Ihmetyttävät aborttitilastot

Aborttien määrät ovat laskeneet Suomessa melko tasaisesti koko 2000-luvun. Teinit ovat ottaneet seksuaaliterveyskasvatuksesta opikseen.

Parhaassa lastentekoiässä olevien 25–34-vuotiaiden aborttimäärät eivät kuitenkaan ole tilastoissa juuri hievahtaneet – ainakaan alaspäin.

Syyt abortteihin ovat myös tämän ikäryhmän naisilla usein taloudelliset. Niskassa voi olla isot velat ja eikä tuloilla hurrata.

Kätilöopiston vastaavan ylilääkärin mukaan rahapulaa eivät esitä abortin syyksi ainoastaan lapsia jo aiemmin saaneet.

En tuomitse abortin tekijöitä. Tekisin tämän ikävän päätöksen itsekin, jos elämäntilanteeni ei antaisi myöten lapsen kasvattamista.

Ymmärrän myös monet sosiaaliset syyt abortin tekemiselle, kuten tuoreen parisuhteen, uhkaavan yksinhuoltajuuden tai keskeneräiset opiskelut.

Käsitän myös, ettei esimerkiksi 25–vuotiaille ole kertynyt liiaksi sukan varteen – ei etenkään opintojen kesken ollessa. Eihän lapsen elättäminen toki ilmaista ole.

 

Oletin kuitenkin, ettei kolmeakymppiä lähentelevillä ja siitä vanhemmilla raha enää sanelisi lapsen elämään tuloa.”

 

Oletin kuitenkin, ettei kolmeakymppiä lähentelevillä ja siitä vanhemmilla raha enää sanelisi lapsen saamista. Etenkään ihmisillä, jotka ovat pysyvässä parisuhteessa.

Herää kysymys, missä mennään vikaan? Miksei ihmisillä ole nykyäänkään, lamaan verraten hyvinä talousaikoina, varaa hankkia jälkikasvua?

Pitää paikkansa, että työelämän paineet ovat koventuneet, mutta tämän seikan valossa nykytilanne selittyisi ajan-, ei rahanpuutteella.

Jotkut myös tekevät mieluummin uraa kuin lapsia. Olkoon heillä siihen oikeutensa, mutta toivottavasti vahinkolasta ei sentään abortoida rahan tahkoamisen tieltä.

On hyvä, että abortti maassamme on mahdollista sen suuremmitta ongelmitta. Eipä ylikansoitettuun maailmaan kannata saattaa epätoivottuja lapsia.

Samalla on kuitenkin surullista, jos tiukka talous määrää jälkikasvun hankinnasta.

Kommentit

Vahinkoja sattuu,ja yksi hyvä,pätevä syy aborttiin on se ettei yksinkertaisesti halua lapsia,monikaan ei pidä lapsista,eikä näin ollen niitä riesakseen halua.

vm 69

On oikein, että ne, jotka eivät pidä lapsista eivätkä niitä halua, eivät myöskään niitä tee. Sivistys- ja hyvinvointivaltiossa jokaisen lapsen pitäisi syntyä toivottuna ja tulla rakastetuksi. Vaan sitä ihmettelen, jos ne, jotka eivät aio lapsia tehdä, eivät tiedä eivätkä käytä nykyajan konsteja. Jalat ristiin, värkit rusetille, kierukka esteeksi tai tabuja hetuloihin niin ei tarvitse verovaroilla ylläpidettyihin sairaaloihin mennä eikä ylen kuormitettuja, elämän ylläpitämiseen koulutettuja lääkäreitä aborteilla rasittaa.

Raskauden ehkäisy oli niitä loistokeksintöjä, joista me isot ikäluokat pääsimme nauttimaan. Meistä monet olivat 6-12-lapsisista köyhistä perheistä, emmekä sitä menoa halunneet jatkaa. Liian monien nykynaisten vastuuttomuutta ja välinpitämättömyyttä omasta kropastansa ei voi ymmärtää. Luulisi 25-35-ikäisillä olevan jo tietoa ja älliä.

asiaihminen

Abortti on harkittu toisen ihmisen tappaminen, jonka minä ymmärrän murhaksi. Eri asia on sitten se, jos äidin henki tai terveys on raskauden/synnytyksen takia vakavassa vaarassa. Silloin kyseessä on pakkotila, jonka takia joudutaan tekemään erittäin valitettava ratkaisu.

Mies33

Hedelmöittynyt munasolu muuttuu vähitellen ihmiseksi. Siksi onkin hankala määritellä kehittymisrajat:
- Abortti sallittava mistä tahansa syystä.
- Abortti sallittava vain hyvin tärkeistä syistä.

Vaikka hedelmöittynyt munasolu on vain yksi solu, niin sillä on erityisarvo muihin soluihin verrattuna. Vrt. kuolleen ihmisen ruumis. Vaikka ruumis ei ole elävä ihminen, niin ruumista kuitenkin kohdellaan kunnioittavasti.

hankalia tilanteita

Letkuihin tuomittujen vanhusten armahtaminen eutanasialla ei saa tukea, mutta samaan aikaan lääkärit joutuvat tekemään pikkumurhia abortin muodossa. Missä se lääkäreiden valan velvoite näkyy tällaisessa toiminnassa?
Työelämän paineet voivat johtaa siihen, ettei voi hankkia lapsia, mutta miksi yöelämän paineita ei hoideta ajanmukaisella tavalla?

Synnytykseen selvinnyt

Valitettava totuus on se, että enenevässä määrin abortteja teetetään siksi, että "tähän elämäntilanteeseen ei sovi lapsi". 6kk-1v kuluttua sitten ollaan jälleen raskaana ja jopa sopii. Ehtiikö siinä välissä partneri vaihtua "sopivaksi" vai joku haastava työtehtävä tulla valmiiksi? En tiedä.

Yksi onneton ja surullinen lipsahdus voi nuorelle ihmiselle sattua, sen ei pidä antaa pilata loppuelämää. 25-34-vuotiaan pitäisi jo olla myös henkisesti aikuinen, vastata teoistaan ja tekemättä jättämisistään.

Tuo "yöelämän paineita" on sopiva lipsahdus. Sekä lapsia, että abortteja tehdään harkitsematta ja hyvin lyhytnäköisesti.
Tämä "monikaan ei pidä lapsista" ei onneksi ole oikeassa. Ei kannata sen oman kitkeryyden ja katkeruuden antaa kuohua esiin. Voi tosiaan joutua viettämään elämänsä yksin alusta loppuun.

Olen hyvin yksioikoisesti sitä mieltä, että abortin teko on henkilökohtainen asia, mutta niitä ei pitäisi liukuhihnalla teettää uudestaan ja uudestaan samoille naisille. Ehkäisy on keksitty aikapäivää sitten, eikä aborttia pidä ehkäisynä käyttää, kun "lipsahdus" sattuu.

Toisaalta yhdenkään lapsen ei pitäisi tänne syntyä vahinkolaukauksena, vaan haluttuna, harkittuna ja rakastettuna pikkuisena tulevaisuuden kansalaisena. Vanhemmuus on rankka laji, ei se tosiaankaan kaikille sovi.

Myy

En ole kitkerä,enkä katkera,enkä yksinäinenkään,niinkuin MYY kuvittelee lapsettomien lapsia haluamattomien olevan.
En tunne montaakaan,jotka haluavat lapsia.
Syy voi olla mikä tahansa,esim minä en pidä lapsista,enkä riesakseni niitä halua,joten en myös tee.Ja jos vahinko sattuisi,pieni pilleri ratkaisee asian.Se ei maksa montaa sataa yksityisklinikalla.

Vastoin yleistä uskomusta,lapseton voi olla myös omasta tahdostaan.
Samoin elää täyttä ja onnellista elämää.

vm 69

Ei voi kuin sääliä. Olet juuri niitä kiukkuisia mummoja, jotka hakkaavat vanhainkodin lattiaa kepillä, että "Miksei minulla käy ketään vieraita?". Siinä kohtaa on sitten jo liian myöhäistä. Ne perheen korvikkeeksi otetut kaverit on jo kupsahtaneet tai viereisessä vanhainkodissa, lapsenkorvikekoirat on kuolleet aikapäivää sitten. Sitten kun huomaa elämän olleen pelkkä tyhjä kupla, voi harmittaa. Vaan eipä huolta. Joku firma varmaan mainitsee sinut vuosikertomuksessaan, poisnukkuneiden palstalla.

Myy

Abortti ei voi olla ehkäisymenetelmä, ja siksi on vaikeata ymmärtää nuoria, jotka turvautuvat siihen toistuvasti. Ensin levitetään reidet ja sitten avuttomina kädet.

Synnytykseen selvinnyt

Lotta Kvist:

"Parhaassa lastentekoiässä olevien 25–34-vuotiaiden"

Tuo ei ole enää biologiaa, vaan politiikkaa. Häpeä, jos osaat.

Nadja

Enpäs politiikasta tuon lauseen yhteydessä tiedä enkä ymmärrä, miksi toimittajan tarvitsisi sitä hävetä.

Tosin tuntemieni asiantuntijoiden mukaan turhan korkea tuo ikähaitari on. Esim. eräänkin Itä-Suomen yliopiston synnytysopin (vanhemman) proffan mielestä paras lastentekoikä pyörii 20 v kieppeillä. Parikymppiset neitokaiset hedelmöittyvät jo miespuolisen alushousuja haistelemalla, jos eivät raskautta keinotekoisesti estä. Moni 30 vuoteen hommaa venyttänyt joutuu käymään läpi ankarat hormonihoidot, jos yrittää ensi kertaa äidiksi.

Oi nuoruus! Hormoonit jyllää ja lujaa parikymppisillä ja siitä ne sitten alkavat haalistua :)

asiaihminen

Miettinyt olen minäkin Suomessa tehtyjä abortteja, kun samaan aikaan meillä on ihmisiä jotka eivät itse saa lapsia ja haluaisivat adoptoida lapsen antaakseen tälle rakastavan kodin ja vanhemmat.
Mutta ei, lapsi täytyy hankkia ulkomailta, jos meinaa adoptiolapsen saada.
Miksi ne naiset jotka vahingossa tai väärään aikaan tulevat raskaaksi mieluimmin tappavat alkion,sikiön, kuin antaisivat hänet adoptoitavaksi.
Vielä 60-luvulla oli ilmoituksia lehdessä; annetaan vastasyntynyt adoptoitavaksi hyvään perheeseen.
Näitä silloin adoptoituja lapsia on viime aikoina haastateltu ja jokainen haastateltu on kertonut eläneensä hyvien vanhempien kanssa ja rakastavansa heitä Äitinä ja Isänä. Olen lukenut yhden kirjankin näistä ja jokaisella oli hyvä ja rakastava koti. En nyt muista kirjoittajaa, enkä kirjan nimeä, saa kirjastosta.
Tietenkään tänäpäivänä ei voi näin toimia, mutta lastensuojelu viranomaisten välityksellä se kävisi.
Miksi ei anna lapsellensa mahdollisuutta?

Ellinoora

Poliittiseksi se menee siksi, että Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa voi olettaa naisen tietävän parhaan lastentekoiän biologisesti sen verran varmasti, ettei haitari mene vahingossa 10 vuotta pieleen.

Jatkakaa ihmeessä leikkejänne älkääkä antako mun häiritä. :D

Nadja

Muistan jossakin nähneeni tiedon että "yllättävän" paljon abortteja tehdän naisille joilla on ihan pieni vauva.

Vieläköhän systeemi on sama kuin aikoinaan? Jälkitarkastuksessa äiti yrittää kysyä miten ehkäisy. Asia sivuutetaan. "Kierukkaa ei voi kun ei ole kuukautiset alkaneet, eieiei mitään hormoniehkäisyä imettäjälle". Muutamaa kuukautta myöhemmin on ehkäisyneuvola lähtenyt kesälomalle. Aikaa (joka pitäisi synkata hormonikiertoon) ei saa kuin viikkojen päähän satunnaiseen aikaan, jne...

Yksityisellä ja rahalla asian saa tietysti hoidetuksi, mutta tuo systeemi on oikein järjestetty ruokkimaan niitä tilanteita joissa vahinkoraskaus alkaa siinä vaiheessa jossa äiti ei jaksa sitä RASKAUTTA. Kun sen LÄÄKÄRIN pitäisi ottaa se ehkäisy puheeksi jälkitarkastuksessa ja hoitaa asia kuntoon HETI. Eikä ehdottaa kondomia avioparille.

Laura Kataja