Bussinkuljettajien vessaongelmiin ei nopeaa ratkaisua

Kuljettaja päätti pitää vessatauon kesken matkan. Takaisin ajoon hän suoriutui pikaisesti.

Ossi Kurki-Suonio

Bussinkuljettajia rassaavat wc-ongelmat eivät näytä hevin ratkeavan edes Helsingin keskeisimmällä pysäkkikeskittymällä Rautatientorilla.

Torilta lähtevien linjojen kuljettajat valittavat, että he joutuvat tiukkojen aikataulujen takia käymään tarpeillaan torin laidassa sijaitsevassa citykäymälässä. Kesällä käymälä on kuitenkin niin sottainen, että osa jättää käynnin kokonaan väliin.

Viime viikolla Rautatientorilta lähteneen linjan 611 kuljettaja joutui keskeyttämään ajonsa Mäkelänkadulle ja piipahtamaan paikalliselle huoltoasemalle.

– Nyt on sellainen tilanne, että on aivan pakko päästä vessaan, kuljettaja sanoi matkustajille.

Takaisin ehätettyään kuljettaja selitti, ettei voinut käydä wc:ssä ennen lähtöä, koska Rautatientorin käymälä on niin huonossa kunnossa.

Linjaa 611 liikennöivästä Etelä-Suomen Linjaliikenne Oy:stä kerrotaan, että kuljettajilla on mahdollisuus käyttää HKL:n taukotupaa Asematunnelissa. Käytännössä tämä kuitenkin tarkoittaisi, että reitille pääsisi 10 minuuttia myöhässä.

– Tämä vessaongelma ei koske vain Rautatientoria. Esimerkiksi Keravalla päätepysäkin wc-tila on niin sotkuinen, että naiskuljettajat eivät sitä käytä, sanoo päivystäjä Mika Bergman.

– Aika ajoin ihmisiltä tulee palautetta, kun kuskin on nähty menevän tarpeilleen puskaan. Kyllä kuljettajalla pitäisi olla mahdollisuus käydä kunnollisessa wc:ssä.

Rautatientorin käymälästä vastaa Helsingin rakennusvirasto, josta myönnetään, että tilat ovat vanhanaikaiset ja sotkuiset.

Projektipäällikkö Ismo Rantanen kertoo, että ongelmasta on oltu yhteydessä kiinteistöyhtiö Lassila & Tikanojaan, jolta käymälä on vuokrattu.

– Näin turistiaikaan käymälässä on paljon kävijöitä. Tilat siivotaan kahdesti päivässä. Siivousten välillä tulee kuitenkin sotkua, koska käymälän huuhtelussa on puutteita.

Rantasen mukaan citykäymälöiden vuokrasopimus loppuu 2014, jonka jälkeen ne voidaan korvata uusilla.

Bussiliikenteen tilauksesta vastaavasta HSL:sta korostetaan, että osavastuu vessaongelmasta on bussiyhtiöillä, joiden pitäisi huolehtia riittävistä tauoista.

– Wc-tiloissa on siivouksesta vastaavan tahon yhteystiedot, jonne asiasta voi myös aina valittaa, huomauttaa infraryhmän päällikkö Veera Laine HSL:stä.

HKL:sta puolestaan kerrotaan, että kuljettajilla on lupa käyttää myös Rautatieaseman yleisiä vessoja. Isännöitsijä Juhani Torkko arvelee, että tieto tästä ei ole kiirinyt kuljettajille.

– Vessaan pääsee ilmaiseksi, kun on työasu päällä.

Kommentit

Kun sinne veskiin ollaan menossa niin tarkoituksena on yleensä toisenlainen palautteenanto kuin mitä puhelimitse voi tehdä. Mikäli palautetta ei voi tehdä kuin puhelimitse niin alkuperäisen toimitustarpeen kiireellisyys aiheuttaa kohtuullisesti stressiä etsintätoiminnan aloittamiseksi, siinä pisteessä puhelinjonotus siivouspalveluihin menee prioriteetissä matalalle.

Braummann