Mieletön Elokuu saattoi Kati Outisen ja Esko Salmisen yhteen

Näyttelijät Kati Outinen ja Esko Salminen tähdittävät Taru Mäkelän ohjaamaa Mieletön Elokuu -elokuvaa, joka saa ensi-iltansa vuoden päästä.

Anu Miettinen

Mieletön Elokuu- elokuvan tuottaja Markku Flink ja ohjaaja Taru Mäkelä toivat tiistaina mukanaan ajokieltomerkin Laukkoskelle. Ensi viikolla merkki vilkkuu muun muassa Senaatintorilla kuvattavassa joukkokohtauksessa.

Anu Miettinen

Kuvausten jälkeen Kati Outinen laskeskelee näytelleensä kolme vuosikymmentä, jos laskeminen aloitetaan 12 vuoden iästä. Esko Salminen on näytellyt 52 tai 53 vuotta "Ja se tuntuu" Salminen tokaisi hyväntuulisesti.

Anu Miettinen

Apulaisrekvisitööri Ritva Muikku asettaa näyttelijä Kati Outisen pitelemää niittykukkakimppua parempaan asentoon. Kimpun poliisikomentaja Ståhlia näyttelevä Esko Salminen antaa rakastamalleen naiselle, joka ei olekaan Outinen, vaan.. no se selviää elokuussa 2013.

Anu Miettinen

Näyttelijät Kati Outinen ja Esko Salminen on nähty tällä viikolla tunnelmoimassa yhdessä kukkaniityllä. Mieletön Elokuu -elokuvan kesäisiä kohtauksia purkitettiin Laukkoskella.

– Työpäivä on ollut todella hieno. On ollut kaunis kesäpäivä, ja hyväntuulisia ihmisiä ympärillä, toteaa Esko Salminen joka näyttelee Mieletön Elokuu -elokuvan hullaantumiseen asti rakastunutta poliisikomentaja Ståhlia.

Pornaisissa kuvatussa kohtauksessa Outinen ja Salminen kulkevat niitynreunaa ja poimivat kukkia. Nuo kukat viestivät rakkaudesta kylmän sodan aikana vuonna 1962, jolloin Helsinkiin kokoontui noin 20 000 nuorta rauhan ja ystävyyden festivaaliin.

– Olemme näytelleet aikaisemmin samoissa elokuvissa, mutta ei koskaan muistaakseni samassa kohtauksessa, muistelee elokuvan päähenkilö Kati Outinen niityn reunalla.

Elokuva perustuu vuoden 1962 tapahtumiin. Heinäkuun lopulla kylmä sota kuumensi tunteita Helsingissä järjestetyillä kommunistien nuorisofestivaaleilla, jossa vasemmisto ja oikeisto tappelivat kadulla. Elokuvassa on mukana fiktiivisinä henkilöinä myös Juri Gagarin, Yevgeni Yevtusenko, Lee Harvey Oswald ja presidentti Kekkonen. Ensi-illassa Elokuvatuotantoyhtiö Kinoston uusin elokuva on vuoden päästä.

 

Elokuvassa on politiikan lisäksi myös rakkauden säkenöivää sävyä”

Ohjaaja Taru Mäkelä kertoo, että vuosikymmenten takaiset dramaattiset tapahtumat voidaan käsitellä myös komedian keinoin.

 

– Komedia syntyy näkökulman valinnalla. Koska tapahtumat sijoittuvat Suomen lisäksi Tsekkeihin ja Norjaan, saamme tarinaan vastapainoa ja sävyjä. Kuvaukset aloitimme heinäkuussa Tšekissä, jossa kuvasimme studioilla Elsa Ahon (Kati Outisen) hattuliikkeen ja tämän kodin tapahtumia ulkokuvien lisäksi.

Mieletön elokuu on myös kuvausryhmälle, sillä pari miljoonaa euroa budjetoidussa elokuvassa on kahden näyttelijän niittykohtausten lisäksi satoja avustajia vaativia kohtauksia Senaatintorilla, Seurasaaressa ja Mannerheimintiellä.

Yhteensä elokuvaan tarvitaan reilu tuhat avustajaa, mikä määrä on tyypillistä lähinnä sotaelokuville. Norjalaiset ammattilaiset hoitavat elokuvan musiikin, maskeerauksen ja leikkauksen. Lavastuksesta ja puvustuksesta vastaavat tšekkiläiset ammattilaiset.

– Tarina päättyy Nordlandiin, Vesteråleniin lähelle Lofootteja, jossa pääosassa ovat meri ja valaat. Tshekillä, Suomella ja Norjalla on kaikilla yhteistä rajaa Venäjän kanssa ja elokuva kertoo myös siitä mitä on elää suuren valtion puristuksessa, kertoo elokuvan tuottaja Markku Flink Kinostolta.

Elokuva kertoo tapahtumista Kati Outisen näyttelemän Elsa Ahon näkökulmasta, joka on kaupungin tyylitietoisten naisten suosima, hyvin taitava modisti. Elsa ei ole poliittinen, mutta ateljeen oven aukaiseva nuoruudenrakastettu tšekkiläinen Jan Novak (Miroslav Etzler), joka saapuu Helsinkiin tšekkiläisen festivaalidelegaation jäsenen,ä pyöräyttää liikkeelle uusia käänteitä Elsan elämään.

Elokuvassa on poliittisen sävyn lisäksi myös sitä rakkauden säkenöivää sävyä.

Käyttäjän Anu Miettinen kuva