Kireä talous vaikuttaa jo koulukirjahankintoihin

Helsinkiläiskouluissa otetaan oppikirjoista kaikki irti. Säästökuuri ei vaikuta vielä itse opetukseen.

Päivi Tuovinen

Helsingin opetustoimen kireät taloudelliset lähitulevaisuuden näkymät vaikuttavat helsinkiläiskouluissa jo alkavana lukuvuotena.

Jakomäen peruskoulun rehtori Ulla-Maija Vähäsarja kertoo, että vyötä kiristetään heidän koulussaan oppimateriaaleissa, kuten kirjahankinnoissa.

– Olemme pyrkineet tekemään vain välttämättömät hankinnat. Esimerkiksi kahdesta uusittavasta oppikirjasarjasta mietimme, kumpi olisi tärkeämpi uusia nyt ja kumman hankinta voisi odottaa, Vähäsarja sanoo.

Peruskoulussa käytettävät tekstikirjat kiertävät kolmella neljällä oppilaalla.

– Tekstikirjan elinkaari on maksimissaan neljä vuotta. Jos oppilas rikkoo kirjan, veloitetaan uuden kirjan hankinnasta, Vähäsarja kertoo.

Harjoituskirjoja, joiden tehtäviä oppilaat tekevät, on harvassa aineessa.

– Useimmissa aineissa tehtävät tehdään vihkoon. Harjoituskirjat ja vihkot jäävät oppilaalle, Vähäsarja sanoo.

 

Löysiä ei koulun budjetissa ole.”

Hänen mielestään kouluissa mennään nyt minimitasolla rahoituksen suhteen.

 

– Löysiä ei koulun budjetissa ole. Hankalimmassa asemassa ovat varmasti helsinkiläiskoulut, jotka eivät saa niin sanottua pd-rahaa. Sillä tarkoitetaan positiivisen diskriminaation määrärahaa.

Pd-rahaa saa noin neljännes Helsingin kaupungin peruskouluista. Rahalla ennaltaehkäistään sosiaalisten ongelmien kasautumista sekä lisätään koulutuksellista tasa-arvoa ja sosiaalista tasapainoa kaupungin eri alueiden kesken.

Jakomäen peruskoulu on pd-rahan piirissä.

– Säästöt eivät näy opetuksessamme muuten, pystymme toteuttamaan sen kuten ennenkin. Opetusjärjestely,t joita on suunniteltu, pystytään toteuttamaan, Vähäsarja jatkaa.

Kaisaniemen ala-aste ei saa pd-rahaa.

– Pd-rahat antavat rehtoreille liikkumavaraa, sillä lailla niissä kouluissa on väljempää. Tiedän sen, koska olin itse aiemmin rehtorina koulussa, joka sai pd-rahaa, Kaisaniemen ala-asteen rehtori Varpu Sivonen tietää kertoa.

Myös Sivonen myöntää, että oppikirjahankinnoissa on tiukkaa:

– Koulukohtaiset määrärahat ovat olleet samansuuruisia useita vuosia, mutta oppikirjojen hinnat ovat nousseet.

Kaisaniemessäkin kierrätetään kirjoja niin pitkään kuin vain voi.

– Opetuksessa säästöt eivät meillä näy, tuntikehyksiin ei tullut leikkauksia. Uhkakuvana on, että leikkauksia tuntikehyksiin tulisi ensi vuonna, Sivonen sanoo.

Koulut ja säästöt

Kaupunginhallituksen Helsingin opetusvirastolle antama raami vuoden 2013 talousarvioehdotusta varten on käyttömenojen osalta yli 622 miljoonaa euroa.

Talousarvioehdotus sisältää säästötoimenpiteitä.

Opetuslautakunta päätti 5. kesäkuuta esittää kaupunginhallitukselle, että opetusviraston vuoden 2013 budjettiin tehtäisiin yli 13 miljoonan euron lisäys.

Lisärahalla muiden muassa torjuttaisiin peruskoulu-, lukio- ja ammatilliseen opetukseen ehdotettuja tuntikehysleikkauksia.

Lopullinen päätös budjetista tehdään syystalvella.