Paikalliset

Asukaspysäköintitunnus kallistuu roimasti ja laajenee uusille alueille

Asukaspysäköintitunnus on laajenemassa uusille alueille, lisäksi sen hinta nousee.

Jani Jakonen

Helsinki suunnittelee pysäköintiin liittyviä uudistuksia, joita kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee 5. marraskuuta.

Asukaspysäköinnin hintaa esitetään korotettavaksi vuosittain niin, että vuonna 2020 pysäköintitunnuksen hinta olisi nykyisellä asukaspysäköintialueella 680 euroa vuodessa. Ensi vuonna tunnus maksaisi 170 euroa vuodessa nykyisen 120 euron sijaan. Tunnuksen hinnoittelua muutettaisiin samalla niin, että talvikuukausilta maksu olisi kaksinkertainen kesäkuukausiin verrattuna.

Asukaspysäköintiä ehdotetaan lisäksi laajennettavaksi uusille alueille. Ensimmäiseksi järjestelmä laajenisi Munkkiniemeen, Munkkivuoreen, Käpylään ja Lauttasaareen.

Kadunvarsipaikkojen saatavuutta yritetään parantaa myös uusilla tuotteilla: suunnitteilla on laitospysäköintitunnus, jolla asukkaat voivat pysäköidä kohtuuhintaan yksityisissä pysäköintilaitoksissa. Myös autojen talvisäilytyspalveluita on tarkoitus laajentaa.

Parkkisakko halutaan vähintään samansuuruiseksi kuin joukkoliikenteen tarkastusmaksu. Virhemaksua haluttaisiin myös porrastaa aiheutetun haitan mukaan. Pysäköinnistä ratikkakiskoille tietäisi 500 euron maksua ja auton jättäminen jalkakäytävälle tai suojatien eteen maksaisi 250 euroa.

Asunnon hintaan tai vuokraan ei enää sisältyisi pysäköintipaikkaa, vaan paikat ostettaisiin tai vuokrattaisiin markkina- tai tuotantokustannushintaan, jolloin autottomien asukkaiden ei tarvitsisi osallistua pysäköinnin kustannusten maksamiseen. Pysyvää toteutusmallia ehdotetaan selvitettäväksi pilottihankkeiden avulla.

Autottomien talojen määrää pyritään lisäämään ja muun muassa juna- ja metroasemien läheisyyteen rakennettaviin taloihin kaavoitettaisiin nykyistä vähemmän autopaikkoja.

Pysäköintipolitiikan valmistelussa on pyydetty kannanottoja lähes sadalta taholta, mm. asukas- ja yrittäjäyhdistyksiltä. Valmisteluun osallistui myös kaupunkilaisten pysäköintiraati, johon valittiin 16 helsinkiläistä noin 200 hakijan joukosta. Raati laati julkilausuman pysäköintipolitiikasta.

– Kokemukset raadista olivat hyvin positiiviset. Raati paranteli virkamiesten laatimia esityksiä, ja ehdotti muun muassa, että asukaspysäköintitunnuksen hinta voisi riippua auton koosta. Tätä mahdollisuutta selvitetään jatkossa, liikennesuunnittelupäällikkö Ville Lehmuskoski sanoo.

Kaupunkilaisten näkemyksiä pysäköinnistä selvitettiin myös vajaan kahden tuhannen hengen kyselytutkimuksella. Kyselyssä asukkaat antoivat selkeän tukensa asunnon ja pysäköintipaikan hinnan erottamiselle, virhemaksun porrastamiselle haitan mukaan sekä talvista pysäköintiä ja kunnossapitoa helpottavalle vuoropysäköinnille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat