Helsingin metrolaitureille jää kymmeniä metrejä hukkatilaa

Helsingin metroasemat mitoitettiin aikanaan pidemmille junille kuin länsimetroon tulevat junat ovat. Länsimetron aloittaessa junissa tulee olemaan vain neljä vaunua.

Jussi Vehkasalo

Länsimetron aloittaessa muutaman vuoden kuluttua joudutaan myös Helsingin metroasemilla tekemään lukuisia muutoksia.

Jatkossa metroliikenne on tarkoitus hoitaa neljän vaunun mittaisilla metrojunilla, koska Espoon puolen laiturit on mitoitettu lyhyemmille junille.

Helsingin metroasemien laiturit on mitoitettu pitemmille kuuden vaunun metrojunille, joten Helsingin laitureille tulee jäämään hukkatilaa.

Nähtäväksi jää, mitä ylijääville alueille tehdään.”
– Todennäköisesti laitureille jäävät ylimääräiset alueet ainakin aidataan, jotta ihmiset eivät pääse niille, HKL:n metroliikennejohtaja Tapio Hölttä kertoo.

Ylijääville laiturialueille on ehditty ideoida muutakin käyttöä. Laiturilla voisi olla vaikka kioski.

– Kioski ei kuitenkaan vaikuta hyvältä idealta. Nähtäväksi jää, mitä ylijääville alueille tehdään.

Mihin kohtaan ylipitkää laituria lyhyet junat on tarkoitus pysäyttää?

– Jos vain metrolaiturin toisessa päässä on liukuportaat, niin junat pysähtyvät tietysti siihen päähän, Hölttä jatkaa.

Jos laiturin molemmissa päissä on liukuportaat, niin neljän vaunun mittainen juna pysähtyy laiturin keskivaiheille.

– Koska asemien liukuportaat eivät ole aivan laiturien päässä, asettuvat liukuportaat melko hyvin nelivaunuisen metrojunan etu- ja takapään kohdalle.

Myös kulku metrolaitureilta hisseille säilyy.

Helsingin ja Espoon metrolaitureille on tulossa niin sanotut laituriovet. Ovien koekäyttö jatkuu Vuosaaren asemalla kevääseen asti.

– Ovet tulevat niihin kohtiin missä junat asemilla pysähtyvät. Laituriovikokeilussa ei ole tullut nyt vastaan mitään, joka estäisi niiden käyttöönoton.

Laituriovikokeilun alku tosin viivästyi Vuosaaressa pahan kerran, ongelmaksi muodostui metrojunan ja ovien väliin jäävä rako.

Lopullinen päätös laituriovien suhteen tehdään ensi keväänä.

Länsimetroon tulee erilaiset, korkeammat laituriovet.

Lyhyemmät junat merkitsevät toisaalta myös lyhyempiä vuorovälejä.

– Tarkoitus on aloittaa kahden ja puolen minuutin vuorovälillä. Myöhemmässä vaiheessa on tarkoitus siirtyä kahden minuutin vuoroväliin.

Automaattimetron suhteen ollaan tehty sellainen kompromissi, että länsimetron aloittaessa metrojunissa olisi kuljettajat.

– Kuljettajista olisi kuitenkin tarkoitus päästä eroon vuoden kuluessa, Hölttä sanoo.

Espoon Matinkylään kulkevan länsimetron on arvioitu olevan valmis aikaisintaan 2015 lopussa.

Kommentit

Artikkelista puuttuu tieto, miksi läsimetron laiturit on mitoitettu lyhyemmiksi.
Ovatko tulevat lyhyemmät vuorovälit mahdollisesti syynä, ettei tällä hetkellä ajatella tarvittavan pidempiä metrojunia?
Olisi hyvä olla matkustuskapasiteetin lisäysmahdollisuus pidemmillä metrojunilla ja siten olla samanpituiset laiturit kuin Helsingissä.

Metro

Hki ei voi tosissaan miettiä lyhentävänsä junia!? Espoo on osoittanut yhteistyöhaluttomuutensa liki kolmenkymmenen vuoden ajan. Pakolla ei koskaan synny mitään hyvää, unohtakaa koko juttu. Ei Hgin tarvitse mennä tällaiseen järjettömyyteen, joka on susi jo syntyessään. Verovaroille löytyy järkevääkin käyttöä. Toivottavasti tarvitsen jatkossa mahdollisimman vähän metroa, en ainakaan ruuhka-aikoina. Ihmiset jäävät toistensa jalkoihin rynnäten jo ennalta täysinäisiin vaunuihin! Huh, huh...vaarallista touhua...Valta teettää älyttömiä, lyhytnäköisiä päätöksiä, joista kansalaiset joutuvat kärsimään.

"järki hoi, älä jätä"

Tuntuu hölmöläisten hommalta, että metron länsipuolen asemat rakennettaisiin lyhyemmiksi kuin itäpuolen, koska se samalla mitätöi kaikille 17:lle vanhalle asemalle jo tehdyt investoinnit ja estää metron kapasiteetin lisäyksen myös tulevaisuudessa.

Asemien pidentäminen myöhemmin on äärimmäisen hankalaa. Jos asemia ei nyt rakenneta täysmittaisiksi, niin ainakin louhintatyöt kannattaisi tehdä valmiiksi uusien asemien osalta.

Metronomi