Paikalliset

Loppiainen on itämaan tietäjien juhla

Tammikuun 6. päivänä vietetään loppiaista, joka päättää joulun pyhät. Nimitys loppiainen tuli Suomessa käyttöön 1600-luvulla. Se viittaa sananmukaisesti joulun loppumiseen.

Loppiaisen perinteinen nimi epifania tarkoittaa Herran ilmestymistä.

Loppiaisella on ollut eri aikoina erilaisia merkityksiä. Katolisessa ja luterilaisessa kirkossa sitä on vietetty keskiajalta lähtien itämaan tietäjien muistopäivänä.

Monissa maissa loppiaista kutsutaankin kolmen kuninkaan juhlaksi.

Matteuksen evankeliumissa (2:1–12) kerrotaan, kuinka itämään tietäjät tulivat Betlehemiin osoittamaan kunnioitustaan Jeesus-lapselle, vastasyntyneelle juutalaisten kuninkaalle:

”Kun tähti tuli paikalle, jossa lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.”

Raamatussa ei mainita tietäjien lukumäärää, mutta kirkollisessa perinteessä heitä on aina kolme. Tämä johtuu siitä, että Jeesuksen saamia lahjojakin oli kolme: kulta, suitsuke ja mirha.

Tietäjiä alettiin varhain pitää myös kuninkaina. Heidän nimikseen on mainittu Melchior, Balthasar ja Kaspar. Näiden kolmen kuninkaan kruunut näkyvät edelleen Ruotsin valtakunnanvaakunassa: Tre kronor.

Kristillisessä perinteessä tietäjien on ajateltu edustavan myös kolmea maanosaa: Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa. Näin he muistuttavat siitä, että joulun sanoma kuuluu kaikille kansoille. Kristus on koko maailman valo. Siksi loppiainen on lähetystyön juhla.

Loppiainen on jouluakin vanhempi kristillinen juhlapyhä. Jo 200-luvulla sitä vietettiin Jeesuksen syntymäjuhlana. Pian sitä alettiin viettää myös Jeesuksen kasteen juhlana.

Ortodoksisessa kirkossa loppiainen, teofania, onkin edelleen Vapahtajan kasteen juhla. Kolmas vanha loppiaisen teema on Kaanan häät.

Lännen kirkossa nämä alkuperäiset teemat ovat siirtyneet loppiaisen jälkeisiin pyhiin. (KT/Minna Saarelma-Paukkala).

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu