Taivallahden kylpylästä ei tehty ainuttakaan tarjousta

Kaupunkisuunnitteluviraston julkistama luonnos Taivallahden kylpylän asemakaavasta vuodelta 2007.

Kaupunkisuunnitteluvirasto

Taivallahden kylpylähotellille ei ole toistaiseksi löytynyt toteuttajaa vuosien ponnisteluista huolimatta.

Sijoittajien houkuttelemiseksi kaupunki harkitsee alkuperäisen suunnitelman muuttamista niin, että rakennuksen kylpyläosastoa pienennetään ja hotellihuoneiden määrää kasvatetaan.

Kaupunki haki keväällä tarjouksia kylpylähotellin liikepaikasta julkisen ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn perusteella.

Kylpylähotellille haettiin sekä hotellitoiminnan pyörittäjää että rakennuksen toteuttamisesta vastaavaa investoijaa. Hotellihankkeet yleensä syntyvät hotellioperaattorin ja investoijan yhteenliittymänä.

– Yhtään hakemusta ei tullut. Sinänsä se ei ollut yllätys. Asemakaava on ollut voimassa kesästä 2009 lähtien, joten investoija olisi varmaan jo löytynyt aikaisemmin, jos kiinnostuneita olisi ollut, kertoo tonttiasiamies Ilkka Aaltonen Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tonttiosastolta.

Yksi syy siihen, ettei investoijaa nyt löytynyt, voi olla se, että kylpylän osuus rakennuksesta on liian iso.

– Pohdimmekin jatkossa, voisiko kylpylän osuutta pienentää ja hotellihuoneiden osuutta isontaa. Uutta kaavamuutosta ei tarvittaisi, vaan asia voitaisiin hoitaa poikkeusluvalla, Ilkka Aaltonen sanoo.

Huonot ajat kylpylöille.
Aaltonen myöntää myös, että nyt on huonot ajat uusien kylpylöiden rakentamiseen.

– Kaikki ovat tällä hetkellä varovaisia tämäntyyppisiin investointeihin. Kylpylät ovat yleensä muutenkin vähemmän tuottavia kuin hotellihuoneet ja ravintolat.

Kiinteistövirasto ei aio luovuttaa, vaan sijoittajahakua jatketaan muita kanavia pitkin.

– Nyt entistä aktiivisemmin etsitään sijoittajaehdokkaita, koska pystymme osoittamaan, että kiinnostuneita hotellioperaattoreita on löytynyt. Markkinoinnissa näkökulmana on ehkä se, että kylpylän osuutta on mahdollisuus pienentää rakennuksen pinta-alassa.

Neuvottelut mahdollisten sijoittajien kanssa pyritään käymään syksyn aikana.

Jos sijoittajaa ei tahdo löytyä, eikö koko hankkeesta kannattaisi luopua?

– Uskomme, että sijoittaja löytyy. Tyhjiä hotellitontteja ei kovin montaa ole Helsingissä ja silloin kun uusia hotellitontteja kaavoitetaan, niin yleensä ne kaikki rakennetaan.

– Taivallahden kylpylähotelli on erinomainen hanke Helsingin ja matkailun kannalta. Kylpylähotelli sijoittuu hienolle paikalle ja tuo lisää työpaikkoja Helsinkiin, Ilkka Aaltonen jatkaa.

Käyttäjän Jani Jakonen kuva
Jani Jakonen