Petäjän tie

Tuuli toi suomalaisille helpotuksen. Surffattu olympiahopea nousi arvoon arvaamattomaan.

Pepe Korteniemi/SPV

Tuuli oli kuin myrskyn merkki olympiavesillä ja hyväntuulinen rannalla.

Pepe Korteniemi/SPV

Eipä tiennyt Tuuli-tyttö vielä ennen olympialaisia minne Weymouthin tuulet hänet kuljettavat. Lauttasaaren 28-vuotias surffari näytti RS:X-luokassa, että pitkän tien ahkerat kulkijat palkitaan myös vesillä. Tuuli Petäjän olympiahopea ja kansallisen mitalitilin avaus toi hetkellisen helpotuksen suomalaisille. Petäjästä tuli ensimmäinen purjehduksen olympiamitalin saavuttanut suomalaisnainen.

Lontoon kisoja ennen jo oli tiedossa, että purjehduksesta on tullut Suomen valttilaji olympialaisissa. Mitalia odotettiin kuitenkin ennen kaikkea Marjaniemen purjehtijalta Sari Multalalta. Vantaalainen sinnitteli kolmansissa olympialaisissaan seitsemänneksi. Olympiauralta moninkertaisen maailmanmestarin taskuun jäi lisäksi kaksi viitossijaa sekä hampaankoloon Pekingin olympialaiset ja kielteinen valintapäätös. Multala ei jäänyt kuitenkaan rannalle ruikuttamaan, vaikka tiesi tuolloin olevansa yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista.

Suomen paras purjelautailija Petäjä on saanut tottua pitkään arvokisaedustuksiin, mutta sijoituksiin kärkikymmenikön ulkopuolella. Pekingin olympialaisissa hän oli 16:s.

Purjelautailijana Petäjä on yhä alle kymmenvuotias, mutta purjehdusta hän on harrastanut pienen ikänsä vanhempiensa Juha Petäjän ja Leena Petäjän siivittämänä. Nyt Tuulin poikaystävä Ville Sirénkin kuulemma opettelee purjelautailua.

Keväinen EM-pronssi Madeiralla antoi viitteitä olympiamenestyksestä. Olympiahopea tuli kuitenkin yllätyksenä Petäjällekin. Minkäänlaisella Tuurilla hän ei silti mitaleille noussut, vaan rajusti raatamalla Englannin aallokossa.

Silmiinpistävää oli uransa tärkeintä regattaa purjehtivan urheilijan rentous. Oikeanlaiseen taistelumielialaan pääseminen onkin urheilijoiden suurimpia haasteita. Espanjalaisen Curro Manchónin valmentama Petäjä sai vielä venyä loppuun saakka, jotta hopea heltisi.

– Matikka ei kuulu vahvuuksiini, joten en laskeskellut hirveän tarkkaan, miten minun pitäisi sijoittua, tunnusti valmistuva arkkitehti.

Siviilityöt taitavat saada odottaa nyt, kun Helsingfors Segelklubbin Tuuli on päässyt täyteen vauhtiin. Tosin vielä on epävarmaa onko purjelautailu mukana Rio de Janeiron olympialaisissa neljän vuoden kuluttua vai tuleeko tilalle leijalautailu.

Ehkä rahaakin on vihdoin luvassa Petäjän päätoimiseen ja runsasta matkustusta vaativaan harrastukseen.

– Kaikki rahat menevät, mitä saadaan. Jos saisi enemmän tukea, pääsisi myös harjoittelemaan enemmän. Siitä hassu tilanne, että mitä enemmän treenaa sitä köyhemmäksi tulee, totesi Petäjä talvella.

Lisää purjehdusmitaleita Suomelle voivat kalastaa olympiaregatassa Silja Lehtisen kipparoima Match Race -venekunta sekä Siljan pikkuveli Lauri Lehtinen ja Kalle Bask 49erissa. Suomen parhaimmat purjehtijat ovat kouliintuneet pääkaupunkiseudun vesillä.

– Suomessa purjelautailu menee välillä mukavuusalueen ulkopuolelle. Jotkut kyllä lähtevät Lauttasaaren rannasta purjelautailemaan vaikka joulupäivänä, tietää Tuuli.

Käyttäjän Aki Saranen kuva
Aki Saranen