Kyllä pinkki tytön tekee

Olen sattuneista syistä haahuillut viime vuosina aiempaa enemmän lastenvaateliikkeissä ja markettien lastenosastoilla. Kiitos neljän, ah niin virkistävän, erilaisen vuodenaikamme, jälkikasvun garderobia täytyy väistämättä täydentää vähintään kaksi kertaa vuodessa. Kevään korvilla ostoslistalla on välikausipuku ja pitkä liuta vesieristeitä kumisaappaista kurarukkasiin. Nyt, kun kesäsateet vaihtuvat syyssateisiin, alkaa pikku hiljaa talvivarusteiden metsästys.

Ehkä siksi, että lapsia tupsahti maailmaan kerralla kaksi, en voi väittää olleeni koskaan turhan tarkka siitä, mitä puen heille. Pääasia on ollut, että lapsilla on vaatteet – mielellään ehjät, siistit ja sään mukaiset. Valintakriteereitä on näiden lisäksi kaksi: ei vaaleanpunaista eikä sinistä.

Vaatteiden oston luulisi näin ollen olevan helppoa, vaan eipä ole. Kaupoissa on hyllymetritolkulla lastenvaatteita ja kenkiä, mutta valtaosa on –yllätys, yllätys – vaaleanpunaista ja sinistä. Erityisen selvästi ilmiö näkyy aivan pienten lasten vaatteiden kohdalla. Jos haluaa pukea alle kolmivuotiaansa muihin väreihin, joutuu väistämättä näkemään vähän vaivaa – ja käyttämään rutkasti enemmän rahaa.

Viime vuosina on aika ajoin väännetty peistä niin sanotusta sukupuolineutraalista tai -sensitiivisestä kasvatuksesta. Sitä kannattavat näkevät sukupuolet keinotekoisina rakennelmina ja haluavat vapauttaa lapset stereotyyppisistä sukupuolioletuksista. Vastustajat taas uskovat tyttöjen ja poikien, naisten ja miesten olevan luonnostaan perustavalla tavalla erilaisia.

 

Jos tytöt ja pojat ovat luonnostaan erilaisia, miksi heidät pitää värikoodata pienestä pitäen sukupuolen mukaan.”

 

Vaateteollisuuden tuotokset tuntuvat tukevan kannattajien näkemystä. Jos tytöt ja pojat kerran ovat luonnostaan niin kovin erilaisia, miksi ihmeessä heidät pitää värikoodata pienestä pitäen sukupuolen mukaan. Siksikö, että tädit puistossa osaisivat päivitellä hiekkalaatikolla kyhjöttävän pojan reippautta ja vilkkautta tai kiipeilytornin huipulla räkä poskella roikkuvan tytön kiltteyttä ja suloisuutta.

En kiellä, etteikö sukupuolilla olisi oikeasti eroja. On kuitenkin liikuttavaa, että leijonanosa ihmisistä uskoo vilpittömästi myös eroihin, joilla ei ole mitään tekemistä ”luonnollisen” sukupuolen kanssa. Aivan kuin olisi jonkin mystisen luonnonjärjestyksen sanelemaa, että toiset kipsuttelevat korkokengissä ja tykkäävät pukeutua hameeseen ja toiset hiihtävät tennareissa ja housuissa.

Kommentit

Sukupuolet ovat erilaisia, ja niiden kuuluukin olla.Maskuliininen mies ja naisellinen nainen ovat normeja.Käsittämätöntä että sukupuolia yritrtään häivyttää,biologia sanelee perustan.Naisellinen pukeutuminen ei ole väristä kiinni,vaan vaatteen leikkauksesta.Toki pinkki hempeämpänä sopii paremmin tytölle.Suosin muutenkin klassista pukeutumista,en käsitä näitä makkaran kuoria joihin ylipainoiset naiset pukeutuvat.Naisellisuus on sisäistä ja ulkoista hienostuneisuutta,ei ylilyöntejä.Kanamaisuus ei ole naisellista.Vaate on viesti,hameen pituus pitää olla säädyllinen, tyylikäs.

Naisellinen nainen,ei feministi

Naisellinen nainen...... Olen kanssasi samaa mieltä naiset ovat naisia ja miehet miehiä jo biologiansa ja hormooniensa tähden.
Jotkut naiset ovat "naisellisimpia", kuin toiset ja sekin on hyväksyttävää.
Toiset miehet ovat myöskin "miehekkäämpiä", kuin toiset, eikä siinä mitään se on ero meissä ihmisissä ettemme ole samasta muotista kaikki.
Emme ole mitään muoti-ilmiöitä eli sukupuolettomia edes lapsena.
Ja naiset voisisivat monetkin ottaa mallia Jqueline Kennedystä, vaikka hän olikin laiha ja kaikki puki häntä, pukeutui hän "vaatimattomaan" ja suoralinjaiseen tyyliin joka sopiikin paremmin pullukoillekin. Tämä makkarankuori muoti naisilla on ihan kamalan näköistä.
Cocco Chanel, kun eläisi niin olisi joku joka sanoisi suoraan miltä tällainen muoti ihmisen päällä näyttää.
Antaa lasten olla lapsia, vilkkaita tai hiljaisia, urheilullisia tai "sipsuttelijota".

Ellinoora

Kolmen pojan äitinä olen näitä lastenvaateosastoja kolunnut. Näky on käynyt aina vaan karmaisevampaan suuntaan. Pojille löytyy vain tummia ja rumia vaatteita. Tyttöjen osasto kirkuu pinkkiä. Sitä on pakko ostaa, mitä tangosta löytyy.

Älytöntä. Varsinkin kun muistaa tämän Kreikkalaisen mytologian, miksi vaaleanpunainen ja -sininen jaettiin juuri näin. Muinaisessa Kreikassa tyttölapsi oli riesa, kuluerä. Puettiin vaaleanpunaiseen, raan lihan väriin, ja toivottiin että kärpäset vauvan kimppuun kerääntyessä tuovat taudin tullessaan. Pojat olivat työn jatkajia, apuvoimia vanhuksille, heidät puettiin vaaleansiniseen, joka on kesätaivaan väri. Sinne ei ole kärpäsillä mitään asiaa, ne eivät lennä kohti sinistä.

Sukupuolia ei toki tarvitse, eikä voi häivyttää. Ei niitä myöskään tarvitse korostaa pukemalla pikkutyttöjä huoramaisesti ja pikkupoikia pääkallovaatteisiin vain muodin vuoksi. Eikö se ole kanamainen pissis, joka ei osaa tehdä omia itsenäisiä valintoja oman maun mukaisesti? Valinnanvaraa pitäisi olla myös niille, jotka eivät orjamaisesti tallaa muotivirtausten vietäminä.
Raikkaat perusvärit sopivat sekä tytöille että pojille, niitä lisää tarjolle - kiitos.

Myy

Hauska tuo muinainen värisymboliikka tosiaan! Samahan pätee myös luterilaiseen kirkkoon, joka on kopioinut mm. sukupuolten värit pakanauskosta (kuten suurimman osan muistakin piirteistä ja juhlista, jotta kansa olisi niellyt luterialisen uskonnon). Ristiäismekossahan on pojille sininen nauha ja tytöille vaaleanpunainen. Tämä johtuu siitä, että sininen oli ylimmän zeus-jumalan väri ja poikia haluttiin suojata kaikelta pahalta. Tyttövauvoja suojaamaan "riitti" vaaleanpunainen väri, joka oli rakkauden jumalan väri.

Minuakin ärsyttää Suomen lastenvaatteiden sukupuolisidonnaiset värit ja valikoiman tasapaksuisuus. Kerran ulkomailla matkustaessani silmiini osui Reiman hauskan värinen haalari. Kysyin Reiman asiakaspalvelusta, että miksi ulkomailla on aivan eri värit kuin kotimaassa. Reimalta vastattiin, että Suomessa asiakaskunta haluaa tytöille vaaleanpunaisen tai punaisen, ja pojille sinisen tai vihreän haalarin. Ilmeisesti me kaksi emme kuulu Reiman asiakaskuntaan :-)

Ei olla niin mustavalkoisia

Kun esikoinen oli pieni 2000-luvun alussa, niin muistan yhden hauskimmista aiheeseen liittyvistä tilanteista. Olin varannut meidän ja ystäväperheen lapsille trippimehuja, vadelmaisia ja mustikkaisia. Ystäväperheen 7-vuotiaalle pojalle järkytys, että tyttö voi juoda sinistä trippimehua! Sehän on poikien väri, hänen mielestään. Kysyin ihan huvikseen äitinsä kuullen, että kukas sitten saa juoda vihreää päärynätrippiä tai keltaista jaffaa. Kuulemma vihreäkin oli poikien väri ja keltainen taas tyttöjen...Siinä oli kotona taidettu opettaa värit kovin sukupuolikeskeisesti...

Nyt kotona on iltatähtipoika ja odotan mielenkiinnolla päiväkodin haalarivalikoimaa ja hiekkalaatikon värejä. Olisin positiivisesti yllättynyt, jos poikienkin päältä löytyisi punaista, keltaista ja tytöiltä vaaleansinistä ja vihreää. Epäilen, että useimmissa vanhemmissa nämä "sukupuolivärit" istuvat todella vahvassa. Harmi. Italiassa pinkki todella machoväri ja pienillä pojilla pinkkejä paitoja paljon. Meillä äijäkulttuuri varmaan ei koskaan kuole sukupuuttoon.

Ei olla niin mustavalkoisia

Reiman kommentti on niin tasapaksu! Homma on mielestäni niin päin, että asiakas ostaa sitä mitä tanko tarjoaa. Ei niinpäin, että niihin tankoihin vaaditaan sinistä pojille ja pinkkiä tytöille. Kokeilkaapas joskus, vaikka Reimassa, mitä tapahtuu, jos laitetaan tarjolle eri värejä. Mikä myy parhaiten?

Kymmenkunta vuotta sitten ostin kahdelle pojalle tummanpunaiset Reimahaalarit. Poikien vaihtoehto sinä talvena oli musta. Rakastivat haalareitaan yli kaiken, eikä niistä yhtään negatiivista kommenttia irronnut. Aivan taatusti jokainen tuntematon vastaantulija luokitteli pojat pojiksi. Ja mitä sitten, vaikka ei olisi tunnistanut? Ei minkäänlaista merkitystä meille.

Myy