Vokottelivat satoja tyttöjä – Epäillyt päästettiin vapaaksi

Satoja alaikäisiä tyttöjä koskeva häirintä- ja hyväksikäyttövyyhti on laajentunut entisestään. Uusmaalaisen tytön hyväksikäyttötapauksesta paljastuneessa vyyhdissä on poliisin mukaan uhreina satoja 9–15-vuotiaita tyttöjä ympäri Etelä-Suomea.

Rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista kertoo, että pääepäiltynä on ollut 11 miestä, jotka ovat olleet tutkinnan aikana vangittunakin. Haapalan mukaan heidät kaikki on nyt kuitenkin laskettu vapaaksi.

– Tapauksen tutkinta alkoi jo viime syksynä, eikä nyt ole katsottu aiheelliseksi jatkaa vangitsemista tutkinnallisten tarpeiden takia. En voi kertoa vapauttamisen syistä tarkemmin, Haapala toteaa.

Tutkintavankeudessa voidaan pitää myös henkilöä, jonka pelätään uusivan rikoksen. Haapalan mukaan poliisi ei usko tähän vaaraan. 

Kaikkiaan epäiltyjä miehiä vyyhdissä on kymmenkunta. Miehet ovat poliisin mukaan lähestyneet tyttöjä internetissä ja osassa tapauksista kontaktit ovat johtaneet tapaamisiin ja sukupuolipuoliyhteyteen.

– Häirinnän uhreja on useita satoja. Törkeimpiä hyväksikäyttötapauksia on selvästi vähemmän, Haapala kertoo.

Krp kertoi jo maaliskuussa, että epäillyt tekijät esiintyivät verkossa nimimerkeillä ja pyrkivät aluksi kontaktiin tyttöjen kanssa. Miehet ajoivat pitkiäkin matkoja tavatakseen tyttöjä. Seksuaaliset teot tapahtuivat uhrien päivittäisympäristössä kuten koulujen, kotien ja ostoskeskusten läheisyydessä tai miesten autoissa, maastossa ja joitakin kertoja myös epäiltyjen asunnossa tai hotellissa.

Osa epäillyistä maksoi tytöille rahaa tai toimitti heille alkoholia ja tupakkaa palkkiona seksistä.

Iältään miehet ovat 20–46-vuotiaita ja kotoisin pääkaupunkiseudulta, Länsi- ja Itä-Uudeltamaalta, Hämeestä sekä Tampereen ja Pirkanmaan ympäristöstä. Osa heistä elää pysyvässä parisuhteessa perheellisinä.

Haapala arvioi, että tutkinta valmistuu syys–lokakuussa. Vyyhtiä hoitamaan on nimetty useita syyttäjiä, jotka päättävät, missä käräjäoikeuksissa jutut aikanaan käsitellään.

Tutkinnan laajentumisesta kertoi ensimmäisenä Yle Häme.