Vuokratalon remontti kestänyt pian vuoden –  kaupunki myöntää virheen

Helsingin kaupunki myöntää, että parvekeremontti on venynyt suunnitteluvirheestä johtuen kohtuuttoman pitkäksi Puotilassa.

Ossi Kurki-Suonio

Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa Puotilassa parvekkeiden asennustyöt ovat kestäneet ”kiusallisen” pitkään, myöntää Asuntotuotantotoimiston (ATT) projektipäällikkö Klaus Hamström.

Korsholmantiellä rakennetaan kaikkiaan 146 uutta parveketta ja uusitaan 30 vanhaa. Lisäksi vaihdetaan 170 huoneistossa ikkunat ja peruskorjataan talojen päätyseinät. Suuren projektin aikataulutus herättää kummastusta niin asukkaissa kuin rakennusalan ammattilaisessakin.

Uusia parvekkeita varten asuntoihin piti puhkaista seinät parvekeovien vuoksi. Seinien puhkaisutyöt tehtiin viime vuoden syyskuussa, mutta parvekkeita ei ole asennettu vieläkään.

– Tämä on harmillista asukkaille. Parvekkeiden ovet ovat olleet kuitenkin koko ajan suljettuina, Hamström sanoo.

Erityisen harmillista pitkä remontti on ollut asukas Armi Pohjansarolle. Hänen mukaansa parvekkeiden ovet sai auki vielä lokakuussa, jolloin ovi teljettiin säppiin.

Suurempi ongelma on kuitenkin ollut remontti itsessään. Rakennuspölyn ja maalien vuoksi asunto on muuttunut hänelle terveysriskiksi. Hän on saanut asiasta lääkärin lausunnon.

– Minulla on ollut niin pahoja hengenahdistuksia täällä kotonani, että on ollut vaikea pysyä pystyssä. Lisäksi rakennuspöly ja maalikaasut aiheuttivat allergiaoireita, Pohjansaro kertoo.

– Terveyskeskuksen hoitaja ihmetteli, mitä kummaa meidän talossa oikein tapahtuu, kun osoitteen asukkaat ravaavat jatkuvasti asemalla, hän jatkaa.

Oireet ehtivät jo hävitä, kun Pohjansaro sai väistöasunnon kahdeksi kuukaudeksi, mutta sen jälkeen hengenahdistus palasi heti hänen muutettua takaisin omaan kotiinsa.

– Olisin voinut jäädä asumaan siihen, mutta asunnon vuokra oli liian kallis. Aiemmin minulle oli tarjottu toista, mutta se oli liian pieni huonekaluilleni.

Parvekkeiden asennusten ja muiden perusparannustöiden oli määrä olla valmiina jo viime lokakuussa. Aikataulu tulee kuitenkin viivästymään ATT:n oman suunnitelmavirheen takia.

 

Hoitaja ihmetteli, mitä meidän talossa tapahtuu.”

– Tämä on meidän kannalta kiusallista ja ikävää. Parvekkeiden suunnittelutyössä oli rakennesuunnittelija tehnyt ominpäin muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan ja vielä rakennusluvan vastaisesti, Hamström sanoo.

 

Virheen huomasi lopulta Hamström itse, mutta vasta tullessaan projektijohtajaksi helmi–maaliskuun vaihteessa. Tuolloin parvekelevyjen asennustöiden oli määrä alkaa.

Kaikki parveke-elementit eivät silloin vielä olleet valmiita, mutta niiden oli tarkoitus valmistua samaa tahtia asennustöiden kanssa.

Rakennusliiton tiedotuspäällikkönä toimiva Heikki Korhonen ei kuitenkaan ole täysin vakuuttunut miljoonaprojektin alkuperäisestäkään aikataulusta, jossa parvekkeiden asennus olisi aloitettu vasta puolen vuoden kuluttua seinien puhkaisemisesta.

– Kyllä tämä kohtuuttoman pitkältä vaikuttaa. Remontin olisi voinut pilkkoa pienempiin osiin. Kaupungin suurissa taloyhtiöissä ensimmäiset joutuvat odottamaan aina pisimpään ennen kuin päästään seuraavaan vaiheeseen.

Puotilan kerrostalo ei ole ainoa kaupungin vuokratalo, jossa remontit takkuilevat. Helsingin Uutiset kertoi aiemmin (HU 4.7.) remontin viivästymisestä Herttoniemen Siilitiellä.

Käyttäjän Ossi Kurki-Suonio kuva
Ossi Kurki-Suonio