Kannabis vai päihteettömyys

(PÄÄKIRJOITUS)  Keskustelu tämän lehden nettipalstoilla käy vilkkaana kannabiksen käytön yleistymisestä. Vastakkain ovat kannat kannabiksen laillistamisesta ja saannin vaikeuttamisesta.

Kannabiksen puolustajat pitävät haittavaikutuksia pienempinä kuin esimerkiksi alkoholin. Se on pääsyy vaatimuksille aineen käytön laillistamiseksi.

Samaan aikaan uutiset kertovat nuorten naisten itsemurhien voimakkaasta lisääntymisestä, ja syynä on muun muassa erilaisten päihteiden käyttö. Erityisesti Helsingin kantakaupunki on synkkää aluetta, jossa nuoret haluavat asua ja jossa myös huumeiden saanti on helppoa.

Kiivas keskustelu kannabiksesta on ymmärrettävää, niin yleistä sen käyttö jo on. Mutta eikö sama tarmo pitäisi suunnata ennen kaikkea päihteettömyyden lisäämiseen?

Mikäli yleisen yhteiskuntailmapiirin sallivuuden rajoja päihteiden käytön osalta väljennetään, todennäköinen seuraus on käytön lisääntyminen. Ja näin tapahtuisi ennen kaikkea nuorten keskuudessa. Se on vaarallinen ilmiö.

Päihdekeskustelun painopiste on pakko siirtää voimallisesti päihteettömyyden lisäämiseen, sitä edellyttävät viimeaikaiset tiedot yhä nuorempien päihteiden käytöstä ja nuorten itsemurhatilastoista.

Käyttäjän Risto Hietanen kuva