Pyöräilyfestarilla ei purnata autoilijoille

Bicycle Film Festivalin tiedottaja Markku Jussila korostaa tapahtuman olevan monipuolinen, eikä pelkästään elokuvia sisältävä.

Maailmalla monessa eri suurkaupungissa järjestetty Bicycle Film Festival rantautuu Helsinkiin heinäkuun lopussa. New Yorkista alkunsa saanut tapahtuma sisältää muun muassa pyöräilyyn liittyviä lyhytelokuvia ja taidetta.

– BFF järjestettiin ensimmäisen kerran New Yorkissa vuonna 2001, mutta vasta nyt olosuhteet ovat suotuisat Helsingin tapahtumalle. Pyöräilykulttuuri on lisääntynyt vuosi vuodelta, joten tälle oli oikeastaan luonnollinen kysyntä. Koimme, että pyöräilijät ansaitsevat tämän, festivaalin tiedottaja Markku Jussila kertoo.

– Kaikki tapahtumat järjestetään Jätkäsaaren L3 makasiinissa, joka on sopivasti uuden pyöräilybaanan päässä. Makasiini sulkee ovensa vuoden vaihteessa, joten nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä vierailemaan siellä.

Vaikka festivaalin nimi viittaa elokuviin, Jussilan mukaan sisältö koostuu monipuolisesta ohjelmasta.

– Tarjolla on elokuvien lisäksi muun muassa iltaklubeja, taidenäyttely ja mattolaituripyöräily, jossa kokeillaan, millainen pyöräilykaupunki Helsinki yleensäkin on.

Bicycle Film Festivalin perustaja Brendt Barbur sai idean tapahtumaan jäätyään bussin alle pyöräillessään New Yorkissa. Mies ei kuitenkaan jäänyt kokemuksesta katkeraksi autoilijoille.

– Haluamme teroittaa, että tämä on nimenomaan iloinen tapahtuma. Tarkoituksena ei ole tulla valittamaan autoilijoiden käytöksestä tai muusta, Jussila vahvistaa.

Iloisuuden luonnetta korostaa se, että ulkomailla festivaalilla on ollut perinteisesti kiroilukielto. Suomessa tätä perinnettä ei kuitenkaan jatketa.

– Tänne tulee niin monesta maasta porukkaa, että emme oikein voi valvoa kaikkien kielenkäyttöä tai jakaa järjestysmiehille jotain listaa, missä olisi eri kielellä kirosanoja. Uskomme ja toivomme, että oma esimerkkimme riittää, Jussila naurahtaa.

Bicycle Film Festival järjestetään 26.–29.7. Ohjelman löydät tästä.