Paikalliset

Liian moni uskonnon uhri on hiljaa ja kärsii

Terttu Forsellin mukaan uskontojen jälkien siivoaminen on raskasta työtä. Kirkon, lahkon tai kultin jättävät ovat useimmiten peloteltuja ja harhoista kärsiviä ihmisiä.

Petteri Mäkinen

Julkisuudessa viime aikoina esiintyneet ahdistavaksi muuttuneen uskontonsa jättäneet ovat vain pieni ja rohkea vähemmistö.

Huomattavasti isompi joukko käy hiljaisuudessa rankkaa ja pitkää irtautumistaistelua. Vielä suurempi ihmisryhmä pähkäilee päätöstä uskaltamatta jättää tiivistä ja turvalliselta tuntuvaa yhteisöä.

Näin väittää neljännesvuosisadan eri uskontokuntien kaltoin kohtelemien parissa tukityötä tehnyt Terttu Forsell.

– Esimerkiksi kuukausittain kokoontuvassa Tampereen vertaistukiryhmässä käy yleensä muutama ihminen. Puhelinsoittoja tulee kuitenkin jatkuvasti. Kun kokoontumispäivä koittaa, ei sitten uskalletakaan lähteä, kertoo Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen kunniapuheenjohtaja.

Kokenut auttaja ei asiaa ihmettele. Päätös on vaikea. Moni joutuu jättämään uskonnon mukana koko elämänsä, ystävänsä ja jopa perheensä.

Forsellin mukaan kaikkein hankalinta irrottautuminen on yhden johtajan vetämistä pienryhmistä. Autoritaariseen vallankäyttöön kuuluu usein nöyryyttämistä ja syyllistämistä. Jäsenet kärsivät pelkotiloista ja vainoharhaisuudesta.

– Lääkityksen kieltäminen, vähäisellä unella pitäminen, painoindeksit, tolkuton saunominen... listaa Forsell eri uskontokuntien epäinhimillisiä erityispiirteitä.

– Eniten olen huolissani lapsista. Monet hyväksyvät lasten ruumiillisen kurittamisen. Lapset kuuluvat vanhemmilleen, mutta jossain rajan pitää mennä.

Suomessa toimii noin 200 uskonnollista yhteisöä. Eniten yhteyttä ottavat uskonsa kanssa kamppailevat jehovantodistajat, mormonit ja lestadiolaiset.

– Sanoin joskus, että ortodoksit ovat ainoa uskontokunta, josta meihin ei olla otettu yhteyttä. Sekin tieto on jo vanha.

Forsellin mukaan kaikkien uskontojen pitäisi antaa tuoteseloste toiminnastaan.

– Siitä pitäisi ilmetä, kuinka paljon jäsen joutuu maksamaan esimerkiksi kymmenyksinä tuloistaan, millä tavalla säännöt rajoittavat tavallista yksityiselämää ja sallitaanko uskonnon sisällä normaaliin sananvapauteen kuuluva keskustelu.

Monet usko on ajanut taloudellisiin vaikeuksiin. Kuukausipalkasta maksetut kymmenykset eivät välttämättä riitä.

Forsellin mukaan erään uskontokunnan piirissä rahastaminen on mennyt niin pitkälle, että syntisiksi katsotut ovat joutuneet hankkimaan tuhansien eurojen ”puhdistautumispillereitä”.

Pelkkä irrottautuminenkaan ei riitä. Vaikka eronneet muuttuvat yhteisön silmissä usein olemattomiksi, saattaa kohtelu kääntyä helposti vainoksi.

Forsell erosi 1970-luvun lopulla kirkosta, johon oli kuulunut parikymmentä vuotta. Vielä vuonna 2004 Forsell yritettiin uskontokunnan piiristä haastaa oikeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskontorauhan rikkomisesta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä ei syytettä nostanut.

Tästä syystä vertaisauttajat ovat vähissä. Suuren osan karsivat myös vaikeat mielenterveysongelmat ja alkoholismi.

– Jäisin mielelläni jo eläkkeelle tästä hommasta. Muutaman kerran olen luullut onnistuneeni, mutta seuraajat ovat väsyneet, huokaa Forsell.

Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksellä on vertaistukiryhmät myös Helsingissä, Turussa ja Oulussa.

Uskontojen uhrien tuki ry

perustettu 1987, rekisteröity 1993

ensimmäinen kokous 27.3.1987 Tampereen Itsenäisyydenkadun Oskarinhovissa

vertaistukiryhmät tällä hetkellä Tampereella, Helsingissä, Turussa ja Oulussa.

vertaistukiryhmien lisäksi tekee valistustyötä ja osallistuu julkiseen keskusteluun

periaatteena on antaa apua vasta sitten kun sitä pyydetään

lisätietoja muun muassa toiminnasta ja vaarallisten uskonyhteisöjen tunnistamisesta www.uskontojenuhrientuki.fi

Pitäisikö viranomaisten puuttua ongelmauskontoihin herkemmin? Kommentoi!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu