Paikalliset

Ratkaisu kesävitsaukseen: Hanki pihallesi lepakoita!

Yksi lepakko voi syödä yhdessä yössä yli 2 700 hyttystä.

Eila Riekko

Yksi lepakko voi syödä yhdessä yössä yli 2 700 hyttystä. Tällaisia hurjia hyönteisimureita voi houkutella kotipihalle ripustamalla sinne linnunpönttöjen lomaan lepakonpönttöjä. Jos yön lentäjät hyväksyvät pöntön kodikseen, niin yhdessä reilun maitopurkin kokoisessa rakennelmassa voi vedellä päiväunia jopa kolmekymmentä lepakkoa.

Lepakot ovat kotipuutarhurin ystäviä myös siksi, että popsivat suihinsa yöperhosia, joista monien toukat käyttävät ravinnokseen myös viljely- ja puutarhakasveja.

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomuksen  asiantuntijat ripustavat lepakonpönttöjä Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan 21. elokuuta kello 19.30–21.30. Tapahtumassa voit tutustua lepakonpönttöjen saloihin ja saada puisen pöntön rakennusohjeen.

Samalla kuunnellaan yliääni-ilmaisimella eli detektorilla, lentelisikö paikalla vaikkapa pohjanlepakoita tai korvayökköjä. Lepakot nimittäin saalistavat lentäviä hyönteisiä ällistyttävän taidokkaasti kaikuluotauksen avulla. Detektori madaltaa kaikuluotausäänet ihmiskorvan kuultaviksi.

Pönttöjen ripustuksen yhteydessä asiantuntijat kertovat suomalaisista lepakoista, lepakkotutkimuksesta ja -harrastuksesta. Lepakoista kertyy uutta tietoa rengastusten ja muun tutkimuksen kautta sekä harrastajien arvokkaista havainnoista eri puolilta maatamme. Lepakkoharrastus on hauskaa ja helppoa ja sopii erityisesti illanvirkuille.

Lepakkotutkijan lisäksi paikalla on näyttelynrakentaja kertomassa, millaista on tehdä lepakoiden maailmaa avaavaa näyttelyä Luonnontieteelliseen museoon. Vampyyrin varjostamat – lepakoiden salainen maailma -näyttely avataan lokakuun 2012 lopussa.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Sisäänkäynti Kaisaniemenrannan puoleisesta portista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu