Näillä nikseillä lelukaaos pysyy kurissa

Lapsiperheille lelukaaos on tuttu ongelma. Aloita lapsesi kanssa järjestäminen yhdessä ja opeta häntä pikku hiljaa omatoimiseksi. Kun säilytyspaikat ovat lapsen ylettyvillä, siivoaminen on helpompaa.

Sanna Heikkilä

Itse luonnonmateriaaleista tehty lelu on eettinen ja kestää kulutusta.

Marketta Karjalainen

Kun vaatteet, zuzu petsit, paypladet ja pikkuruiset legonosat ryöpsähtävät lastenhuoneesta käytävän puolelle, on viimeinen hetki kesyttää kaaos.

Suunnittele lastenhuoneiden säilytys niin, että se kannustaa ja helpottaa lapsia pitämään omat tavaransa järjestyksessä.

Pakkaa rikkinäiset, vanhat, vanhentuneet ja pieneksi jääneet vaatteet ja lelut pois. Lahjoita ylimääräiset hyväntekeväisyyteen tai myy ne kirpputorilla.

Laita peleille omat hyllyt matalalle lapsen kaappiin.

Hanki leluja varten säilytyslaatikoita. Pieniä osia sisältävät lelut ja pelit on hyvä laittaa muovilaatikkoon, joissa on kiinnitettävät kannet. Merkitse laatikoihin, mitä niissä on.

Pehmolelut viihtyvät rottinkikoreissa ja -laatikoissa. Sijoita painavimmat lelut matalimmalle niin, että lapsesi kykenee itse ottamaan ja laittamaan lelunsa takaisin.

Suunnittele huoneesta jo ajoissa paikka työpöydälle. Pöydällä voit säilyttää tavaroita, jotka eivät mahdu yöpöydälle. Varo kuitenkin, ettei pöydästä tule roinavarastoa.

Jos sisustat lastenhuonetta yli kaksivuotiaalle, ota hänen oma mielipiteensä huomioon. Lapset tuntevat itse intuitiivisesti, minkälaisessa ympäristössä he viihtyvät.

Opeta pikkuhiljaa lastasi valitsemaan vain tavaroita, joista hän itse saa positiivista energiaa elämäänsä. Näin lapsi oppii itse siivoamaan oman elinympäristönsä.

Jos lapsesi osaa lukea, laadi hänelle tehtävälista, jossa kunkin päivän kohdalla on jokin tehtävä. Lahjoita hänelle myös pyykkikori likaisia vaatteita varten. Tärkeintä on, että näytät myös itse esimerkkiä päivittäisen järjestyksen ylläpitämisessä.

Tee siivoamisesta leikki, 

josta lapsikin innostuu

Jos teet siivoamisesta leikin, lapset paneutuvat siihen täysillä.

Kuunnelkaa yhdessä siivotessanne musiikkia. Anna lapsesi laulaa ja tanssia. Järjestä kilpailu ja säädä ajastin käyntiin tai tee siivoamisesta mielikuvituksellinen aarteenmetsästysleikki esimerkiksi piilottamalla palkinto sotkun sekaan.

Älä odota lapseltasi täydellisyyttä. Kiitä lastasi, sillä pieni tunnustus saa paljon aikaan. Näytä lapsellesi, että arvostat hänen aikaansaannostaan.

 

Lähteet:

anjabanks.com, Jeff Davidson: Helpon Arjen ABC

AVAIMET LELUJEN EETTISEEN KULUTTAMISEEN

 • Ompele, neulo tai veistä lelu itse.
 • Itse tehty lelu on usein rakkaampi kuin ostettu lelu.
 • Mieti, ostatko turhaa tavaraa vai kehittävän lelun.
 • Mieti, voisiko esimerkiksi puukauha ja kattila korvata leikkirummun, aamutakin froteevyö kumikäärmeen ja saisiko keittiöpaperirullasta kaukoputken.
 • Tarkista, että tuotteesta löytyy tuoteinformaatio ja että se on asiallinen: hoito, huolto, materiaalikoostumus, suositusikä, tiedot valmistajasta ja valmistusmaasta ja CE-merkintä.
 • Älä osta helposti rikkoutuvaa lelua.
 • Varmista lelun kestävyys ja korjauskelpoisuus.
 • Tarkkaile materiaaleja ja valmistusmenetelmiä: laadukkaat, tutkitut raaka-aineet, myrkyttömät maalit, liimat ja pehmolelujen täytemateriaalit.
 • Suosi luonnonmateriaalien käyttöä: puuvillalelun voi pestä korkeassa lämpötilassa (hygieenisyys) ja rikkoutuneen puulelun voi korjata.
 • Pohdi lelun kierrätettävyyttä ja muunneltavuutta.
 • Varmista jo ostovaiheessa, miten loppusijoitat rikkoontuneen tai loppuun leikityn lelun. 
 • Lähde: 
 • Kuluttajaliitto.fi/Tuula Hepola, Ottobre oy

Kommentit

Tästä lelukaaoksesta alkaa sitten se tavaroiden keruu, täytyy ihmetellä sitä lelujen määrää, eihän ne lapset kuin hetken leiki niillä, onko vanhempien omatunto parempi kun huoneet täyttyy kaikella roinalla.

Kaatopaikat täyttyy

Eihän noita sähköautoratoja ja leikkijunaratoja nyt suinkaan lasten vuoksi osteta! lapsille mieluisin lelu on yleensä se tuotteen pahvilaatikko.

iskän lelut

Samaa mieltä. Lapset eivät paljoa leluja tartte, erilaiset kodin tavarat, kapustat, muovikulhot jne riittävät pitkälle. Liian nuorille ostetaan nykyään vempaimia mitä eivät itse osaa moneen vuoteen käyttää. Ei siinäkään ole järkeä.

Mirja Suhonen

Ruotsissa oli tehty joku tutkimus aikaa siten ja jo silloin ruotsalais lapsilla oli keskimäärin 500 lelua. Riittäneekö tänä päivänä?

liikaa

:)... mussuttaa kaikki sellaiset vanhemmat, joilla on omassa lapsuudessaan ollut leluja riesaksi saakka. Monasti vanhemmat ovat kärkkäästi kieltämässä omilta muksuiltaan sen, mitä itsellään oli. On kai katkeraa katsoa vierestä, kun toisella on kivaa vaikkei itsellä enää olekaan...

Asiasta kolmanteen. Noi kaiken maailman helpon arjen oppaat osaavat kyllä olla tyyliltään "kaikki on helppoa kun osaa". Mitäs, jos on jo lastenhuone ollut aina sellainen, että siellä olisi muksujen helppo siivota jälkensä, mutta kun eivät siivoa? Palkkiot yms jutut eivät tehoa ainoastaan naama punaisena karjuminen tehoaa, mutta siinä tulee ääni käheäksi. Mitäs kun muksu on sellainen, että se mukamas tekee jotain, muttei sitten ole tehnytkään, kun käy tarkistamassa. Yhdessä tekemisessä äiti on luoppujen lopuksi se joka tekee, muksu saa vain huvia sen seuraamisesta, kun äiti siivoaa. Sitten oppivat sen tyylin, että yksin ei osata tai viitsitä tehdä mitään, kun pitää olla se esiliina valvomassa ja osallistumassa.

Meillä toimitaan lelujen kanssa sillä tavalla, että pidempään unohdetut lelut siirretään ulkovarastoon odottamaan aktiivisuuden laskemista. Yleensä ne voi tuon välivaraston kautta pistää maailmalle, jotkut lelut toimivat vaihtoperiaatteella eli jos varastosta haetaan jotain, niin sinne myös viedään jotain. Lelut ovat oma juttunsa, sitten tulevat vaatteet, meikit yms teinihömpät ja lopulta kai kaikenlaiset köriläät, joita saa lakaista ulos...

Miru