Paikalliset

Lasten pelaaminen tulisi rajoittaa pariin tuntiin päivässä

Lapset saattavat pelata ruudun äärellä tuntikausia päivässä.

Päivi Tuovinen

Alakoululaisten ja etenkin poikien pelaaminen nousee jatkuvasti esille vanhempainilloissa. Osassa pääkaupunkiseudun kouluja on pohdittu myös, voitaisiinko sopia yhteisestä linjasta, jossa vanhemmat sitoutuisivat kieltämään pelaamisen arki-iltaisin.

Virallista suositusta koulut eivät voi antaa, mutta moni vanhempi on toivonut jonkinlaista sopua. Silloin vanhemman olisi helpompi rajoittaa pelaamista, kun voisi todeta, että luokkakaveritkaan eivät saa pelata.

Pakilan vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Kaskinen uskoo, että enemmistö heidän hallituksensa jäsenistä toivoo, että pelaamista vähennettäisiin. Pakilan ala-asteen rehtori Riitta Honkanen kuitenkin näkee, että he eivät voi puuttua kotona pelaamiseen.

Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun (SYK) vanhempainyhdistyksen verkkovastaava Antti Harju kertoo, että pelaaminen on ollut esillä koulun vanhempainillassa. Vanhempainyhdistys ei ole kuitenkaan linjannut asiasta mitään.

Suomen vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttilan mielestä yhteisenä suosituksena pitäisi olla ainakin ikärajojen noudattamisessa pysyminen, kuten K18-pelien kieltäminen alaikäisiltä. Vanhemmat kysyvätkin Vanhempainliitosta neuvoa esimerkiksi silloin, kun oma lapsi menee naapuriin pelaamaan K18-pelejä.

Ruudun edessä paikallaan vietetty aika taas pitäisi Kurttilan mielestä rajoittaa korkeintaan kahteen tuntiin päivässä. Hän muistuttaa kuitenkin myös pelien positiivisista vaikutuksista, kuten että tanssikonsolipelit saavat lapset liikkumaan.

Kurttilasta on hienoa, että koulu ottaa kantaa kasvatukseen liittyviin asioihin, sillä lasten ja nuorten arki heijastuu kouluunkin.

– Moni vanhempi hakee tukea esimerkiksi ruutuajan rajoittamiseen.

Kurttila näkee koulun tehtäväksi keskustelun virittämisen ja vanhempien yhteen kokoamisen.

Olennaista on kuitenkin, millä tavalla se tehdään: Kurttilan mielestä keskustelun keskiöön tulisi ottaa lapsen elämä ja sen tukeminen. Lapset voivat esimerkiksi kirjata etukäteen vanhemmille kysymyksiä ja näin motivoida heitä saapumaan koolle.

Koulut voisivat yhdessä vanhempainyhdistysten kanssa kutsua vanhemmat koolle, jos pelaamiseen tarvitsee puuttua. Vanhempien on helpompi vastata kutsuun myöntävästi, kun se tulee muilta vanhemmilta. Heidän on myös tärkeää ymmärtää, että ratkaisua haetaan yhdessä.

– Paneeli- ja asiantuntijaluennot ovat usein liian yksisuuntaisia, Kurttila sanoo.

Kun esimerkiksi koulun rehtori tai muu asiantuntija on virittänyt keskustelun, tulisi vanhempainillassa keskustella siitä, miten vanhemmat ovat jälkikasvunsa pelaamiseen suhtautuneet. Vanhempien osallistamisen myötä päästään usein myös yhteisiin suosituksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu