Kerjäläisten ja asukkaiden välit kärjistyvät Sörnäisissä

Pääskylänrinteen asukkaat ovat närkästyneet kerjäläisten autoista, jotka tukkivat jo valmiiksi ahtaat kadut. Pysäköintisääntöjä ei noudateta.

Vera Miettinen

Hirundo-päiväkeskuksen toiminta Pääskylänrinteellä Sörnäisissä aiheuttaa entistä enemmän närkästystä alueen asukkaiden keskuudessa. Kerjäläiset roskaavat ja ulostavat päiväkeskuksen edessä sijaitsevaan puistoon.

– Puiston kohtalo harmittaa, koska ennen siellä pystyi viettämään aikaa. Nykyään pistävä ulosteen haju karkottaa sieltä pois, Pääskylänrinteessä asuva nainen kertoo.

Viikko sitten nainen joutui soittamaan poliisille.

– Toruimme romanialaista poikaa, joka heitteli autoja kivillä. Lähietäisyydellä seisova nainen suivaantui tästä. Ensin hän sanoi aggressiivisesti jotain omalla kielellään ja kävi sitten käsiksi mieheeni.

Tapauksen jälkeen asukkaat menivät päiväkeskuksen henkilökunnalle kertomaan asiasta.

– Työntekijä sanoi vain, että ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaankin”, nainen kertoo.

Puiston roskaamisen ja ulostamisen lisäksi alueen turvallisuus on muuttunut asukkaiden mielestä merkittävästi.

– Olen asunut täällä yli kymmenen vuotta. Vasta viime aikoina olen tuntenut oloni turvattomaksi. Eihän puistossa voi istua pelkäämättä, että joku hyökkää kimppuun! Turvallisuuden tunne on kadonnut täysin, nainen sanoo.

Pääskylänrinteeltä soitetaan poliisille muutama hälytyssoitto viikossa.

– Useammin asukkaat lähettävät sähköpostitse palautetta, joka koskee kerjäläisten roskaamista tai muuta järjestyksen häirintää, rikoskomisario Seppo Kujala kertoo.

Poliisin tilastoista ei käy ilmi, onko rikollisuus lisääntynyt päiväkeskuksen lähialueella.

Mutta koko Suomen tilastot kertovat tilanteen: Ennen kuin Romaniasta tuli vuonna 2007 EU-maa, romanialaisia epäiltiin vuosittain 250–350 rikoksesta. Viime vuonna tilastoitiin jo 2 500 rikosta, joissa epäiltynä oli romanialainen.

Kommentit

Onko keskuksen työntekijällä antaa "rehellisen" kerjääjän tuntomerkkejä, eli mistäpä hyväntahtoinen tietää, ettei rahat mene järjestäytyneelle rikollisuudelle? Vai kehottaako Marjatta kuitenkin antamaan ropoja, vaikka ei tiedä rahojen saajaa?

Tutkijoiden mukaan kerjäämisen taustalla on usein bisnes, tarkoittanee hämäräbisnestä. Veroja ei ainakaan makseta tästä mihinkään.

Teinsen

Eiköhän aleta kaikki heittelemään kiviä ja paskomaan luontoon niin jo alkaa tapahtua.

Kaikki voisivat myös alkaa varastelemaan kerjäläisiltä, paha se on pistää miljoonaa suomalaista vankilaan.

Reiska

Paska haisee banjot soi siinä sitä tunnelmaa Pääskylänrinteen puistossa jos Suomalaiset käyttäytyisivät oi häkki heilahtas niin ja sakot vielä kaupan päälle mutta milläs noita "loisia" sakotettaisi kun ehän niilä ole rahaa saati mitään muutakaan omaa on se kumma kun noista pummeista ei päästä eroon.

Kaikin hajuun kyllästynyt

minä annan kyllä, varsinkin kun joku mummoraukka istuu kerjäämässä.
kerjääminen ei ole ihmisen arvoista, minä säälin enkä tuomitse.

etuoikeutettu

Nyt vaan kunnolla kaikki lappuliisat ja poliisit sakottamaan näitä romanien autoja joka päivä parkeeraavat autonsa eikä ole mitään maksanut siitä,onnex on kyllä sakotettukkin,ja hyvä puoli on se että tuli nämä rengas lukot,5 sakon jälkeen autoon lukko millä nääkin maksavat nekin pysäköinti maksut,eli auto valtiolle ja peukalo kyydillä kotiin takain ei tulemista kun ei ole enään autoa :)

tt.