Paikalliset

Tytöt joutuvat taistelemaan huomiosta päiväkodeissa

Naisasialiitto Unionin hankkeessa on tehty myös paljon positiivisia havaintoja päiväkotien arjesta. -Videoilla on esimerkiksi tilanteita, joissa tyttöjen ja poikien välistä ystävyyttä vahvistettiin, projektipäällikkö Milla Paumo kertoo.

Päivi Tuovinen

Uusi tutkimus vahvistaa sen, että tyttöjä ja poikia kohdellaan päiväkodin arjessa eri tavoin.

– Tytöt esimerkiksi joutuvat välillä tekemään huomion eteen tosi paljon enemmän töitä, kertoo päiväkotien arkea videoinnin avulla tutkinut Nea Alasaari.

– Tyttöjen täytyy myös laittaa oma tahto syrjään, pojilta ei vaadita samaa.

Tämä tuli esille esimerkiksi leikkitilanteessa, jossa nukella leikkineen tytön piti hyväksyä se, että toinen tyttö vie nuken omiin leikkeihinsä kesken leikin.

Poikien ei tarvinnut osata jakaa autojaan, vaan päinvastoin heillä oli oikeus riistää niitä takaisin itselleen muilta lapsilta.

– Kasvattajat myös asettivat tytöille etuoikeuden nukkeihin ja pojille autoihin, Alasaari sanoo.

Alasaaren Lasten leikkiä – sukupuolitietoinen näkökulma päiväkodin arkeen pro gradu -tutkimus on osa Naisasialiitto Unionin Sukupuolisensitiivisyys varhaiskasvatuksessa – tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa -hanketta. Hanke on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöstä rahoituksen vuosille 2012–2014.

Siinä missä Alasaaren tutkimus keskittyy leikkitilanteisiin, projektipäällikkö Milla Paumo on käynyt henkilökunnan kanssa keskustellen läpi useampana päivänä kuvatun videomateriaalin.

– Yksi arjen tilanteissa toistuva havainto on, että pukemis- ja riisumistilanteissa poikia autettiin pyyteettömästi selvästi enemmän kuin tyttöjä, Paumo kertoo.

– Kun poikien oma-aloitteisuuteen ei täysin luoteta, tällöin apua pyytävät tytöt joutuvat odottamaan apua pidempään.

Paumon mukaan on myös tyypillistä, että sanavalmiit pojat pääsevät keskusteluissa ja toiminnassa helpommin päärooliin.

– Verbaalista poikaa vahvistetaan, kun taas yhtä sanavalmis tyttö ei välttämättä saa vastaavaa huomiota, hän selittää.

Hankkeen tarkoituksena on paitsi hankkia tietoa tasa-arvosta päiväkotien arjessa, myös saada tasa-arvotyö osaksi varhaiskasvatusta ohjaavia asiakirjoja.

– Lisäksi koulutamme alan henkilöstöä. Tämän syksyn aikana puskaradio on lähtenyt toimimaan ja olen ollut useampana viikkona jossain helsinkiläisessä päiväkodissa keskustelemassa aiheesta, Paumo kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu