Kai Jahnsson tarttuu vapaapistooliin sunnuntaina

Ruutiaseampujien suorituspaikkoja on erittäin vähän pääkaupunkiseudulla. Vain harvalla on asiaa sotilassaaren, Santahaminan radalle, jossa Kai Jahnsson harjoitteli vapaapistoolilla Pekingin olympialaisia varten.

Jorma Rinne

Kai Jahnsson oli tyytyväinen ilmapistoolin finaaipaikkaan.

Jorma Rinne

Mahdollisimman monta kymppiä on Kai Jahnsonin kiikarissa 50 metrin pistoolikisassa.

Jorma Rinne

Kurkimäessä asuva Kai Jahnsson, 47 avasi Lontoon olympialaiset pistesijalla. Hän ampui kahdeksanneksi 10 metrin ilmapistoolikisassa.

Finaaliin seitsemäntenä päässyt helsinkiläinen sai kokoon alkukilpailussa 583 pistettä ja oli suoritukseensa tyytyväinen.

Jahnssonin mitalihaave kaatui finaalin ensimmäisiin laukauksiin, jotka eivät sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Pistesija, paikka finaalissa lämmitti kuitenkin miehen mieltä.

Jahnsson tavoittelee seuraavaksi finaalipaikkaa 50 metrin vapaapistoolissa sunnuntaina.

Vapaapistoolin kaliiperi on korkeintaan .22. Aseen perä ei saa saada tukea kyynärvarresta eikä ranteesta. Pistoolilla ammutaan yhden käden varassa. Se on muotoiltu ampujalle sopivaksi.

Vapaapistoolilla pitäisi osua 50 metriltä kymppiin, jonka halkaisija on 50 millimetriä.

– Ammunta on rauhallisuutta ja keskittymistä vaativa laji, sanoo Jahnsson.

Rajavartiolaitoksen palveluksessa oleva ylimerivartija osallistuu nyt toisiin olympialaisiinsa. Pekingissä hän oli ilmapistoolissa 29. ja 21. sijalla 50 metrin pistoolikisassa.

Työkseen Jansson toimii pintapelastajana Rajavartiolaitoksen palveluksessa.

– En ole mikään duracell -ihminen. En ole viuhtomassa enkä menossa koko ajan. Ammunnassa hötkyily ei auta, totesi Jahnsson jo ennen Pekingin olympialaisia.

Poliisien Ampumaseuraa edustavan Jahnssonin, kuten monen muunkin ampujan, tavaramerkkejä ovat rauhallisuus, harkitsevaisuus ja tasapaino.

– Kun kilpailen radalla, mitään ylimääräistä ei ole mielessä. Asioiden poissulkeminen on tärkeää.

Kilpailussa ammutaan 60 kilpalaukausta 2,5 tunnin aikana. Finaaliin pääsee peruskilpailun kahdeksan parasta. Siinä ammutaan 10 yksittäistä laukausta.

Lopputulos muodostuu peruskilpailun ja finaalin yhteistuloksesta.

Finalistien sijoitukset ratkaistaan mahdollisten tasatulosten jälkeen yksittäisin lisälaukauksin kunnes ero syntyy.

Muuten – Pentti Linnosvuo voitti vapaapistoolilla olympiakultaa Melbournessa vuonna 1956.