Paikalliset

”Langaton tekniikka tekee meistä hedelmättömiä”

Tutkija Mikko Ahosen mielestä on käsittämätöntä, että säteilylle ei ole olemassa kunnon raja-arvoja.

Päivi Tuovinen

Langaton teknologia on vallannut kodit, kadut, koulut ja julkiset liikennevälineet. Ihminen altistuu joka päivä pulssimaiselle säteilylle, halusi hän tai ei. Tutkija Mikko Ahosen mielestä on käsittämätöntä, että säteilylle ei ole olemassa kunnon raja-arvoja.

– Suomessa nykyiset matkapuhelintukiasemia koskevat säännökset ja raja-arvot perustuvat kuuden minuutin lämpövaikutukseen, ne eivät huomio lainkaan säteilyaltistuksen kestoaikaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vaikka säteilyn määrä kasvaa, jää se aina alle suositusarvojen, koska pitkäkestoiselle säteilylle ei ole olemassa raja-arvoja.

– Itävallan lääkäriyhdistys suosittelee, että mikroaaltosäteilyä tulisi saada 10 uW/m2. Se on miljoonasosa Suomen raja-arvosta.

Vaikka ihminen saa taustasäteilyä aina ja joka tapauksessa koko ajan, Ahosen mielestä haitallista on langattomien wlan-verkkojen lähettämä pulssimainen säteily.

– Ihmisen solut ovat erityisen herkkiä epäsäännölliselle säteilylle. Mikäli raja-arvoja ei lasketa, kymmenen vuoden päästä meillä on tuplamäärä nuoria eläkeläisiä.

Ahonen uskoo, että lasten käyttäytymishäiriöt tulevat myös kasvamaan.

– Ja lisääntymisestä tulee yhä vaikeampaa. Meillä voi tulevaisuudessa olla lähes steriili väestö.

Tutkimustulokset aiheesta ovat ristiriitaisia. WHO:n tekemä laaja Interphone-tutkimuskaan ei tuonut aiheeseen kovin paljon valoa.

– Tutkijat olivat jakaantuneet kahteen leiriin, loppuraportti oli kompromissi. Matkapuhelinten lyhytaikainen käyttö ei aiheuta vaaraa, mutta niillä, jotka ovat käyttäneet matkapuhelimia yli kymmenen vuotta, on kasvanut aivokasvainriski. Tutkimuksessa ei huomioitu muita säteilylähteitä, kuten wlan-verkkoja.

Ahosen väitteet voivat tuntua raisuilta, mutta hän ei ole ajatuksineen yksin. Samoilla linjoilla on kännykkäsäteilyn vaikutuksia tutkinut professori Dariusz Leszczynski, jonka tutkimusprojektin rahoitus lopetettiin. Leszczynskin työsuhde Säteilyturvakeskuksessa päättyy tämän vuoden lopussa.

– Leszczynski tutki kännyköiden biologisia terveyshaittoja. Hän huomasi vuonna 2009 tekemässään tutkimuksessa biologisia muutoksia proteiineissa, Ahonen kertoo.

Leszczynski ei kuitenkaan saanut jatkorahoitusta tutkimukselleen Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesiltä, sillä telealan edustajat vastustivat tutkimusta voimakkaasti.

Ahosen mukaan nyt käydään viivytystaistelua.

– Näyttö riskeistä lisääntyy päivä päivältä, mutta ongelma on se, että mobiilibisneksessä liikkuu liian paljon rahaa. Arkojen aiheiden tutkimiseen rahoitusta ei löydy.

 

Juttua oikaistu 26.8. Korjattu tieto Dariusz Leszczynskin työsuhteesta.

Mikko Ahonen

45-vuotias.

Filosofian tohtori tietojenkäsittelytieteistä.

Ollut 15 vuotta tutkijana Tampereen yliopistossa.

On myös Sustainable Mobile Oy:n eli Suomen Säteilykontrollin osakas.

Perheeseen kuulu vaimo ja kaksi lasta.

Ahonen harrastaa jalkapallovalmennusta, golfia ja avantouintia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu