Paikalliset

Poliisi: Matala ilmoituskynnys lisää hälytyksiä Ruusulankadulle

Sininauhasäätiön ylläpitämä asumispalveluyksikkö sijaitsee Ruusulankatu 10:ssä Taka-Töölössä.

Jani Jakonen

Sininauhasäätiön ja poliisin edustajat selvittivät Ruusulankadun asumisyksikön ongelmia tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Poliisi on hälytetty Töölössä sijaitsevaan asumisyksikköön yli 300 kertaa vuoden aikana. Lisäksi talon asukkaista viisi on kuollut.

Sininauhasäätiön ylläpitämä asumisyksikkö on tarkoitettu pitkäaikaisasunnottomille, joista monilla on vakavia päihde- ja mielenterveysongelmia.

– Poliisi on toivonut, että talon asukkaat ja henkilökunta ottavat herkästi yhteyttä. Se osaltaan selittää yhteydenottojen ja hälytystehtävien määrää, kertoi Sininauhasäätiön johtaja Aarne Kiviniemi.

Myös komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista tähdensi, että osa hälytystehtävistä selittyy matalalla ilmoituskynnyksellä sekä poliisin sidosryhmätapaamisilla Ruusulankadun yksikössä.

– Yli 300 hälytystehtävästä puolet liittyy häiriöihin. Hälytystehtävälukuihin sisältyvät myös ne poliisin käyntikerrat, joilla poliisi tekee yhteistyötä talon henkilökunnan kanssa.

Matala kynnys tarkoittaa sitä, että yksikön asukkaita on kannustettu ilmoittamaan poliisille esimerkiksi naapurin metelöinnistä.

– Nyt valittu matalan kynnyksen taktiikka ongelmien ratkaisemiseksi on hyvä malli. Vaikka hälytystehtävien määrä ei ehkä vähenisikään, on vakavia rikoksia onnistuttu estämään, Heinonen jatkoi.

Sininauhasäätiön edustajat eivät kertoneet, mitkä syyt aiheuttivat asumisyksiköiden asukkaiden kuolemat. Poliisi on aiemmin kertonut, että niihin ei liity rikosta.

– Vaitiolovelvollisuus sitoo meitä, joten emme kommentoi asukkaiden kuolemia. Esimerkiksi tässä tuoreimmassa tapauksessa on oltu suoraan yhteydessä kuolleen nuoren vanhempiin ja asia on käsitelty heidän kanssaan kaikkien ohjeiden ja suositusten mukaisesti, Aarne Kiviniemi kertoi.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että vakaviin päihteiden käytön ja mielenterveyden ongelmiin liittyy usein tavanomaista korkeampi itsemurhariski ja päihdekuolemariski. Tässä talossa asuu sen tyyppisiä asukkaita, jolla on normaalia väestöä korkeampi riski kuolla nuorena, Kiviniemi jatkoi.

Kiviniemi tähdensi myöhemmin, että hän ei tarkoita, että Ruusulankadun asumisyksikön asukkaiden kuolemat olisivat itsemurhia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu