Pitäisikö koulussa saada myös aamiaista ja välipalaa?

Marjaana Manninen kertoo käyvänsä työpäivän jälkeen mustikkametsässä. Hän on tuunannut lapsuuden mustikkamaidon modernimmaksi. Nyt suosikkivälipala on tuoreista mustikoista ja raejuustosta koottu annos.

Heli Koivuniemi

Marjaana Manninen.

Heli Koivuniemi

Tuorejuustopohjainen herukkakakku on vieraiden suosikki Marjaanan nimipäivillä.

Marjaana Manninen

Koulujen syyslukukauden käynnistyessä moni vanhempi pohtii jälleen, miten selviää arjen pyörityksestä ja pitää lapsensa ravittuna.

Opetushallitus haluaa herätellä vanhempia ja kouluja löytämään uusia ratkaisuja arjesta selviytymiseen.

– Jokaisen pitäisi miettiä, mitä minä voin tehdä, että kaikki koululaiset syövät. Opetushallituksessa visioidaan, että kaikki syövät kouluruokaa vuoteen 2020 mennessä, opetusneuvos Marjaana Manninen sanoo ja heittää haasteen jokaiselle suomalaiselle.

Arki on tylsää, eikä aina voi olla juhlaa.”

Hän tietää, että haaste on kova. Koululaisten aamiaiset, välipalat ja varsinkin yläkoululaisten tyttöjen ruokailu kaipaa petraamista.

– Kyse on kulttuurisesta rytmihäiriöstä. Arki on tylsää, eikä aina voi olla juhlaa. Säännöllinen 5–6 aterian päivärytmi takaa lisää jaksamista ja keskittymiskykyä.

Manninen uskoo, että suurin osa oppilaiden levottomuudesta olisi kitkettävissä säännöllisellä ja terveellisellä ruokavaliolla.

Omien 12- ja 19-vuotiaiden tytärtensä kautta hän on seurannut eväsruokailun puutteita.

Keväällä hän nosti esiin muun muassa abien eväsruokailun eli riittävän ravinnon ja nesteen merkityksen ylioppilaskirjoitusten tulosten ja jaksamisen näkökulmasta.

Erityisen ymmällään ovat päiväkodeista kouluun siirtyvien lasten vanhemmat, jotka vähitellen havahtuvat päiväkodin ylellisten ruokaperinteiden katkeamiseen.

– Yhtäkkiä vanhempien on tehtävä aamupalat ja parhaimmillaan myös välipalat lapsilleen.

Manninen tietää, että joissakin kouluissa järjestetään jopa maksullisia perheaamiaisia.

– Aamiaisten yhteydessä lasten, vanhempien ja opettajien välinen keskustelu sujuu luontevasti.

Yhteiset aamiaiset, vanhempien kanssa tai ilman, toisivat Mannisesta useita positiivisia muutoksia koulupäivän sujuvuuteen.

– Lapset syövät usein yksin kotona, jos syövät lainkaan. Yhteinen aamiainen varmistaisi, että lapsi aloittaa aamunsa terveellisesti. Myös tunnit alkaisivat rauhallisemmin, kun kuulumiset olisi vaihdettu jo ruokapöydässä ja kehot olisivat täynnä energiaa.

Manninen myöntää, että yksi suurimmista ongelmista on kouluruokailun pituus.

– Itse puhun ilusta ja ilosta elikä ei pelkkää ruokaa vain ruokailua, yhdessä tekemistä ja yhdessä syömistä, hän kuvailee.

– Jos ruokatauot koulussa olisivat pidempiä, niiden lomassa voitaisiin keskustella mitä syödään, miksi ja kenen kanssa virkistyen ja nauttien.

Yhä useampi lapsi syö kotona aina yksin.”

Välipalatarjoilu oli kouluissa arkipäivää, kunnes siitä taloudellisista syistä luovuttiin. Oppilasmäärän kasvu ja kerhot elvyttävät välipalatarjoilua.

– Suuremmissa kouluissa ensimmäiset lounasvuorot ovat jo kymmeneltä, eivätkä oppilaat pärjää ilman välipalaa iltapäivää. Iltapäiväkerhot puolestaan venyttävät myös ateriavälejä.

Toisissa kouluissa välipala maksaa, toisissa ei.

Opetushallitukselta kysytäänkin säännöllisesti, voiko välipala olla maksullinen ja mikä on kohtuullinen maksu.

– Siihen emme ota kantaa. Suosittelemme, että välipalan on oltava vaihtelevaa ja monipuolista.

Manninen rohkaisee vanhempia tekemään välillä myös itse välipaloja lapsilleen.

– Keski-Euroopassa vanhemmat kipuilevat mukaan pakattavien välipalojen ja lounaiden kanssa ja tilanne on surkea. Repusta löytyy sipsejä ja patukoita. Suomessa osaamista kuitenkin löytyy, opetusneuvos kannustaa.

Kolme evässettiä reppuun

Menomix: kirsikkatomaatteja, omena ja karjalanpiirakka

Tulomix: banaani, kurkkusiivut, näkkileipää margariinilla ja vesipullo

Tosimenijälle: naposteluporkkanoita, tomaattia, kurkkua ja kokojyväsämpylä margariinilla

Eväsleipien täytteet, kuten tomaatit, kurkut, paprikat, leikkeleet ja juustot kannattaa pakata erillisiin rasioihin ja lisätä leivän päälle vasta syödessä. Näin leivästä ei tule mössöä, ja se maistuu paremmin.

Lähde: hyvavalipala.fi

Käytännön eväsvinkit välipaloiksi

Varaa itsellesi eväspussi tai -rasia.

Pakkaa kylmävaraaja mukaan kylmälaukkuun, jos sinulla on helposti pilaantuvia eväitä.

Mieltymys makeaan on yleistä ja arkivalinnoilla on merkitystä tapojen syntymiseen.

Kokoa evääsi mielellään suolaisista välipaloista ja laita aina mukaan kasviksia ja hedelmiä.

Pidä kaapissa aina pähkinöitä, mysliä, hedelmiä, marjoja, vähärasvaista leikkelettä, kuitupitoista maittavaa leipää, tomaattia, kurkkua, porkkanaa, jogurttia, maitoa, juustoa.

Vältä liikaa rasvaa, kuten pasteijoita, jos teet eväitä usein. Ota täysjyväleipää, näkkileipää, sipaisu levitettä ja esimerkiksi sulate- tai viipalejuusto leivän päälle.

Pese, kuori ja paloittele etukäteen sesongin hedelmät ja vihannekset. Paloitellut hedelmät säilyvät yön yli jääkaapissa, ja pakasterasiassa ne on helppo napata aamulla mukaan.

Ota mukaan riittävästi juomaa. Esimerkiksi pillijuoma, joka säilyy huoneenlämmössä koulupäivän ajan.

Minipussi sipsejä ei sovellu välipalaksi – sipsit kuuluvat herkutteluhetkiin.

Pakkaa mukaan lautasliina.

Jos tiedät, että käsienpesu on hankalaa, pakkaa mukaan myös käsidesi.

Huolehdithan myös evääsi roskista, joten ota roskapussi mukaan.

Ohjeet antoi Marjaana Manninen

Kommentit

Isukki ja äityli ovat niin kiirteisiä, ettei lapsensa saa edes aaamupalaa kotonaan. Ainut lämmin ruoka on koulussa! Aviopuolisoille pitäisi vaatia ajokorttia vastaava tutkinto, ennenkuin saavat tehdä lapsia. Nyt sellaiset, joiden ei missään tapauksessa pitäisi saada lapsia l.isääntyvät kuin kanit. Huonoa omaatuntoaan rauhottaaakseen sekunda vanhemmat kuvauttavat itseään Keskarissa lapsensa koulutien varrella ja vaativat tien turvallisuutta lisättäväksi. Yleensä tien varrella menee kevytväylä, harvoin autot ajavat kevytväylällä. Koulun jälkeen aamulla vaarallinen tie onkin turvallinen kun lapset pörräävät nälisssään tiellä ja odottavat josko vanhemmat tulisivat kotiin ja lapset saisivat ruokaa. Syyllissyyttään nämä vanhemmat yrittävät paikata, kun ovat niin huolestuneita heitteillä olevin lastensa puolesta. Kaikki ei ole vielä menetetty, jos vanhemmat sentään tuntevat syyllisyyttä heitteillä olevista lapsistaan.

Pappa

Itse pystyn syömään aamulla jotain vasta n. kahden tunnin päästä heräämisestä. Jos katsotaan taaksepäin, ei tilanne ole ollut sen kummempi alakoulussakaan.
Mietin myös taaksepäin, ja ns. pitkät päivät, jolloin kouluun sai tuoda omia välipaloja eivät poikenneet rauhallisuudellaan sen kummemmin muista. Mitä pidemmälle päivä venyi, sitä rauhattomampaa luokassa oli. Pidennetyt tauot vain pidentäisivät päivää entisestään.

Aamiaistarjoilu koulussa sen sijaan on hyvä idea, kunhan muistetaan, etteivät kaikki oikeasti kykene syömään, tai edes halua syödä aamulla. Jos koulu alkaa kahdeksalta, ja aamiainen 7.30, niin aamiaista voitaisiin tarjota halukkaille maksua vastaan, mutta haluttomia ei pitäsi velvottaa osallistumaan siihen. Maksullinen aamiaisen tulee olla siksi, että pääpaino kouluruuassa tulee olla lounaalla.

niin

vanhemmat voisivat katsoa peiliin, aamiainen syödään ennen kouluun lähtöä kotona. Totuttuna tapana jää terveelliseksi tavaksi myös aikuisiällä.

vaastuuta ;)

Aamupala on jokaisen kodin hoidettava ihan itse. En tajua vanhempia, jotka synnäriltä kotiintulon jälkeen kuvittelevat, että nyt ne hoitaa itse itsensä ja mä pääsen tekemään sitä, mikä on mun mielestä inqua. Ei ole liikaa vaatia vanhempia olemaan aikuisia ja huolehtimaan kouluikäiselle lapselleen edes kunnon aamiaista pöytään!

Aamupala kyllä maittaa, jos ei ole illalla mähkinyt itseään ylitäyteen rasvalöllösapuskoista. Koulupäivän aikaistaminen kahdeksasta ei ole järjellistä.

Lämmin kouluruoka lisukkeineen on kansainvälinen ihme. Tai oli, ennenkuin ryhdyttiin säästämään. Yritetään kehitellä "terveellisiä" limasössöjä, jotka haisevat ja maistuvat kamalalle. Ruokaa käydään vain sorkkimassa, ja yllättäen onkin hirveä nälkä! Jos palattaisi takaisin ihan tavallisiin perusruokiin, lapset söisivät vatsansa täyteen ja jaksaisivat sillä pitkälle iltapäivään.

Välipalatarjoilu olisi nykysapuskoilla hyvä juttu. Kotona ei pikkukoululaisillakaan ole ketään, ja valmiiksi laitettu välipala jääkaapista voi jäädä syömättä.

Ensisijaisen tärkeää olisi kuitenkin se, että lounas olisi hyvä, monipuolinen ja maittava. Siihen pitäisi upottaa huomattavasti enemmän rahaa, ja silloin aamu- ja välipalaideat kouluilta voisi unohtaa kokonaan.

Koulupäivä on pitkä täysin syömättömälle, päätä särkee, kiukuttaa. Nyt olisi syytä laittaa se maailmankuulu Suomalainen kouluruokailu taas hyvään jamaan. Näitä sössöjä ei koulun aikuiset suostu syömään, miksi sitten lapset söisivät?

Myy

"Erityisen ymmällään ovat päiväkodeista kouluun siirtyvien lasten vanhemmat, jotka vähitellen havahtuvat päiväkodin ylellisten ruokaperinteiden katkeamiseen.

– Yhtäkkiä vanhempien on tehtävä aamupalat ja parhaimmillaan myös välipalat lapsilleen."

Voi voi sentään... että ihan yhtäkkiä pitää vanhempien alkaa hoitamaan lastensa ruokailut... Herätkää jo! Mitä ihmeen avutonta sakkia? Laiskuutta sanon minä. Miten lie sitten näiden kotien muut ruokailut sujuu?

Jos on pitkät koulupäivät, omat välipalat mukaan ellei koulusta saa niitä ostaa, ei se sen vaikeampaa ole.

mutsi

Kouluruokailut vois laittaa ennen pitkää maksullisiksi niin paljon menee haaskuuseen , kun eivät syö vaikka ruoka on varsin hyvää ja ravitsevaa?

Persut!

Kyllä Porvoossa on suuri ongelma varsinkin yläasteella nuorilla jotka urheilevat kovaa ja paljon kun välipala automaatit ovat onnettomia ja ei voi tuoda eväitä joita voisi säilyttää jääkaapissa ja saisi vaikka koulupäivän jälkeen tai/ja viimeisellä välitunnilla koska monilla alkaa harjoitukset niin lähellä koulun päättymistä että ei ehdi tankata siinä välissä. Mutta koska humanistit ovat tarvinneet 5000-7500 kaloria päivässä.

tipi

Ihan hyvä idea tuo välipala koulussa. Aamiaisen kyllä voisi syödä kotosalla. Koulupäivien alkamista ei tule aikaistaa vaan myöhentää. Se lisäisi lasten jaksamista. Jos aamupala ei maistukaan lapselle (kun ei kovin monelle aikuisellekaan) ihan aamusta, maistuisi se jo 8 aikaan.

Koulupäivät voisivat ihan hyvin alkaa aikaisintaan klo 9 ja päättyä vastaavasti nykyistä myöhemmin. Päivään tulisi lisätä (varsinaisten opintojen keskelle ja jälkeen) kerhomaista toimintaa (liikunta, biologia, taiteet, käden taidot) jolla saataisiin lisättyä koulunkäynnin mielekkyyttä lapsille ja lasten tietoisuutta asioista, joita mm. euroopan ja amerikan lapset koulussa oppivat. Näin poistuisi myös aivan pienimpien koululaisten osalta erillinen iltapäivähoidon tarve. Tähän on hyvä lisätä, että joka tapauksessa vain harvan pikkukoululaisen päivä päättyy siihen kun koulupäivä päättyy tällä hetkellä, vaan se kestää siihen asti kunnes vanhemmat hakevat lapsen hoidosta/ip-kerhosta). Joten siltä osin asia päivät eivät pitenisi lapsen osalta. Tuo kerhomainen opiskelu koulupäivään yhdistettynä ei rasita lasta niin paljon kuin esim meluisa ip-ryhmä vailla järkevää ohjattua toimintaa. Se voisi lisätä mm. lasten liikunnallisuutta sekä heidän kiinnostusta koulunkäyntiin. Nykyisellään koulussa on aivan liian vähän liikunnallista toimintaa.

Tii

Onpa valitettavaa että kunnassanne ip-ryhmä rasittaa lasta ja on vielä vailla järkevää ohjattua toimintaa :(. Järvenpäässä on ainakin joka ainoassa ip:ssä suunniteltua ja ammattimaisesti toteutettua toimintaa. Ja kaikenlisäksi monipuolinen välipala. Vanhemmat ovat myös tervetulleita osallistumaan aktiivisesti toiminnan suunnitteluun ja aktiivisimmat vanhemmat myös jopa tarjoutuvat osallistumaan joihinkin toimintoihinkin jos mahdollisuuksia on. Paitsi ohjattua toimintaa, lapset tarvitsevat myös lepoa ja kavereiden kanssa oleilua ja lasten keskinäisiä juttuja, mikä on ihan parasta sosiaalisten taitojen harjoittelua (vapautta valvovan silmän alla). En tiedä mihin Tiin faktat siitä että koulussa on liian vähän liikkumista perustuu mutta itse näkisin koulumaailmassa elävänä asian aivan toisin. Ajatus lasten koulupäivien pidentämisestä on suorastaan pelottava, vaikea kuvitella lasten vireystason riittävän iltapäivällä koulumaiseen opiskeluun. Ip:ssä tutkimme ja havainnoimme maailmaa leikin , kokeilemisen ja draaman kautta, enkä usko että lapsistamme tulee amerikkalaislapsia sivistymättömämpiä tai vähemmän taiteellisia.

IP-tätsy

Sokeripitoisia mehuja ja energiajuomia monet lipittävät pitkin päivää niin ettei edes sapuska maistu.

Kannatan myös maksullisia ruokailuja, jätteeseen menee aivan tolkuton määrä esim. jopa täysin koskemattomia uunivuoallisia ja keittiöhenkilökunta niitä ei saa ottaa saatikka edes ostaa kotiinsa pientä korvausta vastaan, vaan mielummin nakataan kaikki roskiin!
Törkeätä haaskausta!

päivällinen vielä koulun päätteeksi ja iltapala mukaan

Maksullinen kouluruoka toisi ehkä kustannussäästöjä, mutta kaikki ne lapset, joiden vanhempia ei kiinnosta ruokkia ja kasvattaa lapsiaan, jäisivät ruokaa vaille. Nääs kun huono-osaisuus kasautuu. Jokainen yhteiskunnan syrjäytynyt aiheuttaa vuositasolla kymmenientuhansien tappiot menetettyinä verotuloina. Maksutonta ruokaa on pidetty vuosia yhtenä koululaistemme kansainvälisissä vertailuissa menestymisen salaisuutena.

Ihmettelen, millä tavoin ruokaa haaskuuseen heittävät lapset on kasvatettu. Jollakin mystisellä tavalla ihan eri menetelmin kuin minun lapseni, jotka ottavat ruokaa vain tarpeeseen ja syövät kaiken .

Typerykselle

"Ihmettelen, millä tavoin ruokaa haaskuuseen heittävät lapset on kasvatettu."

Samaa olen ihmetellyt kuin myös montaa muuta asiaa jotka ovat tuntuneet muuttuvan tässä viime vuosien aikana.
Koulu voisi järjestää vanhemmille mahdollisuuden tutustua koulupäivään, vaikka vuorotellen muutama oppilaan vanhempi menisi koululle päiväksi seuraamaan mitä kaikkea siellä tapahtuu. Tietysti kaikilla ei ole tähän mahdollisuutta jos on päivät töissä mutta niillä kellä on mahdollisuus.

2000-luvun meininkiä ihmettelevä

Olettekohan maistaneet viime vuosina Porvoolaista kouluruokaa? Se on aivan kamalaa sontaa jossa ei ole kuin ruokahuollon päälikön mielestä kaikki joita kasvava tarvitsee. Jos ei liiku ja syö aamiaisen ja kotona on välipala ja iltaruoka en ihmettele että jätetään syömättä. Ongelmana on edelleen nämä aktiivi liikkujat ja oikeat urheilijat jotka syövät sen ns kevyen välipalan josta ei juuri mitään saa ja jota koulu ruuaksi nimitetään jolla pitäisi pärjätä. Varsinkin koulut joihin ruoka ns lämpimänä toimitetaan ja haaleana syödään.

tipi

Lapsukainen Tipi! Valita koulusi ruuasta rehtorillesi tai Porvoon kaupungin ruokahuollosta vastaaville. Olet ihan väärässä paikassa täällä, ja väärällä asenteella muutenkin. Tämä on Nurmijärven kunnan sisäisen lehden keskustelu.

Ilmaista ruokaa ei haukuta, lahjahevosen suuhun ei katsota. Ole hyvä ja opiskele tapoja.

Sylvester

Edellisten lisäksi ainakin vielä Vihti ja Lohja.
Tosin artikkelista tai keskustelupalstalta ei voi huomata onko keskustelu vain paikallinen vaiko yleinen, en ainakaan ole tuollaista huomannut.
Eri sitten kun itse aloittaa uuden keskusteluaiheen, niin se voi valita paikalliseksi.

Lehtiyhtymä voisi selkeyttää keskustelupalstaansa muutenkin.
Uskoisin kunnon foorumisoftalle olevan käyttöä.

kuka mitä häh

Keskustelupalsta ihan hyvä, on oikein, että naapurikkunnat saavat tämänkin palstan välitykseellä, myöskin tietoa miten muualla mennään ja ollaan!
Ja näitä voimmekin, sitten puntaroida keskenämme usean kunnan asukkaiden kanssa.
Ja hyvä jos ilmoittaakin mistä kunnasta on kyse, niinkuin täälläkin moni kertoo juuri oman kuntansa kouluruokailusta.

Nokinenä & Hanna

Foorumeiden... kuule tämä on ihan hyvä "kotoinen" palsta, jos ei sunulle kelpaa, niin ainavoi siirtyä muualle.
Ja, kun noin hyvin olet perillä mitä palstalta toivoisit, niin eikun toimitukseen ehdotuksia.
Hyviä ehdotuksia sinulle!

Nokinenä & Hanna

Ehdotuksia on mennyt muutamaan otteeseen tässä parin viime vuoden varrella, mutta eivät ole edes vaivautuneet vastaamaan.

foorumeiden aktiivi käyttäjä

Fidess, olen huomannut, myöskin Tampereelta kommentteja.
Aivan varmasti vielä on muitakin etelä Suomen alueita jonka aluelehtien palstat ovat tässä samassa. Ja se on hyvä asia saadaan laajempaa näköalaa, kun useamman kunnan asukkaat ovat mukana.
Ja samalla koko valtakuntaa koskeva tieto kulkee alueelta toiselle.

Nokinenä & Hanna

Olettekohan maistaneet viime vuosina Porvoolaista kouluruokaa? Se on aivan kamalaa sontaa jossa ei ole kuin ruokahuollon päälikön mielestä kaikki joita kasvava tarvitsee. Jos ei liiku ja syö aamiaisen ja kotona on välipala ja iltaruoka en ihmettele että jätetään syömättä. Ongelmana on edelleen nämä aktiivi liikkujat ja oikeat urheilijat jotka syövät sen ns kevyen välipalan josta ei juuri mitään saa ja jota koulu ruuaksi nimitetään jolla pitäisi pärjätä. Varsinkin koulut joihin ruoka ns lämpimänä toimitetaan ja haaleana syödään.

tipi

Kyllä vanhemmilla pitäisi olla enemmän järkeä lastensa kasvatuksen ja ruokailun suhteen. Omat kolme lastani ovat syöneet kotona aamupalat ennen kouluun lähtöä ja jos on pitkä päivä niin vaikka välipalapatukkaa mukaan, jos ei muuta. Ja ennen kaikkea joka ikinen päivä kotona laitettu ruoka koko perheen kanssa nautittuna... ei kipollinen jotain murkinaa tietsikan vieressä... vaan jutellaan päivän jutuista... mielestäni näin opetetaan lapset oikein syömään ja arvostamaankin sitä ruokaa. Veikkaan, että eriäviä mielipiteitä tulee roimasti ;)

järki käteen

En ole mistään eri mieltä, mutta väitän, että kun koulumatkaa on 40 kilometriä mennen tullen, kun reppu on lähes kymmenkiloinen, kun koululounas syödään reilusti ennen puoltapäivää ja koulupäivä on 8.00 - 16.00 (+ matkat lisää kolme tuntia yhteensä, näin Nurmijärvellä) , banaani ei riitä saati edes kestä hengissä kirjojen seassa, eikä jostain hiivatin välipalapatukasta ole mihinkään.

Meillä syödään sekä aamupala että yhteinen päivällinen joka päivä, mutta siitä huolimatta lapset ovat huutavan nälkäisiä, pahoinvoivia ja jopa pyörtyneet koulusta tultua, kun verensokeri on laskenut liian alas. Kaikki oppilaat eivät asu kävelymatkan päässä koulusta, vaan lampsivat kilometritolkulla maantietä vielä sen 40 km:n bussimatkan jälkeen.

Eikö oppilaat voitaisi ruokkia inhimilliseen aikaan, puolivälissä koulupäivää tai hiukan sen jälkeen? Koulussamme on erinomainen ruoka, mutta se ei maistu vielä yhdeltätoista, vaikka oppilas on herännyt jo kuudelta.

Yhdessä syöminen on päivän paras hetki

Eikö koulun ruokalat sitten voisi olla kahvilamaisesti auki koko päivän ajan 8-14? Myynnissä sämpylää, pirtelöitä ym. Ihan niin kuin työpaikkaruokalatkin?

Ymmärtäähän sen, että kun äiskä ja iskä mässää siellä työpaikalla, niin äkkiä unohtuu, että jotkut näkee kotona nälkää...

minäminäminä

On varmasti koteja, joissa jääkaapissa on vain valo, etenkin näin lama-aikana. On kuitenkin myös koteja, joissa syödään yhdessä ja kokataan yhdessä, joten minäminäminä voisi hiukan miettiä, ennekuin päästelee aivopierujaan.

Köksän tädit kai tahtovat aikaisin keittiön ja ruokalan siistiksi ja himaan kahdelta. Ymmärtäähän sen, töihin on tultu kuudeksi tai seitsemäksi ja oppilaat vasta kahdeksaksi. Vaan kun ne koululaiset pääsevät vasta neljältä tai viideltä, niin välipala olisi tarpeen etenkin kun koulun vieressä sijainnut kauppa lopetti eikä hedelmää tai jugurttia saa enää mistään. Älkää yrittäkö esittää, että ne kuljetettaisiin kotoa laukussa; ette ole tainneet nähdä saati punnita yläasteen ja lukion oppilaiden laukkuja. Kirjojen seassa hajoaa kaikki eväät kookospähkinää lukuunottamatta.

Kommentti lapselliselle minäminäminälle

Laitan lapselleni välipalan mukaan kouluun... banaanin tai jotain vastaavaa joka säilyy repussa. Porvoon kaupungin kouluruokailu on todella epäonnistunut enkä yhtään ihmettele jos oppilaat eivät kyseistä ruokaa syö, kamalaa teollista lämmitettyä mössöä!!! lapseni syö lounaan koulussa, koska on tottunut lämpimään lounaaseen!!! Mikäli kouluruoka laitetaan maksulliseksi tulisi sen olla edes maukkaampaa tai edes tavallisen rakenteen omaavaa perusruokaa!!!

Romulus

Ainakin Etelä-Tuusulan kouluissa ruoka on huonontunut merkittävästi parin viimeisen vuoden aikana. Olen valmis maksamaan ruoasta sillä edellytyksellä, että laatu paranee. Nykyään meno on sellaista, että lapset oksentavat lautaselle, kun opettaja pakottaa syömään. Maistaminen ei riitä! Välipalaa (esim hedelmän) laittaisin lapseni reppuun, mutta ei voi, koska hän ei uskalla syödä sitä jos opettaja huomaa ...

lapsille kunnon ruokaa

Aamupalan ehtii kyllä napata, ei sen tarvitse olla iso, kun se ei enää minkään suositusten mukaan ole edes päivän tärkein ateria.

Huolestuttavat kuitenkin teini-ikäiset, joiden koulupäivä alkaa kävelyllä bussille klo 6.25, joiden lounas on klo 11.00 ja koulusta kotiin saavutaan klo 16.00 tai 17.00 jälkeen, jos on lukiolainen.

Kasva siinä sitten ja kävele se neljä kilometriä, joka on jaksettava bussilta kävellä säässä kuin säässä.

Eväät voisi kotoa ottaa, mutta kun ne eivät mahdu laukkuun ja pilaantuvat päivän aikana. Laukku kirjoineen ja muine pakollisine tarvikkeineen painaa pahimmillaan seitsemän kiloa.

En sanoisi pullamössönuoriksi

Kouluruoka on todella, ihan totta, kamalaa. Se oli hyvää viellä 10v sitten (Vantaalla), ei ole enää. Ruuasta yritetään säästää aivan älyttömästi ja "terveellisyys" on sitä, että lilluvia mauttomia tuntemattomiksi sössättyjä vihanneksia tuupataan jokapaikkaan.

Väittäisin, että terveellisempää olisi se, että lapsi tunnistaa mitä lautasella on ja syö sen hyvin mielin. Esim pottu on pottu, sen lisukkeeksi vaikka puoli kauhaa jauhelihakastiketta ja porkkanaraastetta. Mikä sitten estää? Raha. Jos jokaisen lapsen ruokaan käytetään päivässä alle euro rahaa, ei voi kuvitella saavansa mitään syömäkelpoista ruokaa.

Epäilijöiden kotien läheltä löytyy varmaankin jostain koulu. Kävelkääpä joku päivä 11-12 ovesta sisälle ja nauttikaa siitä tajuttomasta lemusta, mikä ruuasta lähtee. Se ei todellakaan ole syömäkelpoista, ja nälkäiset lapset yökkien yrittävät jotain alas saada.
Suosittelen kokeilemaan Vantaalaiskoululaisen arkiruokaa. Keittäjäkin voi heltyä antamaan maistiaiset, jos oikein nätisti pyydätte.

Ex-avustaja

Ex-avustaja (eikö työsuhde jatku?) wrote: "Jos jokaisen lapsen ruokaan käytetään päivässä alle euro rahaa, ei voi kuvitella saavansa mitään syömäkelpoista ruokaa."

Muistaako kuka milloin viimeksi jossain Vantaan koulussa puhkesi ruokahuoltoon liittyvänä ripuli tai oksennustautiepidemia?

asiaihminen

Hei
Nummi-Pusulan koululla tarjotaan yläkoululaisille aamupalaa pientä maksua(euron paikkeilla) vastaan 9.15 välitunnilla. Suosio on ollut hyvä. Jopa 50 oppilasta tarjoilua käyttää hyväkseen joka aamu.

Yks ope

Ei, Asiaihminen. En saanut fuduja. Olin vuoden työsuhteessa, josta on jo aikaa.
Ei kai siitä töhnästä mahatauteja tartu, kun ei sitä kukaan juuri syö! En usko, että hygieniassa on mitään moitteen sijaa, ruuan maittavuudessa on.

Ennenkuin kukaan ehtii vedota sodan jälkeiseen puuroon ja kalanmaksaöljyyn, niin tiedoksi ilmoitettakoon, että puuropäivänä lapsilla on mahat pullollaan ja hymy huulilla. Perusruokaa, ilman mitään tiukkoja rajoja keittäjille.

Ex-avustaja

Minun koulussani on oppilaille osoitettu iso jääkaappi, johon omat evaat voi tuoda aamulla. Iltapäivällä, pari tuntia koululounaan jälkeen iso porukka kokoontuu ruokasalin baaripöydille evästelemään ja juttelemaan. Näyttää kivalta ja oppilaat jaksavat hyvin loppupäivän.

Ope Sipoosta

Kotonahan saa sen aamupalan ja kouluun voi oottaa mukaan välipalan.
Tälläset pitäisi hoitoa ihan ilman kouluakin mutta se sitten
että koulussa pitäisi olla selkeesti tauko välipalan kohdalla ja sillä nimellä juuri
koska muuten se ei sitten taas toimi.

Ideahan tässä uutisessa on se terveelliset elämäntavat, elimistölle ei ole
hyväksi suuret verensokerin vaihtelut, siitä voi pitkässä juoksussa saa
sitten II tyypin diabeteksen kun se tapa jatkuu pitkin aikuisikääkin sitten ja
sen päälle vielä muutenkin epäterveelliset ruuat.

Työelämässäkin on pääsääntöisesti joka paikassa pielessä se että
on vain se "ruokatunti" ja jona aikana pitäisi työmaaruokalaan
maksaa 7 euroa ja syödä pitäisi koko rahan edestä. Siinä saa valtavat
verensokeritasapainon vaihtelut aikaan ja syönnin jälkeen olet
ähky, väsynyt, ahdistunut jne. Parempi vaihtoehto on olla omat eväät
jos se on mahdollista ja kellä nyt ei olisi, että ei aina olisi se että
syö vain kerran päivässä, hinta on aika kova silloin yhdelle ruokailulle.
Ruuan määrää pitäisi jakaa taisesti koko vuorokaudelle.

Ismo E.

Aikoinaan Moskovan suomalaisessa koulussa ei ollut koulun puolesta järjestettyä ruokaa, vaan jokainen toi kotoa mukanaan omat eväänsä ja välipalansa kouluun. Myöhemmin homma kehittyi hieman niin, että saksalaisesta keittiöstä tuli kaikille suomalaisille koululaisille lämmin ruoka. Lapset tykästyivät kuitenkin eniten omiin eväisiinsä joihin olivat tottuneet, joten se saksalainen keittiö ei sittenkään selättänyt suomalaista ruokaa. Kannatan Suomeen kouluihin omia välipaloja nykyisen kouluruoan lisäksi.

Anne Kilpeläinen

Just, jo ja, kun meidän lapset kävi Ranskassa englantilaista koulua, niin ei ollut niilläkään kouluruokaa, kaikilla lapsilla oli omat eväät, vaikka siihen aikaan oli tapana Ranskassa, että tullaan ruokatunnilla kotiin syömään lämmin ruoka ja eväät olivatkin, vain välipalana.
Sisareni perhe joka asuu Yhdysvalloissa ja heidän lapsensa käyvät amerikkalaista koulua, joka heidän katolisuutensa vuoksi on nunnien pitämä koulu, hekin menivät kouluun aina ruokapakki kainalossa.
Itse olisimme kaivanneet kouluruokaa, joka oli meidän koulu aikanamme vielä hyvää.

Nokinenä & Hanna

Minä, asuessani Sveitsissä, kävin lasteni kanssa päivällä kotona lounaalla... ja niin tekivät "kaikki" muutkin... kysyessäni eikö työpaikka- ja kouluruokailua ole edes suunniteltu ja/tai harkittu minua katsottiin kuin "moilasta" naistentansseissa.

Jääräpää

Jännä juttu, että on haettava esimerkit ulkomailta. Omatkin perilliset toisessa polvessa kulkevat kotimaissaan eväät repussa eivätkä kaipaa kouluun jääkaappia eväilleen. Peräti omituinen on väite, että eväät menevät pilalle päivän mittaan, etenkin kun on tiiviitä kaikenmuotoisia muovirasioita kaupanhyllyllä tyrkyllä.

Mitenkä sitä elettiinkään ennen ilman jääkaappeja? Voipaperikääreessä oli ruisleivät ja jos isällä oli ollut lähellä palkkapäivä niin välissä saattoi olla venäläistä meetwurstia, hampinlenkkiä tai paksu emmentalviipale. Vettä tuli koulun käytävässä juottopallukasta.

1970-luvulla tulivat sekä rehuperunat että kumiperunat perheessä arvostelluiksi, mutta niistä kun päästiin niin kaikki oli kuulemma hyvää. Ihan ilman pitsoja ja patsoja.

asiaihminen

Kun meidän lapset kävi Kiinassa koulua niin heillä oli kouluruokana mannavelliä.
Syödä piti puupuikoilla. Maassa maan tavalla....

Tarkkailija 1

Tarkkailija 1, eiks ole kauheeta, että mannavelliä piti syödä puikoilla.
Tälläistä se on ditktatuuri valtiossa!
Tästä tuli mieleeni, kun aikoinaan naapurini lähettiperhe asuivat ja tekivät työtänsä myöskin Kiinassa, jossain Kantonin alueella, niin heidän lapsensa olivat niin kyllästyneitä ainaiseen riisiin ja kysyivätkin, että eiks meille koskaan tarjota mitään muuta, kun tätä riisiä.
Äiti siihen, että riisi on terveellistä syö, syö puikoilla vaan ja keitti mannavelliä!
He eivät syöneet velliä puikoilla oli ihan posliiniset lusikat!

Nokinenä & Hanna

Ja siinä ne meni alas maitoon sotketut melamiinit ja nitriitit samalla. Olis Kiinassakin paree tehdä lapsille eväät niistä pahvinmakuisista riisikakkusista ja jättää puupuikot syömäti.

asiaihminen

Ei ne niitä puikkoja syöneet, mutta jos Maon aikana Mao määräs, että puikot on syötävä, eikä muuta, sitten tulekaan!
Niin nälissäänhän kansa jyrsi puikkojakin ja joku kansanviholliseksi julistettu orja sai urakalla tehdä kaiken aikaa lisää puikkoja.

Nokinenä & Hanna

Joo, niin se on,että maassa maan tavalla, kun vielä noi Suomeenkin maahanmuuttajat tietäisivät sen, tai joku muuttotäti virastossaan vaivauituisi heille sen kertomaan.
Jos Kiinassa tarvitsi syödä puikoilla, niin toinen naapurimme Jonka mies oli kotoisin Burmasta ja asuivatkin siellä jonkin aikaa, niin aivan kauheeta, kun he näkivät lasten syövän ihan pelkillä sormilla ja viela sellaisessa maassa jossa kaikkia tauteja on liikkeellä ihan hirveästi. Että on lapsilla vaikeata maailmalla, eiks ookki!

Nokinenä & Hanna

Kohta kyllä jää koko ruokkiminen ja kasvatus koulun harteille.Hei hallo missä on järki tälläisissä ehdotuksissa ja rahoitus.Seuraavaksi kait ehdotetaan 24 tuntia vuorokaudessa olevaa koulua missä lapset on aina ,palautetaan opintojen loppussa vanhemille.

yrittäjä

Näin Tampereella. Kun Rellussa oli kehnoa ruokaa (harvoin!), mentiin poikajoukolla Pyynikintorin Lihaan hillo- tai berliininmunkeille tai läheiseen einesmyymälään lihapiirakalle. Tuoppiin ei rahat riittänyt. Keskiolutta sai Uimahallin ravintolasta. Siellä kävi myös TYK:n ja TYL:n porukat.

varavaari

Eikö nykyvanhemmat osaa keittää aamulla lapsille aamupuuroa ja tehdä heille eväät
mukaan kouluun. Sitäpaitsi kun lapset ovat pieniä niin äidin paikka on kotona.

Generalissimus

Osaa. Ei osaa. Ei ole näin mustavalkoista.
Puurot osataan keittää. Siksi onkin syytä kiinnittää huomiota ja varoja huonosti maistuvaan koulun lounaaseen, eikä aamu- ja välipaloihin.

The Äiti

Sivut