Jalkapallokatsomo on tunteiden tulivuori

Jalkapallo-oopperan ohjaa myös alkuperäisen esityksen tehnyt het KIP-ryhmä. Keskellä ryhmän jäsen Olivier Roles.

Toni Tervo

HJK! HJK! HJK! raivokas kannustus kajahtaa ilmoille nykytaiteen museon Kiasman teatterisalissa.

Hetkinen, Kiasman teatterisalissa?

Kyseessä on vuosi sitten Belgiassa syntyneen ja nyt Suomeen rantautuvan jalkapallo-oopperan harjoitukset. Esityksen ideaan kuuluu, että yleisö siirretään esiintymislavalle ja katsomosta tuleekin näyttämö. Vapaaehtoisista koostuva ryhmä esittää spektaakkelin, johon kuuluu niin tanssia, laulua kuin faniromanssejakin.

– Esiintyjiksi on haettu suomalaisia vapaaehtoisia eri taustoista. Jotkut ovat tanssijoita, jotkut näyttelijöitä ja jotkut taas ihan tavallisia futisfaneja. Nuorin on 4-vuotias ja vanhin 60 vuotias, jalkapallo-oopperan apulaisohjaaja Alma Lehmuskallio kertoo.

Jalkapallo-oopperan ohjaa alkuperäisen esityksen Belgiassakin ohjannut het KIP -ryhmä.

– Olemme kaikki intohimoisia kotikaupunkimme Gentin jalkapalloseuran faneja. Eräässä pelissä aloimme ottelun sijasta seurata faneja ja heidän käyttäytymistään eri tilanteissa. Epätoivoa ja iloa. Se oli äärimmäisen mielenkiintoista ja toimi inspiraationa tälle esitykselle, ryhmän jäsen Lien Maes muistelee.

– Valitsimme HJK:n esityksen joukkueeksi, koska se on iso seura Helsingissä ja sillä on samat värit kuin Gentin joukkueella.

Maesin mukaan esitys yhdistää urheilu ja kulttuuriväkeä.

– Mukana on kovia futisfaneja, mutta samalla esitykseen voi osallistua vaikka ei pitäisi jalkapallosta ollenkaan.

– Suomalainen ryhmämme on ihan mahtava. Aluksi ihmiset eivät puhuneet juurikaan toisilleen, mutta harjoitusten edetessä meistä on muodostunut yksi ryhmä yhden joukkueen taakse. Ihan niin kuin oikeassakin jalkapallofanituksessa, nainen kehuu.

Mukaan jalkapallo-oopperaan lähteneet Maria Yli-Kojola ja Katja Virta kehuivat porukan yhteishenkeä vuolaasti.

– Tämä on varmaan ollut tähän astisen elämäni hauskin projekti. Pelaan itse jalkapalloa ja olen ollut musiikkiluokalla, joten tämä sopii minulle oikein hyvin, Yli-Kojola suitsuttaa.

– Minulla ei futistaustaa ole ja olen ehkä joskus harrastanut vähän teatteria. Halusin kuitenkin tehdä jotain, joka olisi oman mukavuusalueen ulkopuolella. Minua kiinnostaa erityisesti eläytyä siihen, mitä katsomossa voisi tapahtua. Täällä on ollut ihan mahtava energia, Virta jatkaa.

Esitys on osa URB 12 -festivaalia.

Jalkapallo-ooppera esitetään pe 3.8. klo 19, la 4.8. klo 17, su 5.8. klo 15. Kiasmassa. Liput 10–15. Esitykseen voi vielä ilmoittautua mukaan osoitteessa www.kiasma.fi