Mopopärinä kiirii meren yli Katajanokalle asti

Sompasaaressa kiihdytetään ja keulitaan. Mopojen ja moottoripyörien kuminpoltto kantautuu metelinä Katajanokalle ja Kruununhakaan asti.

Päivi Tuovinen

Mopojen ja moottoripyörien meteli kantautuu veden yli Sompasaaren eteläkärjestä Merihakaan ja Katajanokalle.

Sataman poistuttua Sompasaareen jäi laaja asfalttikenttä, jonka mopoilijat ovat ottaneet päristely- ja kilpa-ajokentäkseen.

– Minun koti-ikkunastani on 300 metriä Sompasaaren kärkeen. Vesi johtaa äärettömän hyvin ääntä, kertoo nimettömänä pysyvä Katajanokan asukas.

– Jos haluaa olla lauantai-iltapäivänä kotona lukemassa sanomalehteä tai katsomassa televisiota, niin mopojen vinguttava ääni on todella haitallista. Mopojen päivittäinen, tuntikausia kestävä meteli ei kuulu asumismukavuuteen, vaikka ollaankin kaupungissa, asukas harmittelee.

Kalasataman rakentamislogistiikasta vastaava projektipäällikkö Olli Linnossuo Ahma insinöörit Oy:stä kertoo, että Kalasataman rakennusurakoitsijoilta ja muilta toimijoilta on tullut havaintoja Sompasaaren kärjessä tapahtuvasta mopoilusta.

Alueella on nähty kaksipyöräisten kiihdytys- ja jarrutusjälkiä.

– Kalasataman rakennustöiden kannalta mopoilusta ei ole ollut haittaa, koska me toimimme lähinnä päiväaikaan ja mopoilua on pääsääntöisesti iltaisin. Häiriötä on enemmänkin lähiseudun asukkaille. En pidä mitenkään mahdottomana, että melu kuuluu veden yli Katajanokalle asti, Olli Linnossuo kertoo.

Katajanokan asukkaan mukaan kovaääninen moporalli on jatkunut toukokuun puolesta välistä koko kesän ajan.

Pärinää kuuluu lähes päivittäin 4–5 tunnin ajan puoli kymmeneen tai kymmeneen asti illalla. Yhtenä viikonloppuna Sompasaaressa päristeltiin neljän aikaan aamuyöstä.

– En ole Katajanokalla ainoa, jota melu häiritsee. Naapurit ovat ihmetelleet, mistä korvia viiltävä melu tulee.

– Olen niin herkkäuninen, että varotoimenpiteenä laitan yöksi korvatulpat korviini ja otan puolikkaan unipillerin, asukas kertoo.

Poliisi ei ehdi paikalle.”
Asukas on ollut yhteydessä kaupunkisuunnitteluvirastoon ja ympäristökeskukseen, joista neuvottiin soittamaan poliisille.

– Kun poliisille soittaa, partio tulee tunnin kuluttua, jos tulee lainkaan. Silloin mopoilijat ovat jo ehtineet lähteä pois. Toki ymmärrän, että poliiseilla on välillä tärkeämpiäkin tehtäviä.

Olli Linnossuo huomauttaa, että kyse on myös turvallisuusriskistä.

– Jos jollekin mopoilijalle sattuisi jotakin, niin se olisi mopoilijan omalla vastuulla, koska kyse ei ole virallisesta ja järjestetystä mopoharjoittelupaikasta eikä mopoilijoilla ole maanomistajan lupaa.

Käyttäjän Jani Jakonen kuva
Jani Jakonen