Puu-Käpylää kohtasi mittava hävitys – katso kuvat!

Lukijan kuva Puu-Käpylästä vuokrataloyhtiön pihalta. Alueella on jo syntynyt kansanliike vastustamaan laajamittaista puiden kaatoa.

Toivo Koivisto

- Puukäpylässä puita kaatuu Helsingin kaupungin toimesta. Pohjolankadulla kaadettiin kaikki puut omenapuita myöten. Nyt kaupunki on keskeyttänyt työt informoidakseen asukkaita. Näyttää Puukäpylän raiskaukselta! kommentoi kuvan lähettänyt lukija.

Hans Virtanen

Suojeltu perinnemiljöö on tärvelty.

Hans Virtanen

Piharemontti on saanut alueen asukkaat taistelemaan pihojensa puolesta. Tiistai-iltana järjestettiin asukafoorumi aiheesta.

Hans Virtanen

Heka-Kansanasunnot-yhtiön mukaan asukkaille on järjestetty keskustelutilaisuuksia ja heille on tiedotettu pihasaneerauksesta riittävästi. Asukkaat ovat eri mieltä. Lukijan kuva Puu-Käpylästä.

Hans Virtanen

Puu-Käpylän asukkaat ovat raivoissaan kaupungin vuokrataloyhtiön Heka-Kansanasuntojen aloittamasta pihojen kunnostuksesta, josta on seurannut melkoinen hävitys perinteisessä puutarhakaupungissa. Töitä on tehty Pohjolankadun, Pellervontien, Metsolantien ja Joukolantien rajaamassa korttelissa.

– Jopa omenapuut on kaadettu, suree eräs toimitukseen kuvan lähettänyt lukija.

– Melkoinen ”piharemppa”, tätä mallia sovellettaneen muissakin kortteleissa? Moni asukas on pahoittanut mielensä, kertoo alueen asukas Helsingin Uutisille.

Pro Käpylän pihat -asukasverkoston mukaan asukkaille valkeni pihasaneerausten todellinen laajuus ja luonne vasta kun traktorit ilmestyivät paikalle. Jopa vain vuosi sitten tehtyjä asukkaiden omia istutuksia on revitty irti.

Asukasverkosto vaatii asukkaiden kuuntelemista ja heidän mielipiteidensä huomioimista pihojen kunnostusta suunnitellessa. Asukkaat haluavat säilyttää korttelipihat suojaisina ja persoonallisina. Puu-Käpylän pihat pelastettava -nimiseen Facebook-ryhmään oli torstaina liittynyt jo yli 1 300 ihmistä.

Torstaina Heka-Kansanasunnot päätti keskeyttää pihatyöt toistaiseksi kansalaispalautteen takia.

– Toivoisin, ettei keskeneräistä työtä tuomittaisi, sillä tarkoituksena on palauttaa pihalle vanhoja lehtikujia ja istutuksia, kunnostaa portteja ja muureja, sanoo toimitusjohtaja Antti Alhanko Metro-lehdessä.

Heka-Kansanasunnot on suunnitellut piharemonttia yhdessä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

Kommentit

Puu-Käpylän hävitys on herättänyt vilkkaan keskustelun. Keskeisiä asioita ovat omistajan oikeus -Helsinki on allekirjoittanut vuokralaisdemokratiasopimuksen joka tavoitteena on mm. asumisviihtyvyyden parantaminen ja sitä kautta kiinteistöjen kunnon parempi säilyminen. Siihen kuuluu myös asukkaiden vaikuttaminen alueella tapahtuviin kunnostuksiin ja perusparannuksiin, tämä ainakin teorissa. Mitä ovat tehneet talotoimikunnat ja vuokralaistoimikunta.
Harmittavin on kuitenkin väärä luulo siitä, että vuokralaiset saavat jotakin ilmaiseksi. Vuokralaiset ovat maksaneet kaikki ja tulevat maksamaan edelleekin myös kaikki kiinteistöyhtiön kulut niin isännöitsijöiden, toimitusjohtajien palkat kuin Heka Oy:nkin kulut. Myöskään lainojen korot eivät ole verovähennyskelpoisia kuten omistusasunnoissa asuvilla. Vuokra-asukkaat ovat maksaneet Helsingin kaupungille n. 50-vuoden aikana 40 - 50 miljardin euron kiinteistöomaisuuden. Aika hyvin parjatuilta kaupunginvuokralaisilta.
Lehdissä olleet jutut ilmetävät kiinteistöyhtiöiden toimihenkilöiltä ja kaupunkin virkamiehiltä harvinaisen huonoa pelisilmää ja erittäin ylimielistä suhtaumista vuokraisiin. Mehän maksamme heidän palkkansa: joko vuokrissa tai veroissa.

Jouko Vidgren, vuokralaisaktivisti

Todella omituista puistonhoitoa, että olemassa olevat elinkelpoiset isot puut ja pensaat kaadetaan nurin, ja tilalle istutetaan kaniverkolla ympäröityjä pensaantaimia.

Erityisesti luontaisesti kasvanut tai rehevöitynyt puusto on rakennusvirastolle kirosana. Sellaisia ei siedetä missään pihoilla tai puistossa, koska niitä ei ole suunnittelija suunnitellut eikä niitä löydy puistosuunnitelmasta.

Omituista puistonhoitoa

Puu-Käpylän tuhottu korttelipiha kannattaisi säilyttää nykyisellään, jotta sitä voitaisiin käyttää hyödyksi uusien puistosuunnittelijoiden koulutuksessa esimerkkinä siitä mitä ei pitäisi tehdä.

Hyvä esimerkki

Kehitys kehittyy, mutta elämää ei voi pysäyttää. Tämä koskee niin meitä ihmisiä kuin luontoakin. Ennallistaminen, joka on ollut Metsähallituksen hokkuspokkus on näköjään rantautunut jo kehä ykkösen sisäpuolelle. Metsähallitus on uhrannut kymmeniä (satoja) miljoonia susirajalla täyttämällä suo-ojia, kaatamalla suolla olevaa puustoa Ötököiden ruuaksi. Onhan tämä tietysti tuonut työtä ja toimeentuloa paikallisille. Luonto olisi hoitanut ennallistamisen lähes ilmaiseksi. Olisi tarvittu vain muutamien ojien tukkiminen muutamista paikasta ja lopputulos olisi ollut varma. Tosin aikaa olisi kulunut muutamia vuosikymmeniä tai satoja, mutta eihän luonnolla ole kiire.
Puu-Käpylässä joku innokas suunnittelutoimisto yrittää näyttää että heillä riittää innovaatioita, mutta mihin on unohtunut luonnon kiertokulku. Sen muistaminen auttaisi meitä ymmärtämään mitä kannattaa yrittää ja mitä ei. Hienovarainen käsittely tulisi myös edullisemmaksi. Me vuokralaiset olemme tietysti jo oppineet sen, ettei meiltä kysytä, olemme me varmoja maksajia, myös näiden suuniitelijoiden palkkiohan löisätään meidän vuokriimme.

Jouko Vidgren, vuokralaisaktivisti

On tosi surullista luettavaa,mitenkä asioita hoidetaan, asukkaita ei pidetä minään kun heidän rahoilla tehdään mitä huvittaa ja samaan aikaa puhutaan lähidemokratiasta. Voin sanoa suoraan ainakin Helsingin malli on mennyt päin sitä...anteeksi vaan Terv.Pertti Villo

Pertti Villo

"Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto." Tämän vanhan sanonnanko perusteella niin kaupungin palkolliset, palkatut viisaat kuin valitettavasti myös vuokralaisten valtuttama edustaja väittävät asukkaiden hätähuutoja våårin huudetuiksi. Nämä tuntuvat tietävän paremmin asiat kuin esimerkiksi korttelin asukas (HS 18.8).
Olen seurannut vuokralaisten asemaa koko fuusiokäsittelyn ajan. Virkamiehet viilasivat vuokralaisdemokratiasäännöllä vuokralaisia linssiin. Nyt sääntöä ollaan uusimassa, mutta todellisuudessa siihen ei tulla parannuksia saamaan. Alueyhtiöissä on saatu jo esimakua siitä, millaista nykyisten vuokralaisten sitoutuminen asuntoihin on. Vuosikymmenen päästä viimeisetkin vanhat vuokralaiset eivät ole enää tiellä, joten Heka pääsee toteuttamaan omia visioitaan ja suuria linjoja. Sinne on pestattu juuri uusi rakennusalan ammattilainen.
Toivotan Hänelle voimaa, voimaa ja voimaa

Jouko Vidgren, vuokralaisaktivisti

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi tänään maanantaiana Penttilän selvityksen jälkeen Puu- Käpylän kunnostamisen jatkamisen. Hienoa. Demokratia pelaa. Eiväthän asukkaat ymmärrä mitään. Vuokralaisethan vain maksavat sen mitä kustannuksia löytyy ja mitä vuokria Hekan tietokoneet Puu-Kåpyläisille laskevat.

Jouko Vidgren, vuokralaisaktivisti