Kysely: Suurituloisia ei kierrätys innosta

Suurituloiset ovat selvästi haluttomampia kierrättämään kuin pienituloiset.

Matilda Isohella

Jätteiden kierrätys ja ympäristön kuormittamisen vähentäminen kiinnostaa selvästi enemmän pieni- kuin suurituloisia. Tulos selviää Biolanin TNS Gallupilla teettämästä tuoreesta tutkimuksesta, johon vastasi yli 1 000 suomalaista rivi- ja omakotiasujaa. Vastaajat olivat 35—69-vuotiaita.

Pienituloisista, eli alle 30 000 euroa vuodessa tienaavista, kierrätti 60 prosenttia aina kun se on mahdollista. Kierrätysinto laskee, kun tulot kasvavat. Keskituloisista, eli enintään 50 000 euroa vuodessa tienaavista, enää 50 prosenttia ja suurituloisista, eli yli 50 000 euroa ansaitsevista, 46 prosenttia kierrätti aina kun se on mahdollista.

Myös asenteissa ilmeni merkittäviä eroja. Pienituloiset halusivat selvästi useammin vähentää ympäristön kuormittamista omilla valinnoillaan. Kun suurituloisista vain 17 prosenttia ilmoitti haluavansa vähentää ympäristön kuormittamista omilla valinnoillaan, oli pienituloisten vastaava osuus 30 prosenttia.

Samanlaisia eroja syntyi myös eri ikäluokkien välille. Nuorimmat kyselyyn vastanneista, eli 35—45-vuotiaat, olivat selvästi haluttomampia kierrättämään ja vähentämään omilla valinnoillaan ympäristön kuormittamista. Kierrätys ja huoli ympäristön kuormittamisesta oli yleisempää 56—69-vuotiaiden keskuudessa.

– Ekologisuus ja eettiset valinnat ohjaavat meitä kuluttajia entistä vahvemmin. Luonnonmukaisuus ja kestävä kehitys omissa valinnoissaan on kasvava trendi kokonaisuudessaan, vaikka eroja eri ikä- ja tuloluokkien välillä vielä näkyykin, toteaa Biolanin markkinointijohtaja Timo Huhtamäki.

– Vielä on kuitenkin huimasti parannettavaa sekä tahtotilassa, että ihan käytännön toiminnassa, hän lisää.

Kommentit

Aivan luonnollista. Mitä enempi kerää pelimerkkejä itselleen, sitä todennäköisemmin ei vaivaudu itseään pidemmälle ajattelemaan.

Kauko

Miksi tuhlaisin aikaani johonkin roskan lajitteluun? Johan mä maksan siitä että auto ja duunarit hakee mun roskat tuosta portin pielestä. Lajitelkoon sitten siellä mihin niitä roskia vievät. Palvelustahan mä jo maksan.

rautaportti

Minkä taakseen jättää, sen lautaselta löytää jonain päivänä. Elimistöömme ne myrkyt ja jätökset päätyy, kun ravintoketju etenee tarpeeksi pitkälle.

rikkaat ajattelee köyhästi

Tikkurilassa ei ole missään P2-muoville paikkaa viedä. Parempi puoliskokin harmittelee, kun sekajätteeseen joutuu alvariinsa kantamaan tyhjiä pyykin- ja astianpesulitkujen isoja pulloja ja pienempiä sampoo-, saippua- ym. pulloja.

P2 on ymmärtääkseni oivallinen uusiomateriaali vaikka puistonpenkkien tekemiseen.

asiaihminen