Kontulassa tehdään vähemmän rikoksia kuin Leppävaarassa

Poliisi kirjasi 2 909 rikosta Kontulassa viime vuonna.

Anneli Tuominen-Halomo

Pahamaineisessa Kontulassa tehdään yllättäen vähemmän rikoksia kuin Espoon rikollisimmalla alueella Leppävaarassa. Kontulassa tehtiin viime vuonna 2 909 rikosta. Leppävaarassa niitä kirjattiin 3 557.

Helsingin rikollisimmat kaupunginosat ovat Kluuvi (8 917 rikosta), Kamppi (7 659), Kallio (4 829), Itäkeskus (4 050) ja Kontula.

Iltasanomat kokosi listan Suomen kymmenen suurimman kaupungin kaupunginosista, joissa tehtiin eniten rikoksia viime vuonna. Tiedot on saatu poliisin tilastosta, ja ne sisältävät rikoslaki-, alkoholi- ja liikennerikokset.

Helsingin viidessä rikollisimmassa kaupunginosassa rikosmäärät ovat suuremmat kuin Vantaan vastaavissa.

Tikkurilassa tehtiin viime vuonna rikoksia 2 880, Myyrmäessä 2 203, Pakkalassa 1 714, Korsossa 1 421 ja Hakunilassa 1 314.

Helsingin pahimmat rötösalueet yltävät rikosmäärissä myös Espoon vastaavien yläpuolelle, lukuun ottamatta Kontulan edelle menevää Leppävaaraa.

Espoossa kirjattiin rikoksia toiseksi eniten Espoon keskuksessa, 2 703. Kolmanneksi sijoittui Matinkylä (2 033), neljänneksi Espoonlahti (1 546) ja viidenneksi Olari (1 525).

Valtakunnallisessa vertailussa Helsingin rikosmäärät ovat korkeaa luokkaa. Kuitenkin muutaman kaupungin kärkialueet nousevat Helsingin synkimpien kaupunginosien tasolle: Tampereen keskustan itäpuolella rikoksia tehtiin 5 167, Lahden Keski-Lahdessa 4 139, Turun keskustan länsiosassa 3 588, Kuopion keskustassa 3 532 ja Jyväskylän keskustan ruutukaava-alueella 2 955.

Keskusta-alueet nousevat korkealle rikollisuuslistalla isoissa kaupungeissa. Keskustoissa liikkuu paljon ihmisiä, ja niissä toimii useita ravintoloita.

Kommentit

Kannattaisi suhteuttaa edes asukaslukuun nuo rikokset. Kontulassa lienee alle neljäsosa asukkaita Leppävaaraan verrattuna.
Lisäksi tuossa kärkijoukossa ovat alueet, joissa on isot kauppakeskukset. Siis vaarattomia myymälävarkauksia lienee suurin osa noista Itäkeskuksen, Kampin, Leppävaaran, Myyrmäen ja Matinkylän rikoksista.

Kontula pitää kyllä edelleen pintansa ;-)

Ei kontulalainen

Juu, taas on verrattu omenaa appelsiiniin. Itä-Helsingistä korkeintaan Itäkeskusta tai kovasti venyttäen Vuosaarta voisi millään tasolla verrata Leppävaaraan.

Toimistotyöläinen

Niin Länsi-Espoossa kuin Kontulan seudulla asuneena en ylläty. Eiköhän taustalla ole tiettyjä yhteiskunnan rikkauteen liittyviä syitä, mitä jokainen voi sitten itse arvailla.

Ulkosuomalainen

Rikokset pitäisi suhteuttaa asukaslukuun, mutta Kontulassa ei todellakaan ole n. neljäsosa vähemmän asukkaita kuin Leppävaarassa.
Kaupungiosien todellista asukaslukua on Espoon osalta vaikea selvittää, koska toisin kuin Helsingissä, Espoossa yhteen kaupunginosaan kuuluu itseasiassa useita kaupunginosia.
Kontulan kaupunginosassa on n. 13 000 asukasta (nimenomaan Kontulassa, mukaan ei lasketa naapureita Kivikkoa ja Kurkimäkeä).

Espoossa Leppävaaran kaupunginosaan tilastoidaan kuuluvaksi useita Leppävaaran naapurikaupunginosia/lähiöitä, kuten Mäkkylä ja Perkkaa, jotka ovat todellisuudessa omia lähiöitään/kaupunginosiaan.
Espoon tilaston mukaan Leppävaaran kaupunginosassa on n. 25 000 asukasta, mutta todellisuudessa se on paljon pienempi, koska ilmeisesti Perkkaalla asuu arvioni mukaan n. 4 000-5000 asukasta ja Mäkkylässäkin varmaan parituhatta asukasta.
Kontulan ja Leppävaaran asukaslukujen vertailu on siis hankalaa johtuen kaupunkien erilaisesta tilastointitavasta.

Itä-Helsingissä Vuosaaressa on n 38 000 asukasta, eli se on jo huimasti enemmän kuin Leppävaarassa. Itäkeskuksessa on vain viitisen tuhatta asukasta.

titityy

Kontulan ostari on monen alueen keskus, samoin Itäkeskus.. Leppävaarassa tehdään aika paljon rikoksia suhteellisesti.

Pasuunamies

Kontulassa on lähialueet mukaan luettuna asukkaita melko paljon. Kontulan ostari on keskus ainakin Kontulan, Vesalan, Mellunmäen, Kurkimäen, Rajakylän ja Kivikon väestölle.

Leppävaara iso, mutta..