Taivallahden kylpylästä ei tehty ainuttakaan tarjousta

Kaupunkisuunnitteluviraston julkistama luonnos Taivallahden kylpylän asemakaavasta vuodelta 2007.

Kaupunkisuunnitteluvirasto

Taivallahden kylpylähotellille ei ole toistaiseksi löytynyt toteuttajaa vuosien ponnisteluista huolimatta.

Sijoittajien houkuttelemiseksi kaupunki harkitsee alkuperäisen suunnitelman muuttamista niin, että rakennuksen kylpyläosastoa pienennetään ja hotellihuoneiden määrää kasvatetaan.

Kaupunki haki keväällä tarjouksia kylpylähotellin liikepaikasta julkisen ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn perusteella.

Kylpylähotellille haettiin sekä hotellitoiminnan pyörittäjää että rakennuksen toteuttamisesta vastaavaa investoijaa. Hotellihankkeet yleensä syntyvät hotellioperaattorin ja investoijan yhteenliittymänä.

– Yhtään hakemusta ei tullut. Sinänsä se ei ollut yllätys. Asemakaava on ollut voimassa kesästä 2009 lähtien, joten investoija olisi varmaan jo löytynyt aikaisemmin, jos kiinnostuneita olisi ollut, kertoo tonttiasiamies Ilkka Aaltonen Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tonttiosastolta.

Yksi syy siihen, ettei investoijaa nyt löytynyt, voi olla se, että kylpylän osuus rakennuksesta on liian iso.

– Pohdimmekin jatkossa, voisiko kylpylän osuutta pienentää ja hotellihuoneiden osuutta isontaa. Uutta kaavamuutosta ei tarvittaisi, vaan asia voitaisiin hoitaa poikkeusluvalla, Ilkka Aaltonen sanoo.

Huonot ajat kylpylöille.
Aaltonen myöntää myös, että nyt on huonot ajat uusien kylpylöiden rakentamiseen.

– Kaikki ovat tällä hetkellä varovaisia tämäntyyppisiin investointeihin. Kylpylät ovat yleensä muutenkin vähemmän tuottavia kuin hotellihuoneet ja ravintolat.

Kiinteistövirasto ei aio luovuttaa, vaan sijoittajahakua jatketaan muita kanavia pitkin.

– Nyt entistä aktiivisemmin etsitään sijoittajaehdokkaita, koska pystymme osoittamaan, että kiinnostuneita hotellioperaattoreita on löytynyt. Markkinoinnissa näkökulmana on ehkä se, että kylpylän osuutta on mahdollisuus pienentää rakennuksen pinta-alassa.

Neuvottelut mahdollisten sijoittajien kanssa pyritään käymään syksyn aikana.

Jos sijoittajaa ei tahdo löytyä, eikö koko hankkeesta kannattaisi luopua?

– Uskomme, että sijoittaja löytyy. Tyhjiä hotellitontteja ei kovin montaa ole Helsingissä ja silloin kun uusia hotellitontteja kaavoitetaan, niin yleensä ne kaikki rakennetaan.

– Taivallahden kylpylähotelli on erinomainen hanke Helsingin ja matkailun kannalta. Kylpylähotelli sijoittuu hienolle paikalle ja tuo lisää työpaikkoja Helsinkiin, Ilkka Aaltonen jatkaa.

Kylpylähotelli

Kaupunginvaltuuston enemmistö hyväksyi asemakaavan täpärässä äänestyksessä 2007.

Yksityishenkilö valitti kaavamuutoksesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Oikeus hylkäsi valituksen 2009.

Tontti sijaitsee Hietaniemen uimarannan pohjoispuolella.

Tontilla on rakennusoikeutta 12 300 kerrosneliömetriä, josta hotellin osuus on nyt enintään 8000 neliömetriä ja kylpylän osuus vähintään 4300 neliötä.

Arkkitehtuurikilpailu kylpylähotellista järjestetään sitten, kun investoija on löytynyt.

Kommentit

Ei näytä pieni kylpylä sijoittajia kiinnostavan, mutta hotelli kyllä kelpaisi kaupungin parhaalla merenrantatontilla. Kaupungin kannattaisikin kaavoittaa siihen pilvenpiirtäjähotelli, niin norjalaiset ja muunkinmaalaiset miljonäärit olisivat kyllä innolla tonttia varaamassa.

Jo alkaisi kiinnostaa

Kaupunki on monessa mukana,toivottavasti löytyy vähintään 25metrin allas
ja pennuillekin jotakin. Täällä keskustan seudulla on kylpylät harvassa ,mutta hotelleja riittää. Kannattavaa vai ei siinnäpä kompromissien aihetta kerrakseen.

Kansankylpylä

Rakentaisivat nyt jotain vähän korkeampaa, kuin tuollaisen pannukakun, mikä hädin tuskin erottuu puskien joukosta.

Näkyy muuten tuossakin kuvassa tuon pienen merenpohjukan toisella puolelle yllin kyllin vihreää ja tyhjää tilaa, ja sitten valitetaan tonttipulaa.

Ejurr

Pienelle tontille ahdettu kylpylähotelli ei ole saanut sijoittajia liikkeelle, mutta kaupungilla on konstinsa ajaa läpi hotellihankkeensa. Kiinteistöviraston tonttiasiamies kertoo, että virasto tutkii, voisiko kylpylän osuutta pienentää ja hotellihuoneiden osuutta isontaa. Uutta kaavamuutostakaan ei kuulemma tarvittaisi, vaan asia voitaisiin hoitaa kätevästi poikkeusluvalla.

Tällainen menettely on ala-arvoista, vaikka se on yleisesti kaupungilla käytössä. Ensin kaunistellaan, ja sitten kun kaava on saatu läpi, suunnittelua jatketaan poikkeusluvilla.

Ei poikkeusluville

Kylpylähotelli tarvitsee ehdottomasti merenrantaa, ja se tulisi mieluiten rakentaa puistoon. Voisiko sen rakentaa Sipooseen? Myös Taivallahden puistoon rakennetun valtavan peltisen tennishallin voisi siirtää samaan paikkaan.

Hotelli Sipooseen