Guzenina-Richardson muutti mielensä vanhuslaista – Rädyltä täyslaidallinen

Maria Guzenina-Richardson katsoo, että hänen äänensä ratkaisee vanhuspalvelulain kohtalon. Kiistan osapuolten näkemykset jakautuvat kahtia.

Sakari Hannula

Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja ja kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Laura Räty kritisoi tiukkaan sävyyn peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd) tuoretta lehtilausuntoa vanhuspalvelulain uudistamisesta.

Guzenina-Richardson sanoi perjantain Helsingin Sanomissa, että hän aikoo sittenkin vaatia lakiin sitovat määräykset henkilöstön vähimmäismäärästä vanhustenhoidossa.

Esitellessään lakiesitystä keväällä ministeri myötäili esityksen laatinutta työryhmää, joka Kuntaliiton kannan mukaisesti vastusti henkilöstön vähimmäisvaatimuksia.

Työryhmän esitys sai heti voimakasta arvostelua, ja nyt siis myös ministeri on muuttanut mieltään.

Kokoomuksen Laura Rädyn mukaan henkilöstömitoituskeskustelu on ”hurskastelua ja hyvän omatunnon ostamista”. Hän penää Guzenina-Richardsonilta vastausta siihen, antaako valtio kunnille rahat uudistuksen toteuttamiseen.

– Suurin osa kunnista sinnittelee nyt jo merkittävien talousvaikeuksien keskellä.  Kun laki on kirjoitettu ja saatettu voimaan, voi lain kirjoittanut ministeri kulkea rinta rottingilla todeten, että tämäkin epäkohta tuli nyt korjattua. Todellisuus on kuitenkin toinen – rahat eivät riitä, Räty toteaa.

Rahoituksen ohella Räty nostaa suuremmaksi ongelmaksi henkilöstön saatavuuden.

– Vaikka rahaa olisikin, ei koulutettua vanhustenhuollon henkilöstöä ole saatavilla. Vaikka jatkaisimmekin nykymitoituksilla, emme tulevaisuudessa saa pienenevistä ikäluokista riittävää määrää hoitajia hoitamaan kasvavaa vanhusväestöä, Räty katsoo.

Guzenina-Richardson kertoo HS:lle asettaneensa heinäkuun alussa työryhmän, jossa ”jumpataan henkilökunnan riittävyyttä aika laajalla porukalla”. Aikaa työryhmällä on vuosi.

Ennen kuin vähimmäismitoituksia aletaan säätää asetukseksi, tehdään ministerin mukaan vielä alueellinen kokeilu.

Uuden vanhuspalvelulain on määrä tulla voimaan ensi vuonna.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva