Paikalliset

Koulujen kasvisruoat epäilyttivät yhä valtuutettuja

Palmia tarjosi kaupunginvaltuutetuille maistiaisaterian pakkokasvisruoista. Esittelyyn pääsi koko kouluilla kasvisruokapäivinä tarjottava salaattien ja pääruokien valikoima.

Marketta Karjalainen

Viikoittainen kasvisruokapäivä otettiin käyttöön Helsingin kaupungin kouluissa vuoden alussa. Kasvisruokapakosta viime vuonna päättäneet valtuutetut pääsivät keskiviikkona maistelemaan Palmian tarjontaa.

Maistamaan uskaltautui myös kasvisruokapäivää vastustanut Arto Bryggare (sd).

– Olin jyrkästi päätöstä vastaan, mutta en vastusta kasvisruokaa, Bryggare myönsi.

– Olen aina matkoilla syönyt lentokoneessa kasvisruokaa ja kasvisruoka oli iso osa dieettiäni urheiluaikoina, Bryggare kertoi.

Kehuja heltisi lasagnelle, mutta kasvispullat eivät miellyttäneet

Bryggaren mielestä mikä tahansa asia voidaan kouluissa pilata pakolla.

– Pakollinen kasvisruokapäivä on turha signaali, kun kasvisten käyttöä on jo muuten lisätty kouluissa, Bryggare vakuutti.

Hän pelkää, että nyt koululaiset, pojat kärjessä, päättävät kasvisruokapäivinä, että totahan en syö.

– Vastustin sitä, että ruokailusta tehdään poliittinen asia ja sitä ryhdytään täältä päsmäröimään.

Palmian tarjoilusta Bryggare löysi sekä hyvää että huonoa suuhunpantavaa. Kehuja heltisi lasagnelle, mutta kasvispullat eivät miellyttäneet.

– Ulkomailla on pidemmät perinteet kasvisruokien valmistuksesta ja esimerkiksi mausteiden käytöstä kuin meillä, Bryggare tuumasi.

Kasvisruokien menekkiä pitää Bryggaren mukaan nyt seurata kouluissa tarkkaan. Jos kouluissa syöminen vähenee, pitää päätöstä harkita uudelleen.

Kasvisruokapäivää noudatetaan yhtenä päivänä viikossa niissä oppilaitoksissa, joissa Palmia vastaa ruokapalveluista.

Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa vapaasti otettavissa.

Ulkomailla on pidemmät perinteet kasvisruokien valmistuksesta

Valikoimassa on laatikoita, pihvejä, pyöryköitä, ohukaisia ja kastikeruokia. Palmia on kehittänyt uusia ruokalajeja kuten kikherne-kasvisrisoton ja peruna-juuresvuoan kookosmaidolla.

Oppilaat arvioivat uusia kasvisruokareseptejä kahdeksassa koulussa. Suosikkilistan kärjessä olivat nuudeli- ja pastaruoat.

Oppilaskunnille on lähetetty kasvisruokakysely, jonka tulokset ovat parhaillaan käsittelyssä. Käynnissä on myös kasvisruokien menekinseurantatutkimus yhteistyössä yliopiston kanssa.

Kova vastustus valtuustossa

Valtuusto päätti helmikuussa 2010 yli kolme tuntia kestäneen kiivaan keskustelun jälkeen äänin 47–35, että Palmia tarjoaa koululaisille kerran viikossa vain kasvisruokaa.

Miksi täällä ollaan piiskaamassa keskenkasvuisia kasvisruokaan tottumattomia lapsia näkkileipä ja vesi -dieetille kerran viikossa, kasvisruokapäivää vastustanut Maria Björnberg-Enckell (rkp) esimerkiksi ihmetteli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu