ei tälläistä vaihtoehtoa ole olemassa, koska paljastuessaan heistä tulee lainsuojattomia.

Päihteetön elämää tuskin tulen viettämään, mielestäni päihteet ovat osa ihmisen elämää ja yhteiskuntaa. Tämän kieltäminen on vain silmien sulkemista ongelmalta. Nauttisin kyllä mielummin yhteisöstä, jossa alkoholia ei käytettäisi läheskään näin paljon, mutta mikäpä minä olen ihmisiä määräämään. Kuten et sinäkään.

Kieltolainalaiset tuotteet ovat monesti rikollisten järjestöjen hyviä lypsylehmiä. Miedot päihteet pitäisi ottaa kontrollinalaiseksi räikeimpien ongelmian poistamiseksi. Kieltolaista aiheutuu enemmän ongelmia kuin se "ratkaisee". Ei se toiminut alkoholinkaan kanssa?

"Ja huomaa et saa opintotukea jos sinulla muita tuloja, eli käytät tuet väärään tarkoitukseen." Minulla on muita tuloja. Käyn töissä opiskelujeni ohella, kuten lukuisat koulukaverini. En mielestäni käytä tukea väärään tarkoitukseen, vaikka nauttisinkin tuopillisen tummaa Kozelia ja tupruttelisin sikarin, niin kauan kuin hoidan velvollisuuteni eli opiskelen normien mukaan.

Tieto on hyvin perusteltu tosi uskomus.

Tieto on hyvin.... No hyvä, sittenhän sinun asiasi ovat mallillaan. Ja jos mielestäsi olen jotain sivuuttanut, niin ei sitä kaikkea aina huomaa mitä toinen tarkoittaa tärkeänä.
Tarkoitukseni ei ollut ollenkaan sinua syytellä, vaan tuoda esiin miten asiat voivat olla.
Mutta sinä kerrot itselläsi on kaikki asiat hyvin, se on hyvä jatka samalla tavalla.
Hyvää jatkoa ja stemppiä, moi!

Suomalaiset rinta rottingille

Näinpä. Ainut ongelma on, että olen pakotettu rikkomaan lakia. Teen silloin tällöin rikoksen, jonka laittomuudelle ei ole järkeviä perusteita.

Tieto on

Kannattaa käydä ihan kokemuksen kannalta minä tahansa viikonloppu yönä avoinna olevassa päivystyksessä. Näetkö ympärillä kannabiksen käyttäjiä viemässä lapseltasi tai itseltäsi vuoron lääkärille pääsyyn? Oman kokemusen perusteella promillet ne on mitkä ongelmat pääasiassa aiheuttaa, nuorempana itsellekin kävi niin.

Kaikki päihteet aihetuttavat myös ongelmia, mutta miksi vähemmän haitallinen on laitonta? Vai onko oikeasti monella kokemukset päihteiden ongelmista pääosin kannabiksesta johtuvia?

Tässä aiheessa kannattaa oikeasti ottaa asioista selvää ja tehdä rohkeasti omia johtopäätöksiä, ehkä kaikki ei olekkaan niin kuin on ajatellut.

Itse olen aivan varma, että tulevaisuudessa ei uskota todeksi toisen vuosituhannen vaihteen päidepolitiikkaa. Tiedossahan se on jo nyt, (http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/07/669288) mutta aivopesu on niin hyvin suoritettu ettei aitoa keskustelua voi aloittaa ilman poliittista- tai ammatillista itsemurhaa. Ihan maalaisjärjellä ajatellen päihteeseen johon kukaan ei ole koskaan kuollut (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kannabis) suhtaudutaan varsin voimakkaasti verrattuna esim. alkoholin aiheuttamaan pariin tuhanteen kuolemaan per vuosi (http://tilastokeskus.fi/til/ksyyt/2007/ksyyt_2007_2008-12-04_tie_001.html) saati tupakan aiheuttamaan noin viiteen tuhanteen kuolemaan per vuosi (http://www.tohtori.fi/?page=0421481&id=1052601).

Syitä siihen voi miettiä mm. Keisarilla ei ole vaatteita teoksen äärellä (http://emperor.wikidot.com/), ja onpa siellä pieni 100 000 dollarin porkkana teille "tietäville"...

Jokainen tehkööt elämässään omat päätöksensä ja peiliin katsomalla löytyy vastuullinen helposti.

Wildchild

No onko se sitten parempi, että he imppaa liimaa, butaania ja bensiiniä? Se ainakin on vaarallista! Kannabis pitäisi laillistaa yli 18 vuotiaille, eli dekriminalisoida.

Nimetön

"Poliisi huolissaan: Kannabis leviää lapsille"

Tämäkö on nykypäivän argumentti kannabiksen kriminalisoinnin takana? Onko siis järkevää syrjäyttää ns. "kunnon kansalaisia", täysi-ikäisiä ihmisiä työ- ja opintoelämästä pelkän pilven polton/kasvatuksen takia? Kumpi painaa vaakakupissa enemmän? Ja mistä yleensäkään johtuu lasten huumekokeilut, olisiko vanhemmilla yhtään peiliin katsomista tässä asiassa? Helpompi tietty pistää yhteiskunnan piikkiin.

Ja jos nyt lähdetään vertailemaan haittavaikutuksia vaikka alkoholin, tupakan, sokerin ja kannabiksen välillä, niin varmaan kaikki tietää sen että kannabis on näistä ehdottomasti se vaarattomin (jos ei tiedä, niin netistä löytyy tietoa tästäkin aiheesta vaikka kuinka paljon, jos vain kiinnostusta ottaa selvää). Turha myöskään mielestäni vetää sitä argumenttia keskusteluun, että pitääkö vielä yksi päihde saada laillistettua, ja tuotua yhteiskuntaan, kannabis on ja pysyy yhteiskunnassamme oli se sitten laiton tai laillinen substanssi, laittomuus hyödyttää ainostaan järjestäytynyttä rikollisuutta ja lääkeyhtiöitä.

Kuka sinä olet sanomaan kenellekään muulle mitä hänen tulisi, tai ei tulisi tehdä? Varsinkaan jos tästä toiminnasta ei aiheudu minkäänlaista haittaa ulkopuolisille henkilöille (vertaa alkoholi). On vuosi 2012! Kyllä nykypäivän yhteiskunnassa tulisi jokaisella täysi-ikäisellä olla henkilökohtainen vastuu itsestään. Omistatko oman kehosi, oman mielesi, jos et ole vapaa tekemään näille mitä haluat? Mistä tässä elämässä yleensäkään on kyse? Totella orjallisesti yhteiskunnan sääntöjä, elää niinkuin muutkin elävät, jatkaa ihmisrotua ja kuolla pois? Juicea lainatakseni: "Ei elämästä selviä hengissä."

Lapsille ei kerrota oikeaa puolueetonta tietoa kannabiksesta, vaan sen sijaan propagandaa, valheita ja pelottelua, tämä vain pahentaa ongelmaa. Nykyään oikea tieto on jokaisen ulottuvissa oman taskunsa sisällä, kiitos älypuhelimen + internetin. Maailma tulee muuttumaan radikaalisti teknologian kehittymisen myötä tykkäsi tästä tai ei. Tulee olemaan mahdotonta pitää kirjaimellisesti maailman hyödyllisin kasvi laittomana enää kovinkaan pitkään, oikea tieto on ulkona ja vapaasti saatavilla, se on oma vikasi/menetyksesi jos et näitä tietoja tulevaisuudessa omaa.

Mutta ei oteta asioita liian vakavasti, olemmehan kuitenkin vain puhuvia apinoita orgaanisella avaruusaluksella lentäen halki universumin, lighten up FFS.

Doc

Doc..onko järkevää syrjäyttää huumeiden käyttäjiä opiskelu ja työmahdollisuuksista. Se, kun on, vaan sitä ihmisten sisäänrakennettua suojeluvaistoa joka joillakin ihmisillä pelaa toisilla ei. Mätä omena, kun tuppaa pilaamaan kaikki "korissa" olevat kunnolisetkin omenat.
Toki nämä huumeiden käyttäjät pitäisi ohjata hoitoon ja saada kansalaiset raittiiksi, sillä lailla tulee opiskelutkin todella opiskeltua ja työt tehtyä, ei niistä höyryissä oikein mitään tahdo tulla.
Ja yhteiskunta on kyllä oikeutettu sanomaan paljonkin mitä saa tehdä ja mitä ei, kun kuitenkin loppupeleissä se on juuri yhteiskunta joka sitten maksaa viulut. Huumehörhöt työllistävät jo nyt liian paljon terveysasemia, ja yhteiskunta maksaa haitat. Kyllä se, vaan on, että kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Ja tuo Juicen lauluunsa laittama sanoma ei elämästä selviä hengissä, ei ole Juicen omasta päästä tullut, se on vanha sanonta jonka kuulin jo 50 luvulla ja on varmasti paljon vanhempikin "viisaus".
Lapsille kerrotaan satuja ja varoitetaan päihteistä ei heille täydy alkaa selostaa minkään huumeen kemiallisia tietoja, että käytä tätä tämä, kun on niin paljon vaarattomampaa. Vaaratonta huumetta ei ole olemassakaan. Sinäkin tulet sen vielä huomaamaan, kun ja jos elät tarpeeksi vanhaksi ja elämää nähtyäsi, viimeistään silloin, kun oma lapsesi löytyy jostain vessasta yliannostuksen uhrina.
Niinkuin näitä hienoja ja ylirikkaita julkimoiden kakaroita on viime aikoina löytynyt harva se viikko.
Kyllä nämä päihde ongalmat täytyy otta vakavasti tai muuten tämä maailma onkin pelkkiä apinoita täynnänsä. Minä en ole sukua apinalle jos sinä olet saat olla ihan vapaasti apinan jälkeläinen.
Pienestä se huumeiden käyttö aina alkaa ja aina mennään, sitteen kovempiin ja kovempiin aineisiin.
Maailma tuleekin muuttumaan todella radikaalisti, kun tämän päivän ihmiset haluavat, vain hyväksyä kaike elimistöön työnnettävän moskan.
Tuhoa kohti mennään tätä rataa, eivät ihmiset elä vanhaksi tuskin aikuiseksi ja vielä on sekin vaarana, että liisääntyykö ihmiskunta ollenkaan, kun on pilattu huumeilla suvunjatkamiskyky.

Suomalaiset rinta rottingille

Minkä ihmeen takia ihmisten on yleensäkään laitettava pönttönsä sekaisin yhtään mistään aineesta. Niin alkoholi, kuin kaikki huumeet eivät tuo kenellekään minkäänlaista onnea ja autuutta, päinvastoin sekopäisenä jää elämä näkemättä ja kokematta.
Ja se on roskapuhetta, että joku tarvitsee minkaanlaisia päänsekoittajia mihinkään tilaisuuteen. Meillä tarjoillaan Pommacia kuohuviinien sijaan on paljon paremman makuistakin. Ranskalaiset vieraatkin kehuivat Pommacia todella hyväksi juomaksi.
Epämääräisen muka hienouden hakua, kun joka paikassa tungetaan viinejä ruokajuomaksikin ja sitten selitellään miten hyvää ja hienoa niiden viininlitkut on. Ihmisellä täytyy olla selkärankaa ajatella itse onko nää viinakset oikeasti hyvän makuisia vai eivät ja osata kieltäytyä turhasta alkoholin käytöstä.
Aikoinaan ministeri Johannes Virolainen oli todella selkärankainen henkilö joka osasi sanoa ei alkoholille, vaikka kuinka Neuvostoliittolaisetkin yrittivät häntä ylipuhua, että voihan sitä nyt vähän, mutta Virolainen sanoi ei ja se ei piti kemuissa, kuin kemuissa.
Ja aivan varmasti Virolainen eli kokemusrikkaan ja pitkän elämän ilman päihteitä.
Huono itsetunto se on joka panee ihmiset sekoittamaan päänsä päihteillä ja kun vielä lapset sitä katselee koko lapsuutensa niin niistäkin tulee samanlaisia juoppoja ja huumehörhöjä! Onks sellainen maailma, sitten ihmisten mielestä mallillaan? Minä ainakin uskallan elää selvinpäin joka päivä ja hauskaa kun pitää selvänä se on oikeata hauskaa, eikä tekohauskaa jolla useimmiten huonot ja jopa kohtalokkaat seuraukset.

Suomalaiset rinta rottingille

Pilven veikk o wrote: "Järkyttävintä Amsterdamissa on se, että kohderyhmäksi halutaan lapsia, vai miten pitäisi tulkita kannabistikkareiden myynti."

Totta helvatissa kaikissa päätäsekoittavissa aineissa halutaan taata uudet ostajasukupolvet. Miksikö muuten prosentteja sisältäviä juomia myytäisiin limonadipullojen näköisissä ja lapsia ja nuoria houkuttelevissa muovikuorisissa pakkauksissa? Tarvitaanko vielä pihkatutteja, äitiyslomalaisten vaikeaa eloa helpottamaan, vai?

Tekosivistynyt älypää wrote: "...kannabista kannattavat ovat sivistyneitä ja he perustelevat väitteensä järjellä ja faktoilla."

Yhtenä mallisesimerkkinä taannoin nuorena nukkunut Huumekeisari, josta oli oikein kaksi dokumenttia televiisiossa. Mies oli ylen "sivistynyt" opintonsa kesken jättänyt kartanon poika, perintöosuutensa huumeisiin hukannut verbaaliakrobaatti. Ensimmäinen dokumentti oli tehty miehen päästyä vankilasta, jossa tietty kaikkien kunto kummasti kohenee. Oikein kismitti katsoa sitä vaahtoamista kannabiksen vapauttamiseksi ja "järjellä ja faktoilla" höystettyä argumentaatiota, hmm...

Onneksi seuraava dokumentti oli tehty joidenkin kuukausien viiveellä, jolloin kannabiksen suostuisat terveysvaikutukset alkoivat jo näkyä, habitus oli hajalla ja tyypin ajatukset katkeilivat ja kultivoidut lauserakenteet särkyivät. Eikä selvinnyt sekään sitten hengissä.

Pelastettais edes lapset ja nuoret!

asiaihminen

Sivut