Paikalliset

Jättiterveysasema ajautui ruuhkiin

Myllypurolaisen Gurli Koskisen mielestä 6-7 viikon odotusajat lääkärille ovat liian pitkiä, jos potilas on sairas. Koskinen itse asioi Myllypuron terveysasemalla ensimmäistä kertaa. Hän sai ajan parinviikon päähän, eikä kokenut sitä ongelmaksi.

Jani Jakonen

Myllypuroon valmistui viime vuonna jättimäinen terveysasema, jonka piti nimenomaan helpottaa Itä-Helsingin potilasruuhkia.

– Myllypuron terveysasema on aivan katastrofaalisessa tilassa. Ihmiset lakkaavat käymästä, koska pitäisi odottaa vasta 6-7 viikon päästä saatavia aikoja, purnaa Helsingin Uutisten lukija.

Hän on myös huolissaan siitä, ettei uusi terveysasema ole onnistunut houkuttelemaan suomenkielisiä lääkäreitä.

Ylilääkäri Ragnar Ulfvens kiistää, että Myllypuron terveysasemalla ei olisi ainuttakaan äidinkieleltään suomenkielistä lääkäriä.

Totta kuitenkin on, että valtaosa 18:sta lääkärin vakanssista on miehitetty vieraskielisillä lääkäreillä.

– Äidinkieleltään lähtökohtaisesti täysin suomenkielisiä lääkäreitä on kolme, joista yksi on osa-aikainen. Kaikki lääkärit ovat kuitenkin asuneet pitkään Suomessa ja kaikki osaavat hyvin suomea. Kriteerinä ei ole, että lääkärin pitäisi olla äidinkieleltään suomenkielinen.

Kaksi ruotsinkielistä lääkäriä voidaan Ulfvensin mukaan laskea lähtökohdiltaan myös suomenkielisiksi, jolloin käytännössä äidinkieleltään suomenkielisiä on yhteensä viisi.

– Mutta suurin osa lääkäreistämme on henkilöitä, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi.

Ylilääkäri myöntää, että osa potilaista voi kokea, ettei tule ymmärretyksi oikein vastaanotolla.

– Periaatteessa kaikki asiat täytyy saada selväksi ja potilaalla on oikeus saada kaikkiin kysymyksiinsä vastaus. Molemmat, sekä potilas että lääkäri, voivat aina kysyä toisiltaan, jos jokin asia on epäselvä.

Vieraskielisten lääkäreiden suuresta määrästä on tullut potilailta palautetta.

Ragnar Ulfvensin mukaan 6–7 viikon odotusajat pitävät hyvinkin paikkansa.

– Suunnilleen niissä luvuissa on kiireetön vastaanotto. Kysyntä on suurempaa kuin tarjonta.

Ylilääkäri tähdentää, että lääkäreillä on tietty työaika, jonka puitteissa kaikki potilaat pitäisi pystyä hoitamaan.

– Kaikki yrittävät parhaansa mukaan vastata kysyntään, mutta potilaita on tullut sen verran paljon, että jonoja on syntynyt.

– Kaksi työparia (lääkäri ja hoitaja) on saatu lisää, mutta muuta merkittävää muutosta ei tullut resurssointiin sen jälkeen kun siirryttiin Itäkeskuksesta Myllypuroon. Melkeinpä sama henkilökunta jatkoi.

Myllypuron terveysasemalla maanantaina asioineet ihmettelivät 6–7 viikon odotusaikoja.

– Uskomatonta. Mielestäni vastaanotolle pitäisi päästä parissa viikossa. Itse olen saanut ajan seuraavalle arkipäivälle, kertoi puotilalainen Riku Posa.

Itäkeskuksessa asuva Ensio Frisk joutuu odottamaan lääkärin vastaanotolle melkein kaksi kuukautta.

– Pari viikkoa sitten tilasin ajan ja sain sen marraskuulle. Minulla ei kauhean kiire ole asian kanssa, mutta tietysti toivoisin, että nopeasti pääsisi.

Frisk on törmännyt myös kielivaikeuksiin maahanmuuttajataustaisen lääkärin kohdalla, mutta ei Myllypurossa, vaan Laakson sairaalassa.

– Hän ei osannut suomea. Kaikki piti itse moneen kertaan selvittää. Periaatteessa voi tulla tilanteita, että potilaan hoito vaarantuu. Kyllä sitä odottaisi, että lääkäri osaisi suomea.

Jättiasemat koko Helsinkiin

Myllypuron mallin mukaisiin keskusterveysasemiin ja suuriin yksiköihin ollaan siirtymässä tulevaisuudessa koko Helsingissä.

Sosiaali- ja terveysviraston tavoitteena on, että vuonna 2025 Helsingissä olisi alle 20 terveysasemaa. Nykyisin terveysasemia on 25.

Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) on kannattanut terveysasemaverkon rajua harventamista, jotta Helsinkiin voitaisiin perustaa täyden palvelun hoitokeskuksia. Niissä olisi esimerkiksi laboratorio, fysioterapia, röntgen ja sosiaalipalveluja.

Helsingin seuraava jättiterveysasema valmistuu Kalasataman keskukseen 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu