Paikalliset

Lapsille syötetään teollista sienivalmistetta

Quorn-valmistetta löytyy myös kauppojen pakastealtaista muun muassa kuutioina ja rouheena.

Johanna Erjonsalo

Quorn-niminen synteettisesti valmistettu sieniproteiinivalmiste nosti alkuviikosta äläkän Vantaalla.

Pähkinärinteen koulussa työskentelevä opettaja Kai-Ari Lundell ihmetteli ärtyneenä blogissaan Uudessa Suomessa, miksi lapsille syötetään keinotekoisesti tuotettua sientä.

Quorn valmistetaan Fusarium veneratum -sienestä, joka on punahomeen alalaji.

– Punahometta on talon seinissä ja niistä sitä myrkytetään pois. On outoa, että samaan aikaan tällaista sientä syötetään lapsille, opettaja kärjistää.

Soitto helsinkiläisten koulujen ja päiväkotien ruokahuollosta vastaavalle Palmian ruokapalvelupäällikölle Aulikki Johanssonille paljastaa, että quornia syödään myös Helsingissä.

– Kouluruokalistalla quornia on kasvisruokavaihtoehdossa neljä kertaa kuudessa viikossa, Johansson kertoo.

– Päiväkodeissa, joihin ruoka tulee keskuskeittiöstä, quornia on kasvisruokavaihtoehdossa kolme kertaa kuudessa viikossa.

Johansson tähdentää, että sekä kouluissa että päiväkodeissa on tarjolla kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka.

Päiväkodeissa, joissa ruoka valmistetaan paikan päällä, quornista valmistettuja ruokia ei ole tarjolla.

Syynä quornin käyttöön on Johanssonin mukaan paitsi sen korkea proteiinipitoisuus, myös maku.

– Käytämme kasvisruuissa proteiinin lähteenä myös esimerkiksi papuja, linssejä ja soijaa, hän kertoo.

– Niihin liittyy kuitenkin sellainen ongelma, etteivät kasvisruokiin tottumattomat lapset välttämättä tykkää niistä.

Ekologisesta elämäntavastaan tunnettu ympäristöasiantuntija ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Leo Stranius (vihr) ei pidä suositeltavana, että quornia syötetään päiväkotilapsille ja koululaisille.

– Se on mielestäni fine, että tuote on valmistettu synteettisesti, mutta meillä on proteiinin lähteeksi paljon parempiakin vaihtoehtoja, Stranius toteaa.

Proteiinia on saman verran kuin perus-viljatuotteissa.”

– Proteiinia quorn-tuotteissa on parhaimmillaankin alle 20 grammaa sadassa grammassa, mikä on saman verran kuin perusviljatuotteissa ja kasviksissa.

Esimerkiksi soijassa proteiinia on 50 grammaa sadasta grammasta.

Käymismenetelmällä valmistetun mykoproteiinin lisäksi quorn-tuotteet sisältävät sokeria ja muita tyhjiä hiilihydraatteja.

– Varmasti siitä siis tykätään enemmän, kun siinä on hiilareita, Stranius napauttaa.

– Samalla logiikalla voisi lapsille syöttää pelkkää karkkia ja limsaa.

Stranius ei kiellä ruuan maun merkitystä, mutta muistuttaa, että terveellisenkin ruuan saa maistumaan, jos sen maustaa oikein.

– Jos ruuan proteiinipitoisuudesta ollaan huolissaan, soija on mielestäni parempi vaihtoehto, hän toteaa.

Ravintosisällön köyhyyden lisäksi Stranius pitää ongelmallisena sitä, että quorn sisältää eläinperäisiä tuotteita, kuten heraproteiinia ja kananmunaa, eikä näin ollen sovi vegaaneille.

Mikä ihmeen quorn?

Quorn on mykoproteiinista eli sieniproteiinista synteettisesti valmistettavien proteiinivalmisteiden tuotemerkki.

Quorn on kehitetty lihan korvikkeeksi. Sen keksijä on tohtori Gerald Solomon.

Quorn sisältää proteiinia, ravintokuitua ja se on vähärasvainen.

Quorn valmistetaan punahomeesta käymismenetelmällä.

Quorniin lisätään sideaineeksi munanvalkuaista, joten se ei sovi vegaaniseen ruokavalioon. Quorn ei myöskään sovi keliaakikoille.

Quornista valmistettuja tuotteita on ollut Suomessa myynnissä syksystä 2012 lähtien.

Lähde: Wikipedia ja Vantaan kaupunki

Aiheesta muualla: 

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/254726-vantaalaisoppilaille-syotetaan-teo...

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu