Paikalliset

Nettipoliisi varoittaa Facebook-kirppisten huijareista

Facebookista löytyy runsaasti kirpputoriryhmiä muun muassa kengille, eri merkkien vaatteille ja lastentarvikkeille. Isoon joukkoon käyttäjiä mahtuu myös huijareita.

Heli Koivuniemi

Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss varoittaa Facebook-kirpputoriryhmien huijareista.

– Nämä työllistävät poliisia siltä osin, että sivuston kautta tehdään petoksia ja välillä myös otetaan yhteen. Vaikeuksia tuottaa arvioida toisen osapuolen luotettavuutta, koska mitään erillistä palautejärjestelmää kaupantekijöiden osalta ei ole, Forss toteaa.

Forssin mukaan huijaustarkoituksessa kirpputoreilla myydään astioita, leluja, vaatteita, laukkuja ja yleensä kaikkea vähemmän arvokasta.

Tappiot ovat yleensä muutamia kymppejä. Rikosilmoitus kannattaa tehdä, jos myyjän tarkoituksena on ollut alusta asti huijata.

– Muussa tapauksessa kyseessä on siviilioikeudellinen riita-asia, jota poliisi ei selvittele, Forss huomauttaa Facebook-kirjoituksessaan.

Forss tähdentää myös, että nettipoliisi ei ratko petosasioita, vaan oikea etenemistie on rikosilmoitus, jonka voi tehdä myös netissä.

– Vaikka huijaajina on myös yksittäisiä henkilöitä, monesti tekijänä on petostehtailija, joka huijaa "työkseen". Heitä ei hetkauta se, että sinulla on hänen henkilötietonsa ja muut yhteystiedot. Henkilötiedot eivät siis varmista sujuvaa kaupankäyntiä. Ulosotossakin voi olla sen verran jonoa, että rahoja on turha odottaa takaisin, Forss muistuttaa.

Forssin tiimissä on mietitty, miten nettipetoksia kirppareilla voisi välttää. Forss suosittaakin tekemään kaupat kasvotusten.

– Itse välttäisin suurempien summien maksamista ennen tuotteen näkemistä, nettipoliisi pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

http://www.facebook.com/marko.f.forss?fref=ts

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu