Paikalliset

Krishnat käynnistävät miljoonaluokan hankkeen Malmille

Krishna-liike on kohdannut hankaluuksia myös Malmilla, sillä virkistyskeskuksen myyntipäätöksestä jätettiin oikaisuvaatimus, jonka kiinteistölautakunta hylkäsi. Timo Kuivasen mukaan hidasteita voi vielä tulla matkaan, mutta ei esteitä koska kaikki on tehty laillisesti kaupungin taholta.

Jani Jakonen

Krishna-liike on nyt ostamassa Malmin virkistyskeskusta, koska Puotilan kartanoa ei krishnoille myyty.

Malmilla krishnoilla on tiedossa miljoonaluokan jättiurakka, sillä jopa parisataa vuotta vanhat puurakennukset ovat paikoin erittäin huonossa kunnossa.

Helsingin kaupunki on päättänyt myydä kaksi vanhaa rakennusta Latokartanontie 9:ssä Krishna-liikkeelle 250 000 euron yhteissummalla. Kauppakirjat on määrä allekirjoittaa lähiaikoina, mikäli uusia valituksia ei ilmaannu.

– Vaikka voi näyttää siltä, että ostohinta on halpa näin lähellä Helsingin keskustaa sijaitsevasta kiinteistöstä, niin ostohinta on vain pieni siivu verrattuna tuleviin remonttikustannuksiin, kertoo Krishna-liike ISKCON Suomessa -yhdyskunnan johtaja Timo Kuivanen.

Kuivanen ymmärtää joidenkin ihmisten ihmettelyn, että miten pienellä, 1 200 jäsentä käsittävällä Suomen Krishna-liikkeellä on varaa kiinteistöjen ostoon ja mittaviin rakennusten korjauksiin.

– Ennen kuin virkistyskeskuksen rakennukset ovat hyvässä käyttökunnossa, niin ostohinnan lisäksi hankkeeseen menee pitkä penni. Arvioisin, että ostohinnan päälle kustannuksia voi tulla 1, 4–1, 5 miljoonaa euroa.

Jäsenissämme on 18 rakennusalan ammattilaista.”

Virkistyskeskuksen rakennukset ovat päässeet ränsistymään niin pahoin, että korjauskustannuksiksi on arvioitu 900 000 euroa. Vesivahingot, putkien ja ilmastoinnin ikääntyminen sekä uuden keittiörakennuksen toteutus nostavat kuluja entisestään.

– Etenkin sivurakennuksessa on ongelmana vesivahinko, koska ympäröivä maa on päässyt nousemaan kivijalan yli. Siitä on aiheutunut rakennuksen perustuksiin vakavia vesivaurioita, jotka pitäisi mahdollisimman nopeasti korjata, kertoo Krishna-liikkeen diplomi-insinööri Tapio Paljakka.

Myös päärakennuksessa todettiin kuntotutkimuksessa pahoja vaurioita.

– Historiallisiin arvokkaisiin rakennuksiin erikoistuneet asiantuntijamme tutkivat rakennuksen koko pohjarakenteen. Siellä on murtunut ja romahtanut muutamia kohtia, jotka vaativat välitöntä korjausta, Paljakka jatkaa.

Timo Kuivasen mukaan Krishna-liikkeellä on olemassa varat kiinteistökauppaan, vaikka se ei peri jäsenmaksuja tai seurakuntalaisten kymmenyksiä.

– Olemme jo pitkän aikaa etsineet sopivaa kiinteistöä Helsingistä. Varoja on kerätty vähitellen pitkällä tähtäyksellä, sillä Suomen Krishna-liike on perustettu jo 1981. Ensimmäiset neuvottelut kaupungin kanssa tilojen löytymisestä käytiin jo 2001.

– Varoja on saatu lahjoituksina pääasiassa seurakuntalaisilta, muilta yksityishenkilöiltä ja yhdistyksiltä. On kuitenkin selvää, että suurissa varoissa emme ole, joten lainaakin on saatu.

Toinen iso ponnistus on remonttivarojen hankinta.

– Kerralla ei saada kaikkea kasaan. Korjaukset täytyy tehdä useammassa vaiheessa monen vuoden aikana.

– Jäsenissämme on 18 rakennusalan ammattilaista, kuten arkkitehtejä, insinöörejä ja urakoitsijoita. He antavat oman panoksensa talkootyönä. Toki materiaalit maksavat, eikä työkään ole aina ilmaista.

Koulu ja kasvisravintola

Krishna-liike suunnittelee Malmin virkistyskeskukseen samantyyppistä toimintakonseptia, jota he havittelivat kariutuneeseen Puotilan kartanon hankkeeseen.

Virkistyskeskukseen kaavaillaan monenlaista toimintaa. Uskonnollisen yhdyskunnan korkeakoulu, majoitustiloja opettajille ja opiskelijoille. Kasvisravintola, joka tarjoaa lounasruokailua, kokous- ja juhlatiloja, pitopalvelu sekä kaikille avoin kahvila. Myös alueen muut yhdistykset ja seurat voivat vuokrata kokous- ja juhlatiloja.

Malmi on krishnoille tuttu paikka, sillä he ovat käyneet luennoimassa alueen oppilaitoksissa yli 20 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu